Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az utolsó tippek

Nos, lassan itt a focivébé vége, a két utolsó meccs előtt még egy merész tippelésre szántam el magam.

A bronzmeccsen szerintem Hollandia simán győz, a rendes játékidőben, 3-1 arányban. A brazilok nem túl jó formában vannak, nyilván meg is viselte őket a nagy zakó, míg a hollandok szintén csalódottak, de ha kimennek a pályára, akkor már győzni szeretnének. Persze a brazilok álmaiban sem szerepelhet egy vereség a bronzmeccsen, de... Most az ő elszántságuk kevés lesz.

A döntőre tippelésnél sokkal egyszerűbb a dolgom. Mivel az argentinokkal szimpatizálok, őket várom győztesnek is. A racionális érveknek nincs semmi értelme ilyen helyzetben, nem fogok olyan végeredményt jósolni, aminek kevésbé örülök, slussz. Bár a németekkel sincs bajom, az idén tényleg jó benyomást tettek rám, tehát az ő győzelmük után se lenne bennem keserűség, ám maradok Messiéknél. Szerintem rendes játékidőben dől el a meccs, 2-1 arányban.

Tévedés joga fenntartva...

0 Tovább

Sosemvolt gól

A focivébével jár az, hogy minden sztorit addig erőltetnek, amíg a végén teljesen unalmassá válnak. Ennél már csak az a rosszabb, amikor olyan dolgot elemeznek cikkek tucatjaiban, amiről nincs is mit beszélni.

Igen, a bepattogó holand tizenegyesre gondolok az Argentína elleni elődöntőben. És az okoskodásra, mi lett volna, ha ezen múlik. és hogy reagáltak a csapatok, és teszik be a különféle szögből készült videókat... Egy rakás cikk jelent meg a témáról, és nyilván nem csak nálunk, hanem külföldön is.

A nagy felhajtás élét viszont némileg tompította az a jelen esetben fontos tény, hogy nem volt miről beszélni. Egyrészt a labda nem gurult át a gólvonalon, ráadásul visszapattogás előtt hozzáért a holland játékoshoz is, tehát ha át is megy, akkor is érvénytelen a gól. Szóval olyan potenciális gólról beszélgettek, aminek a megítélése lett volna az igazán nagy baklövés.

Azt megértem, hogy a vitatott helyzeteket elemzik. Az is teljesen nyilvánvaló, hogy az utólag észrevett bírói tévedések is jó gumicsontok. Na de amikor a bíró jól dönt, nincs oka vitának, az egész sztorinak semmi alapja nincs, akkor mi értelme van a semmit nem bizonyító felvételek egész sorát beilleszteni? Ha az a cél, hogy bemutassák, "mi lehetett volna", akkor nem fociról, hanem ezoterikáról vagy sci-firől beszélünk.

Persze létezik ilyen is, az ellenfél nélkül gólokat lövöldöző német válogatottat bemutató videó pont beleillik ebbe, de ott legalább tudja mindenki, ez csak egyfajta játék. Vagy van, aki most azon töpreng, hol voltak a brazilok? És ha nem voltak ott, ki lőtte az egyetlen góljukat? Ijesztő belegondolni, hogy esetleg tényleg akadnak olyanok, akik mindent elhisznek, amit az interneten látnak... Persze pont ezért jó cikket írni mindenféle dolgokról, mert akár van alapja, akár nem, lehet vele hangulatot kelteni.

Mondjuk ha a meccsek kicsit izgalmasabbak lennének, és csodagólokat lehetne orrba-szájba ismételni, az ilyen témáknak is kevesebb tér jutna- talán.

0 Tovább

Utólagos jóslatok

Melengeti az ember szívét, amikor látja, hozzám hasonlóan más is próbálja utólag magarázgatni a saját korábbi tévedéseit. Még szebb, amikor valaki megpróbál úgy tenni, mintha mindent pont előre látott volna.

Olvasom egy cikk bevezetőjében, hogy teljesen előre látható és egyértelmű volt, milyen katasztrófába torkollik majd a brazilok szereplése a világbajnokságon. Jó, hogy vannak nálam sokkal okosabbak, akik megtették a fogadóirodáknál a németek hatgólós, könnyed győzelmét, és most kerestek egy valag pénzt. (Vagy nyolc gólos különbségre fogadtak, és bosszankodtak, amikor Özil kihagyott helyzete után a brazilok szépítettek?)

Én nem vagyok ilyen okos, de a memóriám azért nem olyan rossz. És pont ugyanebben az újságban olvastam azt is, hogy világbajnoki címet ér a franciák teljesítménye (akik a nyolc között estek ki) és bronzot nyernek a svájciak (akik a 16 között véreztek el). Ja, meg ott írták azt is, hogy feltűnő, mennyivel jobbak most a közép- és dél-amerikai csapatok az európaiaknál.

Alapvetően nem az a baj, ha valaki jósol, téved, és magyarázkodik. A baj az, amikor utólag csalhatatlan szakértelemmel mutat rá a "nyilvánvaló" tényekre, amiből előre lehetett volna látni, mi jön. Kár, hogy ezt nem előre tette meg. Persze tudom én, sokkal nehezebb előre jósolni mint utólag, nekem is problémásabb az előbbi.

Így aztán inkább maradok a másiknál. Én már hetekkel ezelőtt tudtam, hogy a focivébéről szóló írások jelentős részének szavatossága csak a meccs első percéig szól, mert ez sport, nem jégrevü, tehát senki nem tudja előre kitalálni, pontosan mi történik majd. Mert vannak tényezők, amivel kalkulálni lehet, és vannak olyanok, amikkel nem. És senki, tényleg senki nem várhatta előre, hogy Costa Rica csak büntetőpárbaj után bukik el az elődöntő kapujában- aki megmondta, mutassa meg, hol írta meg ezt valamikor május magasságában. Most, utólag már én is meg tudom mondani, milyen jelekre kellett volna figyelni, na de kérem szépen...

Nyugodtan be lehet azt ismerni, hogy tévedtünk. Ez egy játék, aminek a része az is, hogy játékból jóslunk és tippelünk. Én például azt jósoltam, a négyben lesznek a németek és végre Messiéktől is kifut egy jó eredmény, míg a brazilok el fognak bukni. A spanyolokat viszont szintén négybe vártam. Ha úgy nézem, nem is olyan rossz találati arány ez, pedig nem tartom magam szakértőnek. De utólag nem írom át a blogbejegyzésben a spanyolokat hollandokra, hogy még okosabbnak tűnjek. Nekem ez is része a szórakozásnak, a tévedési lehetőség miatt (is) izgalmas egy sportesemény. Ám úgy fest, másnak ez nem a szórakozásról szól, hanem az öngazolásról. Lelkük rajta...

0 Tovább

1-7

Hogy is mondta Szalacsi Sándor? "Kérem kapcsolja ki."

Hát, nem ez volt az év meccse, talán csak a német szurkolók élvezhették igazán, bár a végére már nekik is lapos lehetett.

De legalább nem a mi fiaink nagy zakójáról szólnak a hírek végre!!!

És így szép csendben elsikkad az a tény, hogy a magyar U19-es válogatott kikapott 2-1-re a "komoly" játékerőt képviselő üzbégektől. Lehetek őszinte? Nem nagy élmény 7 gólt beszedő válogatott szurkolójának lenni, de az egy felnőtt világbajnokság elődöntője. Ám az se dicsőség, amikor egy felkészülési meccsen esik pofára gyengécske ellenféllel szemben egy csapat. Az, hogy a világban se a magyar, se az üzbég ifik nem számítanak tényezőnek, egy dolog. De mi azért még láthatjuk, hol a helyünk: nem a világbajnokság legjobb négy csapata közt...

0 Tovább

Kicsik és nagyok

Nincs itt semmi látnivaló, meglepetések helyett négy rutinos válogatott van a focivébé elődöntőjében.

Igen, folyamatosan meglepetéseket emlegettünk, egy idő után meglepetéseket vártunk, de a helyzet az, hogy négy olyan csapat jutott az elődöntőbe, amelyek összesen 24(!) vb-döntőben szerepeltek. Amikor előveszem a pár hetes jóslataimat, azt látom, a németeket és argentinokat eltaláltam, és a spanyolokkal lőttem nagyon mellé. Mert a foci ilyen: a kicsiknek valahogy mindig eljön a végállomás idő előtt.

És ez nem megérdemelt sikerekről szól. Érdemekért az életműdíjat adják, nem a világbajnoki aranyérmet. Számtalan rettentően keményen küzdő, tisztességes sportoló van a világban, akik nem nyertek olimpiát, világbajnokságot. Mert a sport az egy olyan móka, hogy a végén igazán csak egy örülhet. És a nyertesek közé inkább tartoznak a brazilok és a németek, mint Costa Rica vagy Belgium focicsapata.

Így aztán az ilyen okoskodáson gyorsan túlléphetünk, mint ahogy a szerencse emlegetésén is. Annak számít, hogy a kapufáról kifele jön a labda, aki előtte nem nyel be fél tucat gólt. És az örülhet, amiért befele pattan, aki eljut az ellenfél kapujáig és helyzetet teremt. Ez is ilyen egyszerű: ha csak a szerencsén múlna, a magyar válogatottnak lenne öt százalék esélye a vb-győzelemre. Ki szerint van annyi?...

És most jön az újabb közhely-hülyeség: az álomdöntő. Valamiért a brazil-argentin meccset szemelték ki erre, de fel nem foghatom, miért. Ha a németek és az argentinok találkoznak, immár harmadik alkalommal, az nem pikáns meccs? Ha a hollandok negyedik nekifutásra Brazília ellen Brazíliában akarnak végre aranyat szerezni, az nem nagy sztori? Ha Dél-Amerikában két európai csapat feszül egymásnak a döntőben, az érdektelen? Egy fenét. Minden világbajnokság döntője álomdöntő, mert két olyan olyan csapat jut el oda, aki a torna során így vagy úgy minden ellenfelét felülmúlta. 

Hogy az idén ki érhet oda? Én úgy tippelem, a németek Argentinával harcolhatnak meg az aranyért. De ez már csak tipp- alakulhat máshogy is. Ettől izgalmas a világbajnokság, még ha a színvonaltól nem is mindig esünk hanyatt. 

0 Tovább
«
1234

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

2014.07.12.
2014.07.09.

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />