Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Álom a fociforradalomról

A Nemzeti Sport 12 pontos kiáltványa mókás olvasmány.

Vincze András fogalmazta meg, mire van szüksége a magyar focinak ahhoz, hogy most már aztán tényleg felemelkedjen. Íme a 12 pont a Nemzeti Sportból:

1. Új edzői filozófiát.
2. Magyar pályára magyar tehetségeket.
3. A profi futballisták teljesítményorientált díjazását.
4. Tizenhat csapatos bajnokságot.
5. A tartalékbajnokság újbóli bevezetését.
6. Az ifikorú és a profi labdarúgók teljes fizikai felmérését.
7. A tehetséges magyar játékosok külföldre szerződésének szigorítását.
8. A légiósok szerződtetésének szigorítását.
9. A stadionbeléptetés szigorú szabályainak megváltoztatását.
10. Rendet a lelátókon, sportszerű szurkolást.
11. Nyitott futballpályákat.
12. Modern, nyíltabb kommunikációt.

Hol is kezdjem? Például már maga az időzítés is szót érdemel. Igen, gáz, ahogy a focink áll. És az andorrai vereség idején nem? Az 1-8 idején nem? A jugoszlávok elleni 1-12 idején nem? 0-6? Mit emlegessek még az elmúlt pár évtizedből, ami olyan égés, hogy az asztalra kellett volna csapni? Lehet pont most előjönni (ismét) egy "forradalmi" kiáltvánnyal, de már maga Csányi is azért került az MLSZ élére, hogy minden más legyen. Nem így vált be.

magyarfoci

A pontok közt van olyan teljesen üres, megfoghatatlan lózung, mint az új edzői filozófia, modern kommunikáció, nyitott futballpálya (ez vajon mit jelent egyáltalán?), sportszerű szurkolás, amik csak azért vannak ott, hogy meglegyen a tucatnyi pont. Egyébként nehezen értelmezhető vagy súlytalan dolgok. És érdekes módon, ha már ilyen nagyon merész dolgokat fogalmaz meg a szerző, a nagy nyitottság mellett miért nem követeli az állami pénzek útjának pontos követhetőségét? Mert a magyar focit már csak ez tartja el, a TAO, a tévés jogdíjak, a szponzorációnak látszó támogatások.

Ha már pénzről beszélünk, és teljesítményorientált futballistafizetésekről: a futballklubok esetében miért nem tartja ezt szükségesnek? A TAO-pénzekben dúskáló felcsútiak akadémistáik nélkül lépnek pályára minden meccsen, ez nem olyasféle "teljesítmény", aminek következményeket kéne maga után vonnia? Legyen teljesítményorientált a fociba áramló pénz is, ha nincs nemzetközi siker, ne legyen annyi a tévés közvetítési díj se... De mi persze csak a futballistákon vernénk el a port, akik nyilván annyi pénzt kapnak, amennyit megígérnek nekik. Ne higgyük, hogy szent küldetéstudattól vezérelve igazolnak Felcsútra, Fehérvárra, Ferencvárosba. Miért lennének olyan hülyék, hogy önszántukból mondjanak le fizetésről?

Az nagyon szép, hogy több tehetséges magyar fiatalt követelnek a pályára, de miért van az, hogy a zsoldosokat foglalkoztató kluboknak valahogy jóval több pénz jut? A fiataljaink külföldre vitelének megszorítására vonatkozó pont egy vicc. Aki tehetséges, azt úgyis el tudnák vinni, de nem kell aggódnunk, mert olyan elvétve tűnik fel nemzetközi szinten kiugrónak tűnő játékos, hogy nem áll sorban a Barca, a Bayern meg a Juventus az akadémiák kerítésénél, hogy cukorkával édesgessék magukhoz a legjobbjainkat. És megjegyzem, az, hogy valaki külföldön bontatkoztatja ki a tehetségét, nem jelenti azt, hogy ne lehetne hasznára a válogatottnak. A legjobb argentin és brazil játékosok tinédzserként kerülnek Európába, de ettől még nem tűntek el a süllyesztőben a válogatott csapataik.

A teljes fizikai felmérés remekül hangzik. De ne mondják már nekem hogy ez nem történik meg most rendszeresen! Ennyire azért nem lehet lemaradva a magyar foci, hogy a felkészülési időszak elején ne lennének felmérések, tesztek! És megjegyzem, a jó fizikum nem egyenlő azzal, hogy valaki jó focista is egyben, maximum csak egy tényező. A falábú favágó edzettebben többet bír, csak minek?...

A szervezési kérdések, a tartalékbajnokság illetve az újból 16 csapatos bajnokság már megint olyan ötletek, amik rendszeresen előkerülnek, aztán meg hátat fordítunk nekik. Régen a tartalékbajnoksággal az volt a baj, hogy a meccseknek nincs tétje, jobb a fiataloknak a másodosztályban éles meccsen edződni. Most miért gondolunk erről mást?

A csapatok számának növelése pedig nyilván iszonyúan hasznos lesz, mert az így is kiugróan színvonalas bajnokság legfelső osztályába még bekerülhet pár káprázatos teljesítményű gárda. Aztán majd pár év múlva, ugyanannak az újságnak ugyanaz a szerzője megírhatja, elég volt a súlytalan és színvonaltalan alsóházi meccsekből, követeljük a létszám csökkentését, hogy igazi versenyhelyzet alakuljon ki.

Azt gondolom az ilyen 12 pontokról, hogy azért súlytalanok, mert a tűz közelében levők a mostani gyatra fociban is éppen olyan jól elvannak, mint egy sikeresben. Számolatlanul megy a pénz stadionépítésre, a profi focira, miközben senki nem vár el semmit. Miért törődne a teljesítménnyel egy csapat, miközben így is pénzénél van a klub a támogatásokkal? Miért foglalkoznának azzal, hogy több szurkoló legyen, ha a jegybevétel elenyésző tétel a költségvetésben, és többe kerül a rendezés mint ami a szurkolóktól bejön? 

Most megint égtünk, megint jönnek a fogadkozások és a lózungok. Hányszor volt ilyen már! De csak a szavak szintjén ment a forradalom, mert azt már senki nem vállalta fel, mondjuk az 1-8 vagy a feröeri döntetlen után, hogy oké, tévés pénz csökkenjen a felére, minden stadionépítésnek pedig stop, amíg nincs előrelépés. A silány termékre elég a kevesebb pénz is. Ám ezt a megszorítást senki nem meri felvállalni. Nem biztos, hogy a spórolástól jobb lesz a foci, de szemmel láthatóan a sok pénztől sem lett az. Szóval...

0 Tovább

Csak a szokásos

Nem is tudom, kit lephetett meg a magyar válogatott svájci veresége.

Régen túl kellene lépni azon, hogy a mieinket szidjuk, de olyan nehéz legyinteni, túllépni amikor újabb bukásról hallunk. A hazai szurkolók többsége gyakorlatilag évtizedek óta kudarctól kudarcig számítja a focitörténelmet. És mégis fáj látni az újabb megalázó meccseket, pedig csak egyetlen év alatt bőven kijutott ilyenből: andorrai vereség, klubcsapataink égése nemzetközi szinten és így tovább.

Pont az jelzi a szurkolók elköteleződését, hogy ezek után is képesek dühöngeni. Hiába tudjuk, felesleges az ekézés, mégis morgunk, elemzünk és szidunk. Ebben így aztán több a jó, mint a rossz. Ha már egy Andorra elleni zakó után sem verné az asztalt senki, akkor tényleg vége lenne mindennek.

magyarfoci

Az a megmagyarázhatatlan, hogy bármivel próbálkozik a focivezetés, hosszú távon eredményeket sose sikerül elérni. Egy-egy kifutott eredmény volt, az EB-kijutás vagy az U20 világbajnokság bronzérme, de ilyesmi sok országban megtörténik. A fenntartható siker egészen más tészta. Azért szomjazzuk annyira a jó eredményeket, azért tudunk örömünnepet tartani, ha bejut az EB-n a 16 közé a válogatott- ami azért, valljuk meg, nem a világ teteje.

A kontraszt most azért lett látványosabb, mert sokkal több pénzt költünk focira, mint valaha. Közpénzből tartjuk fenn a profiligát, építjük a stadionokat. Jól fizetett játékosok, német szakemberek, magyaros eredmények- ennyire futja? Ha lelkes a szurkoló, és minden rossz előjel ellenére kinn van, nem segít, ha szid és számon kér, az sem. Az elvtelenül dicsérő sajtó is gáz, meg az ellenséges is.

Olyan szomorú ez az egész, mert áthatja a kilátástalanság. Aki azt állítja, beért az akadémiák munkája, ugyan most botladozik a válogatott, de a jövő szépséges, szimplán hazudik vagy végtelenül naiv. Azok a fiatalok nem hogy külföldön sem tudnak feltűnést kelteni, még idehaza se férnek be a klubcsapatokba. Mit várunk hát tőlük?

És maradnak a nyakunkon az üres stadionok, emlékeztetve minket arra, mennyi mindent öltünk bele abba, ami ma a magyar foci név alatt fut. Lassacskán a politika se szeret büszkélkedni a kis eredményekkel, mert minden ilyenre jut tíz arcpirító pillanat. Csak az építkezések folytatódnak pont ugyanolyan lelkesedéssel, kinőnek a földből a szép új arénák. 

