Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A nemek csatája

43 éve ezen a napon rendeztek először a szélesebb közönség által is látható férfi-nő teniszmérkőzést.

tenisz

Bobby Riggs és Margaret Court mérte össze a tudását a pályán 1973. május 13-án, a pénzdíjas mérkőzést még a televízió is közvetítette. Riggs akkoriban 55 esztendős volt, a harmincas-negyvenes években számított a férfi tenisz sztárjának, és híres volt arról, hogy lekicsinylően beszél a nők játékáról.

Ellenfeléül eredetileg a kor leghíresebb női teniszezőjét, Billie Jean Kinget szerette volna, ám ő nem állt kötélnek. Helyette jött Margaret Court, akire talán ma már kevesebben emlékeznek, de ő is roppant eredményes versenyző volt, pályafutása alatt 24 jelentős egyéni címet nyert el, és párosban is volt bőven Grand Slam-verseny győzelme.

Úgy tartják, a Riggs hazai pályáján tartott mérkőzés előtt borítást cseréltek, ami így lassabbá vált, és ez nem kedvezett a más stílusú női teniszezőnek. A taktikusan játszó Riggs sikeresen törte meg Court ritmusát, és végül 6-2, 6-1 arányban győzött. Elemezgették, ki mennyire vette komolyan az inkább látványosságszámba menő bemutatómeccset, de Riggs elégedetten kürtölhette világgá sikerét. A diadalmaskodó férfi ismét kihívta Billie Jean Kinget, és ő ezúttal igent mondott.

tenisz

A nemek csatájának második felvonását már semleges pályán játszották, és az energikusan, gyorsan, keményen játszó King leggyőzte Riggset, akinek magyarázkodnia kellett a meccs után. A sokakat meglepő végeredmény miatt utólag pletykák reppentek fel, hogy Riggs direkt a saját vereségére fogadott. Ezeket soha nem támasztotta alá senki tényekkel, és a vicces az, hogy nem is számít, így volt-e.

Egyetlen dolog volt csak biztos: King győzelmétől volt hangos a sajtó. Az állandóan a nők egyenlő megítéléséért küzdő King ezzel a bemutatómeccsel többet tett versenyzőtársaiért, mint bárki más. Riggs halálakor Billie Jean King maga is elmondta, hogy hálás egykori ellenfelének, mert talán akaratlanul is az ő ügyüket szolgálta. 

Viták természetesen azóta is vannak, valóban össze lehet-e mérni a férfi és női teniszezőket. Azért az szinte biztos, hogy a két aktuális ranglistavezető összecsapásán a férfi diadalmaskodna. A nemek csatájának hirdetett mérkőzéseken mindig volt valami amivel a nőknek kedveztek, Riggs például lényegesen idősebb volt, mint az aktív versenyző King, Jimmy Connors és Martina Navratilova meccsén pedig nem ugyanazok a szabályok vonatkoztak a két játékosra.

És ugyan az egyenjogúság szép dolog, ám talán kevésbé lovagolnának ezen a témán, ha nem nagy pénzekről lenne szó: manapság már a legtöbb versenyen azonos díjazásért játszanak nők és férfiak. A rajongók pedig majd eldöntik maguknak, melyiket nézik szívesebben.

tenisz

Hiába telt el annyi év, a nemek csatájára még mindig emlékeznek. Billie Jean King már akkor azzal viccelődött, filmet kellene belőle csinálni- nos, más is így gondolta, mert 2017-ben megnézhetjük, Hollywood miként dolgozza fel a sztorit. A főszerepekben Emma Stone és Steve Carrell látható majd. Vajon ennek kapcsán majd az a vita lángol fel, hogy a női és férfi színészek miért nem kapnak egyenlő sztárgázsit? Érdekes fordulat lenne...

0 Tovább

Sportszépségek: Ana Ivanovic

A tenisz szerb kiválósága 2008-ban ért a csúcsra, amikor a párizsi Grand Slam versenyt megnyerte, és abban az évben a világranglistát is vezette. Jelenleg nincs az első tízben, ám összesen közel tucatnyi tornát nyert pályafutása során, és az összegyűjtött több, mint 10 millió dollárnyi pénzdíj miatt sincs oka keseregnie.

Az 1987-es születésű Ana Ivanovic 184 centis magasságával igazi modellalkat, ráadásul szépsége miatt is felfigyeltek rá, sok magazinban csodálhatták meg őt az olvasók. Természetesen Ana már a jövőre is gondol, így a sport és a fotózások mellett a tanulásra is odafigyel, Belgrádban folytat egyetemi tanulmányokat.

0 Tovább

Tell Roger

Vajon ki állna oda egy felé süvítő teniszlabda elé, még ha maga Federer is céloz rá?

A nagy Roger fantasztikus képességű teniszező, eredményeit még felsorolni sem könnyű: 17 Grand Slam tornát nyert meg (Wimbledonban hétszer győzött!), olimpián egyesben ezüstöt, párosban aranyérmet szerzett, és sok-sok versenyen diadalmaskodott.

Érthető, ha egy ilyen képességű, ráadásul szimpatikus, népszerű sportoló reklámokban szerepel. Épp egy Gillette szpotot forgattak, amikor a teniszkirály egy érdekes mutatványra vállalkozott: egy bátor önkéntes a fejére tett egy palackot, a tőle távolabb álló Federer pedig kétszer egymás után is olyan pontosan ütötte meg nagy erővel a labdát, hogy az levitte a fejéről a tárgyat. Kell egyfajta vakmerőség ahhoz, hogy valaki bevállalja a célpont tartóoszlopának szerepét- de úgy látszik, Rogerben meg lehet bízni.

Persze eszembe jutott egyből, Tell Vilmos is svájci volt, Federer is az- úgy látszik, ez valami nemzeti hagyomány...

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />