A sport, amit mi csak egy Bud Spencer filmből ismerhetünk: a jai alai.

Manapság a mindent megméricskélő és összehasonlító korszakot éljük. Persze szívesen szállunk be mind ebbe a nagy közös játékba, mert jó dolog többet tudni a világról, és számomra így derült ki, hogy úgy tartják, a sportok közül a jai alai az, ahol a játékszert a legnagyobb sebességre gyorsítják a sportolók. Pontosabban ez a 302 km/órás rekord már megdőlt, amikor a közelmúltban egy golfosnak sikerült ezt felülmúlnia, de így is olyan sportról beszélünk, ahol gyorsabban megy a labda, mint a teniszben vagy a fociban.

A jai alait egy különös formájú kosaras ütővel játsszák. A játéktér nagy méretű, és gyakorlatilag az egyik oldalfalat kivéve bárhol pattanhat a labda. A nagy sebesség miatt néha egészen magasra mennek az ütések, és az ellenfél például pontot szerez akkor, ha a játékos kiüti a labdát a pályáról, vagy nem tudja elütni egy pattanás után.

Összességében nem bonyolult a játék szabályrendszere, de a sikerhez erő és gyorsaság szükségeltetik. No meg jó reflexek, mert azt nem köszöni meg senki, ha egy háromszázzal repülő labda fejbe kólintja. Ezért a játékosok védősisakot is viselnek. 

A sport Baszkföldön nagyon népszerű, illetve Latin-Amerikában és az Egyesült Államokban, utóbbi országban természetesen leginkább a spanyol ajkú lakosság körében. Floridában volt annak idején sok embert érdeklő sportág, emellett arrafelé a fogadók egyik kedvence is.

Ezek után máris felidézhetjük magunkban azt a bizonyos Bud Spencer és Terence Hill neve által fémjelzett filmet. És megint dühbe jövünk volt a címe, és az egyik jelenetben Bud Spencer ugrik be egy kiöregedett jai alai játékos, Jamon Serrano helyett a versenybe, hogy aztán végigverje a mezőnyt. Nekünk totál idegen volt a sport, ám aki járatosabb volt az akkori floridai fogadási bizniszben, az nagyon is érthette, miért pont ez bukkant fel a filmben, amikor a fogadási maffiával számolnak le a főszereplők. Kétségtelen, el is hihettük, hogy szükség volt a nagy ember nagy erejére ahhoz, hogy olyan iszonyú erővel dobja meg a labdákat. Ki hinné, hogy még egy ilyen szórakoztató filmből is tanulhat valami újat az egyszeri sportrajongó...