Mégis életbe lép a Barcelonára kirótt büntetés, eltiltották az átigazolástól 2016 elejéig. Szeptembertől 14 hónapon át senkit nem vehet a klub, ez pedig elég szigorúan hangzik. Ha úgy nézzük, akkor a jelek szerint a nagyok sem úszhatják meg a büntetést.

De a történet egy kicsit máshogy fest, ha arra gondolunk, eredetileg azonnali hatállyal életbe lépett volna ez a tiltás. A Barcelona a tavalyi idény végét nem túl fényesen zárta (persze csak saját mércéhez képest, minden versenysorozatban sokáig esélyük volt nyerni), és ilyenkor a pénzes klubok mindig pár drága játékos leigazolásával próbálják meg a vérfrissítést. Ezt lehetetlenné tette volna a büntetés, nem igazolhattak volna se hazai, se külföldi csapatoktól, a világbajnokságon felbukkant sztárok közül egyet se vihettek volna Barcelonába és így tovább. Ez bizony keresztülhúzta volna a nagy terveket!

A halasztás után viszont villámgyorsan elkezdődtek a tárgyalások, a Barca elköltött több, mint 100 millió eurót, kapusposzton például két emberrel erősítettek (ter Stegen és Claudio Bravo), de az igazi nagy fogás Luiz Suarez volt, akitől nyilván sok gólt és kevés harapást várnak. Persze sok jó játékosból még nem lesz egy csapásra jó csapat, de a korábbi, elkedvetlenedett gárda felrázása se lett volna egyszerű feladat. Minden bizonnyal az edzőn fog igazán múlni, mire megy a Barcelona a következő szezonban, de az új mester bizonyára csalódottan vette volna tudomásul, ha az általa kiszemelt játékosokkal nem lehetne erősíteni.

Most viszont összesen annyi történt, hogy ezzel a most kialakított kerettel már tud dolgozni, és egy évig nem nyúlhat hozzá. Messze nem akkora tragédia, mint ahogy az tűnik. Ráadásul a sztárok közül ott maradt Messi vagy Neymar, tehát ha a klub a megfelelő embereket igazolta le, és az edző sem okoz csalódást, akkor a Barcelona idén is sikeres lehet.

És bizony elgondolkodok, ha ezt a büntetést egy "kicsi" kapta volna, lett volna-e pár hónap huzanova, ami haladékot jelent a számukra. Nem akarok a Barcelona ellen beszélni, de tudjuk jól, a FIFA és az UEFA számára is fontosak a sztárklubok, és sok pénz múlhat azon, meggyengítik-e valamelyiket egy büntetéssel. Így most a világszövetség szigorúnak tűnik, közben lehetőséget adott arra, hogy a klub még gyorsan cselekedjen. Gyanítom, az ilyen ügyekben folyamatos háttéregyeztetések zajlanak a nyilvános üzengetések mellett, és ez volt az a megoldás, amit a katalánok is el tudtak fogadni. Aztán lehet, hogy az egész ügy a bíróság előtt ér véget, de addig is úgy vág neki minden spanyol élcsapat a bajnokságnak és a BL-nek, ahogy szokott: iszonyú pénzek elköltésével.

Nyilván a büntetés megnehezíti némileg a Barcelona életét, de egyszer az életben kivételesen megtörténhet az a csoda is a nemzetközi csúcsfoci világában, hogy nem egy fél szezonra tervez egy csapat, hanem akár másfél évre. Döbbenetes, elképzelhetetlen? No, ha így látjuk, akkor az már baj...