Tudom, a jövőnek épülnek. Csak éppen nem mindegy, milyen az a jövő- és most egyáltalán nem látszik fényesnek, ami a magyar focira vár. Le lehet ülni a Feröer elleni meccs idején a tévé elé, várhatjuk a következő EB sorsolását, és mégis, valami egyre jobban elveszik: a remény. Pedig erről szól a szurkolói lét maga. Ha nincs remény, akkor többé szurkoló sem lesz, s onnantól magának a focinak sincs értelme.

0 Tovább

A független Barcelona

A katalán népszavazás után egyből elkezdtek ötletelni, mi lesz a Barcelona sorsa.

Noha tudom, egyáltalán nem lefutott történet még Katalónia függetlensége, pláne nem lesz rövid távú folyamat, de az egész világon ismert focicsapat máris beszédtéma. Így aztán az ember eljátszhat a gondolattal, mi történhet, ha elválik az országrész.

Azért pár tényezőre ki kell térni feltétlenül. Egyrészt a spanyol focihagyományokban kiemelt szerepe van annak, hogy bizonyos csapatoknak milyen erős a kötődése a régióhoz. Ahogy az Athletic Bilbaónak nagyon fontos a baszk régió képviselete, és ragaszkodnak a baszk játékosokhoz, úgy a Barcelona is elképzelhetetlen lenne a katalán gyökerek nélkül.

Ez azért említésre méltó, mert a manapság divatos összevásárlósdi helyett olyan csapatokról beszélhetünk, ami elválaszthatatlan a régiótól. Ez nem a PSG, és nem hasonlít az olyan, szinte csak külföldiekkel felálló angol csapatokhoz, mint az Arsenal. Az ilyen Dream Team-ek bármelyik európai élbajnokságban játszhatnának, mert mindenütt pont ugyanúgy kötődhetnének a nézők a labdakergető zsoldosokhoz, akiket külföldi befektetők fizetnek.

Számomra ez azt üzeni, hogy a Barcelona átigazolása a francia vagy az angol bajnokságba egyáltalán nem lenne olyan könnyű átmenet. A Barca identitása szempontjából nagyon is fontos a rangadó a Real Madriddal, ami mindig is több volt, mint egy szimpla focimeccs. Ezt évi pár Barcelona-PSG vagy Barcelona-Manchester City rangadó egészen biztosan nem pótolná. Maga a katalánság veszítene a súlyából ilyen forgatókönyvvel, és persze egy önálló katalán bajnokság, amit minden évben a Barcelona nyer, aligha lenne túl vonzó. Kiválás után pedig vélhetően a spanyolok már csak azért sem ragaszkodnának a katalán riválishoz.

Az máris látszik, hogy a spanyol válogatottba meghívott katalán játékosokat a szurkolók mellett pár csapattárs is kikezdte, akik nem vették jónéven a függetlenség támogatását. Lehet azt mondani, hogy nem kellene túllihegni ennyire a politikát a sportban, de mi talán pont ne mondjunk semmit: a vízilabda történetének egyik legismertebb meccsén az 1956-os forradalom után a szó szoros értelmében estek egymásnak a játékosok a magyar és a szovjet pólósok.

Igen, a sport néha fontosabb, nagyobb ügy, mint amit a pályán elért eredmény sugall. A Barcelona, mint klub, több egy csapatnál, igazi katalán nemzeti intézmény. Ha arra használják, bizony fegyver lehet például a függetlenség híveinek kezében. Ám ahogy a népszavazás és annak érvényessége körül teljes a bizonytalanság, ugyanúgy a csapat is ezzel néz szembe. Vajon akkor mennyire lesznek lelkesek a szurkolók, ha más országba kell meccsre járni? Vagy ez a függetlenség pont hogy azt hozza magával, hogy még tovább haladunk valami nemzetek feletti fociliga irányába? Józan lépés lenne, ha már a Barcelona új utakat keresne. 

Izgalmas kérdések ezek, de azt hiszem, a katalán probléma rendeződéséig minden egyes Barca-Real iszonyúan felfokozott hangulatú összecsapás lesz. Mi semlegesek jól szórakozhatunk- de Spanyolországban ez több lesz focinál. Remélem, hogy nem a zárt kapus megoldást választják. Sőt, titkon abban hiszek, valahol pont a foci hozhat majd megbékélést, amikor mindenki rájön, hogy elég, ha csak a meccseken van csata, a közéletben inkább maradjon a békés megoldás.

0 Tovább

A foci ára

Nem kell azt sokat találgatni, mennyit keresnek a magyar bajnokságban játszó focisták.

magyarfoci

Az RTL riportja meghökkenést okozott, mert sokak számára tűnik hihetetlennek, hogy ezért a magyar fociért akár havi 7-8 millió forintot is kifizetnek a sztárjátékosoknak. Mivel konkrét pénzekről csak kevesen nyilatkoznak, ássuk bele magunkat a nyilvánosan elérhető cégadatokba, és máris többet tudunk.

Nyilván a bajnokságot vezető és pénzben dúskáló Videoton a legérdekesebb, ezért az üzemeltető Fehérvár F.C. (Cégjegyzékszám: 07-09-006369) adatait kértem le az e-beszamolo oldaláról. A 2016-os számok igazán impozánsak, ugyanis a nettó árbevétel 3,472 milliárd (igen, három és fél milliárd!) forint volt.

A sorok között azért megbújnak érdekességek. Ebből a pénzből 32,9 millió volt a jegybevétel, tehát a Videoton bevételeinek kevesebb mint egy(!!) százaléka származik a szurkolókból. Ebből két dolog következik: nem érdekesek a drukkerek, hiszen érdemi bevételt nem hoznak. Másrészt a klub csak hobbiból engedi be őket, mert olyan kevés pénz jön tőlük hogy olcsóbb lenne zárt kapus meccseket rendezni, hiszen amennyi bejön, annyi el is megy a rendezésre. (A táblázat a kiegészítő mellékletből van, az összegek ezer forintban.)

magyarfoci

Nézzük azokat a pénzeket, amik valamilyen közpénz jellegű tételnek nevezhetőek. Van önkormányzati támogatás, 120 millió. Van TAO-pénz, 103 millió. Van közvetítési jogért 667 millió, aminek túlnyomó része a köztévétől érkezhet, tehát szintén az adófizetők dobják össze. 

Piaci bevételnek tekinthető a játékoseladásból származó 496 millió forint, viszont a szponzoroktól érkező több, mint 1,8 milliárd forintot nehéz hova tenni. Nyilvánvaló, hogy a reklámértéke a csapatnak a töredéke ennek az összegnek. Amennyiben nagy állami cégek is vannak a szponzorok közt, ez a pénz is tőlünk jön.

A kiadások részben van az, ami mindenkit érdekel, a fizetések, de először egy sort emelek ki: a rendezés költség szinte kereken 50 millió, másfélszerese a jegbevételeknek. Ahogy fentebb írtam, olcsóbb lenne szurkolók nélkül játszani, és ez sajnos nem vicc.

magyarfoci

Lássuk a bérköltségeket! A bérjárulékok nélküli összeg 1,721 milliárd forint a 113 főállású alkalmazottra. Egy főre elosztva több, mint 15 millió forint évente, azaz havonta több, mint egy millió forintot keres egy átlagos Videoton-alkalmazott bérjárulékok nélkül. És ebben benne vannak a portások, titkárnők, ifijátékosok is, szóval nem kell hozzá nagy tudomány, hogy a sztárjátékosok tényleg megkeresik azt a havi 7-8 milliót.

Ha valaki felvetné, miért turkálok más zsebében, erre az a válaszom, nem érdekel, ha valaki a magánvagyonából fizet ki ilyen lóvét, de fentebb láthattuk, itt bizony repkednek a százmilliós közpénz-tételek...

Még egy kis érdekesség: a reprezentáció sorban több, mint 60 millió forintos tétel szerepel. Az összes meccs összes jegybevételéből a reprezentációra szánt pénz fele jön ki. Ennyire "üzlet" a magyar foci, ennyire működhet piaci alapon.

Lássuk be, a magyar foci tulajdonképpen meglepően átlátható, ha ki tudjuk olvasni a megfelelő információkat az adathalmazból. Persze a Videoton, a Fradi meg a felcsútiak kiugróan túlköltekező csapatok, de teljesen mindegy, ki mennyire szórja a pénzt, nemzetközi sznten mind ugyanolyan eredményes. Vagyis leginkább semennyire. 

magyarfoci

Nem nagyon kell folytatni az elemzést, mert ismertek a számok és ismertek a teljesítmények. És a pénzben dúskáló focicsapatok mellett ott vannak a rengeteg pénzért felhúzott stadionok, meg a többi ínyencség. Szép lenne összeadni, mennyit költ Magyarország focira, de ezt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, mert a nagyságrend talán még a fásult lakosságnál is kiverné a biztosítékot.

Talán mindenkinek jobb, ha sose derül ki, mennyit vertünk el erre az utóbbi években. 

0 Tovább

Túlfűtött szaxualitás

Valamiért szerették annak idején a csajokat szaxofonnal fotózni a lemezborítókra.

Vannak tipikus témák, amikkel zenét el lehet adni: a lányok csáberejére alapozni például mindig nyerő stratégia.

Volt már összeállításom széken ücsörgő modellekről, ezúttal a szaxofon a közös pont. A szexi szóra jól rimelő szaxi rövidítés, a hangszer jellegzetes hangja vagy formája miatt lett ennyire népszerű választás?

Talán ez így mind együtt igaz. De azért azt nem mondanám, hogy pusztán a borító alapján akármelyik lemezre vevő lennék ezek közül...

Flashbak

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />