Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Újra téma az erőszak

Svédországot nem azonosítják általában a futballhuliganizmussal, mégis ott történt haláleset. Egy négygyermekes, 44 éves családapa lett az erőszak áldozata, ami hirtelen sokként érte az országot. A Djurgarden-szurkolót egy üveggel dobták fejbe még a meccs előtt, és a mérközést sem sikerült befejezni, mert a lelátókon őrjöngő vendégszurkolók betörtek a pályára.

Az első kérdés ilyenkor mindig az szokott lenni: miért pont a futball? A válasz egyáltalán nem bonyolult: mert sokan és szenvedélyesen szeretik. Pont. Aki azt hiszi, hogy ez túlságosan leegyszerűsíti a kérdést, annak javaslom, nézze meg, hogy a nem sok néző jelenlétében zajló versenyeken is elszabadulnak az indulatok, például amikor tombolni kezdenek az edzők egy ítélet miatt. Lehet, hogy nem ütnek, de attól még balhéznak rendesen. A sportban benne vannak a felfokozott érzelmek, sőt, jórészt erről szól az egész.

Focimeccs minden héten van, nem csak négyévente lesznek szurkolók az emberek, mint mondjuk a vívók vagy kajakosok esetén. A kötődés is erősebb, sokaknak valóban életük része, fontos programja lesz a szurkolás, és úgy is érzik, a csapathoz tartoznak. Túláradó örömmel fogadják a győzelmet, és mélyütésként éri őket a vereség. És vannak, akik úgy érzik, ők a pálya szálán kell "megharcoljanak a csapatért" a riválisokkal.

Aki nem fanatikus, ezt úgyse érti meg. Ráadásul ahol a szurkolótábor nem két tucat emberből áll, ott a tömeg hangulata is gyorsabban lesz paprikás. Sőt, nem elég, ha az egyik félnek sok lelkes szurkolója van, mind a két fél kell hozzá. Fradisták nem csapnak össze MTK-drukkerekkel, mert utóbbiak nem számítanak mérhető ellenfélnek, pár lézengő ember kiosztása nem nagy mutatvány. Azért az Újpest a nagy rivális, mert ott is van egy viszonylag nagyobb létszámú kemény mag. Azért említem pont ezt a példát, mert elvileg az FTC-MTK az örökrangadó, mégis az Újpest elleni meccseknek sokkal nagyobb a súlya, és arra ezerszer jobban figyelnek még a semleges szurkolók is- részben a körítés miatt nőtt magán a meccseken túl ez a derbi.

A stadionokban úgy-amennyire már sikerült megoldani az elszeparálást, sőt, ki is lehet emelni a balhés embereket a közönségből. Van sok kamera, ott állnak a rendőrök és a biztonságiak. Ám a pályán kívül már nehéz rendet tartani. Az elvakult szurkolók előre lebeszélt helyekre szervezik a verekedéseket, itt valamiféle huligán-fair play van érvényben, ezért nem nagyon fordul elő haláleset. Sokan példaként emlegetik azt, ahogy az angolok a Heysel-stadionban történt tragédia óta visszaszorították a huliganizmust, de ez csak a stadionokra vonatkozik, azon kívül továbbra sem ritka az erőszak.

A svéd eset is mutatja azt, egyáltalán nem kell azt hinni, az ilyesféle szurkolói balhé ma már csak Kelet-Európában fordulhat elő. A foci világa demokratikus: Uruguay, Hollandia, Szerbia, Kenya vagy Törökország ugyanúgy "büszkélkedhet" balhés szurkolókkal. És ez az egész nem most kezdődött, nekem a hatvanas évekből van egy focis kiadványom, ahol már keseregnek az elharapózó lelátói erőszak miatt. Mint futballkedvelőt, mindig is érdekelt a téma, hogy tudnak így elfajulni az indulatok, de maximum magyarázni tudom, átélni (szerencsére) nem, mert sose jutna eszembe verekedni a kedvenc csapatomért. Én anélkül is szurkolónak érzem magam, de más fejébe nem látok bele, nem tudhatom, kinek mit pótol az életében a foci, és miért érzi úgy, ez is "kötelessége".

Úgy érzem, erre a problémára nem nagyon lehet azonnali, végleges megoldást találni. Egyszerűen túl sok a szurkoló, és abból a sok emberből mindig lesz balhés. A stadionban még lehet is rendet tartani, de ha attól 50 kilométerre verekednek össze, semmit sem lehet tenni. Az embereknek kellene megváltozni- de attól tartok, az még egy kicsit odébb van, bármennyire hangosan követelnek gyors intézkedést most sokan. Maximum csak bizakodhatunk, hogy az esetek túlnyomó többségében a józan ész kerekedik felül... És közben most ugrik be: pénteken Újpest-Fradi. Kívánom, hogy csak a pályán történtek kínáljanak majd beszédtémát...

2 Tovább

Az új csapattagok

Az NFL-ben alakulnak a játékoskeretek, de a rajongók egy részét nem a focisták szerződtetése tartja lázban. Mostanában zajlanak a meghallgatások a pomponlány-csapatokba is. Sokak szerint ennek is megvan a maga varázsa, nem csak a meccseknek...

Mellesleg kemény feltételeket szabnak a lányoknak, hiszen nem csak csinosnak kell lenniük, de jól is kell mozogniuk, van, ahol elvárás az állandó munkahely vagy a folyamatban levő egyetemi tanulmányok is. A szurkolócsapat tagjai azért a gárdát is képviselik mindenféle eseményeken, nem elég az, hogy valakin jól álljon a feszes ruha...

Ráadásul ez kiugrási lehetőség is, vannak sztárok, akik pomponlányként kezdték. Másoknak azért jó, mert az egész világot bejáró videóban szerepelhetnek, vagy különleges helyekre juthatnak el, például a Karib-tengerben merülés is része a feladataiknak...

0 Tovább

Az igazi hősök

Tűz ütött ki tegnap Bostonban, és a lángokkal harcolók közül ketten egy épület alagsorában rekedtek és életüket vesztették. Az erős szél és a gyorsan terjedő tűz miatt a környék többi háza is veszélybe került, ám sikerült meggátolni a lángok továbbterjedését.

A hír kapcsán megszólalt a New England Patriots sztárja, az irányító Tom Brady. Ezúttal nem csak egy celeb "én is hadd okoskodjak bele más dolgába" jellegű nyilatkozatról volt szó: Brady otthona a tűz közvetlen közelében van, így aztán első kézből tudott beszámolni a tapasztalatairól.

Először is köszönetet mondott azoknak az embereknek, akik a testi épségüket veszélyeztetve, életüket áldozva mindent megtettek azért, hogy eloltsák a tüzet. Természetesen részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak is.

Utána Brady arra tért ki, hogy sportolóként sokszor gondolnak magukra egyfajta hősökként, de ilyenkor testközelből tapasztalhatja meg, kik az igazi hősök: azok az emberek, akik más életéért teszik kockára a sajátjukat. Ilyenkor ő sem egy sztár, hanem egy ember, aki először kimenekítette a saját családját, és aztán figyelte, ahogy a villámgyorsan elharapózó tüzet miként fékezték meg. A tűzoltók nélkül sokak számára lett volna tragikus ez a nap...

0 Tovább

El Clasico, II. menet

Az idei idényben is a Barcelona-Real Madrid összecsapásokat várják a legtöbben. Az El Clasico nevet kapott párharcok közül egy már lement, októberben a katalánok nyertek 2-1-re, most vasárnap viszont Madridban találkoznak a csapatok, és talán a Real van jobb formában.

Ezen a szinten természetesen bármi előfordulat, Messinek bejöhetnek a cselei, Ronaldónak elsülhet a lába, tehát igazi háromesélyes presztízsmeccsre van kilátás. Ha madridiak győznek, akkor a bajnoki címért folytatott versenyfutásban a Barca erősen le fog szakadni, ez a sorozat a madridiaknak állna. Ezért a Messiék nyilván mindent bevetnek majd, nekik a döntetlen sem elég, győzniük kell, ha tartani akarják a lépést. És nyilván akarják...

Ám ezzel még nem lesz vége az El Clasico-sorozatnak ebben az idényben. Április 16-án a spanyol kupa, a Copa del Rey döntőjében is a két gigász találkozik, ott aztán végképp bármi előfordulhat. Akkorra már nagyjából eldőlhet, ki végez előrébb a bajnokságban, és nyilván aki alulmaradt ebben a versenyfutásban, a kupában szeretne kárpótlást. Kiélezett meccs lesz...

Ráadásul mind a két csapat áll még a Bajnokok Ligájában is. A Barcelona a legjobb nyolc között az Atletico Madridot kapta ellenfélül, nagy meglepetés lenne, ha a két meccs alapján nem a Barca menne tovább. A Real Madrid a masszív, de idén verhetőbbnek tűnő Dortmunddal néz szembe, a királyi gárdának áll a zászló. Egy szó mint száz, lehet, hogy az elődöntőben, vagy akár a döntőben is lehet még El Clasico. Volt már példa hasonló meccssorozatra...

0 Tovább

Újpest végveszélyben

Ismét úgy áll az újpesti futballcsapat története, hogy csak az ügyet ismerő jogászok tudnák megtippelni a sztori végét.

Mint említettem korábban, nem igazán tartom korrektnek ezt az idény közben játékjog-átruházásos történetet. Az Újpest belga tulajdonosa, Duchatelet úr persze jó érveket hoz fel, hiszen offshore-cégek hálójáról, gyanús, teljesítés nélküli szerződések alapján követelt százmilliókról beszél. Ám az már nem volt szimpatikus, hogy minden felelősséget az MLSZ-ra akart tolni: ebben az ügyben ők konkrétan nem különösebben sárosak.

Hibás lehet a korábbi klubvezetés, ha van felelősségük, talán majd egyszer a hatóságok feltárják azt. Talán. De azt se feledjük el, hogy a mostani tulajdonos nem két hete van a klub élén, és hogy még mindig lehetnek ilyen offshore-szerződések a tudtán kívül, nem egészen érthető.

Az MLSZ garanciát akart kapni a jogszerű további működésre, és a tartozások közül a köztartozások megfizetésére indulási jog átadása esetén- szerintem ebben igazuk van. Abban is, hogy önmagában az offshore cég jelenléte nem jogsértő, ez a fogalom nem kizárólag csalókat takar. Hogy Újpesten kik bukkantak fel, azt az MLSZ-nek nem tiszte vizsgálni.

Mindenesetre az MLSZ azt a döntést hozta, hogy az indulási jog átadható, amennyiben (és ez a kulcs!) a kijelölt vagyonkezelő hozzájárul ehhez. Duchatelet szerint pedig ő ehhez nyilván nem járul hozzá, hiszen a hitelező érdekeit védi, így a magyar szövetség praktikusan úgy mondott igent, hogy nemet mondott.

Ez igaz lehet. De továbbra is az a véleményem, hogy az MLSZ-nek nem kell minden ilyen ötletet lelkesen felkarolni, támogatni, elfogadni. Itt azért pénzről van szó, tisztességről, esetleg bűncselekményekről. No meg esélyegyenlőségről. Amikor csapatok működnek tisztán, akik nem offshore-lovagokkal üzletelnek, akkor más elszámolásai vitáit hadd ne lehessen már ilyen huszárcágással megoldani. És ennyi a lényeg. Nem kell itt arról beszélni, hogy milyen csúnyán bánnak a külföldi befektetővel, egyszerűen fel kell tárni, mi vezetett el idáig, ki volt az, aki hagyta elfajulni a dolgokat.

Ez persze a focicsapaton nem segít, ha kizárják az első osztályból. Sokan felelősek lehetnek érte, ha bekövetkezik. De azt gondolom, nem az MLSZ az elsőszámú felelős, azokat inkább az újpesti klubház közelében lehetne keresni...

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />