Olvastam egy érdekes cikket az amerikaifoci sztárjáról, a 37 éves Tom Brady-ről, aki elmesélte, milyen szigorú, fegyelmezett életmódot követ, mindent alárendel annak, hogy a pályán sikeres legyen. Az ő korában már bármikor számolnia kell egy sportolónak azzal, hogy kiöregszik, neki viszont élete a foci, és amíg lehet, ki szeretné tolni a karrierjének végét.

Állítólag minden este kilenckor már aludni megy, hogy másnap korán, frissen keljen. Személyi edzőjével speciális programot dolgozott ki, hogy fizikailag továbbra is a csúcson legyen, sőt a lehetőségekhez képest még javuljon is bizonyos téren: a villámléptűnek sose számító Brady szeretne gyorsabb lenni, és meglepő módon még ebben a szezonban is tudott ezzel meglepetést okozni. Az étkezésre is maximálisan odafigyel, természetesen.

A programja mindenesetre eredményes lehet, mert ahhoz képest, hogy az idény első meccsei után azon lamentált pár "szakértő", hogy játéka hanyatlik, mostanra ismét esélyes lett a legértékesebb játékos címre. Noha viccelődtek azon, amikor egy gumiszalaggal edzett meccs közben a pálya szélén, ami pórázra emlékeztetett, ez éppen úgy nem volt véletlen, mint semmi más, amit a siker érdekében csinál.

Utánanéztem, mint írnak más sztársportolók edzésmunkájáról. Az NBA csillaga, LeBron James is kemény edzésmunkájáról ismert, egészen különleges ötleteket is bevet: vibráló eszközön gyakorolja a dobást például. Minden lehetőséget kihasznál a sportra, kardióból például az egyszerű biciklizést kedveli a leginkább. Szóval gyakran olyan dolgokról van szó, amelyeket bármelyikünk beépíthet a mindennapi életritmusába.

A futballsztárok közül Cristiano Ronaldo és Lionel Messi felkészüléséről is sokat lehet olvasni. Ronaldo napi 3-4 órát gyakorol, tudatosan edzi a testét, és ebben a profi stáb is segíti: miután Manchesterbe került, hirtelen szép mennyiségű izmot pakoltak fel rá. Nagyon odafigyel a hasizmok edzésére, rengeteg felülést csinál minden nap, akár tévézés közben is.

Messinek tudatos étkezési programja van, aminek a célja az, hogy a meccs napján tudja legjobb formáját nyújtani. Az állóképesség fejlesztése mellett tudatosan végez olyan gyakorlatokat, ami a sprintelési, irányváltási képességeit tartja szinten, hiszen ennek köszönhetően válik kiismerhetetlenné cselezése. Ő sem csak labdával edz, a dinamikus jóga is része a mindennapjainak.

Szóval a legnagyobb sztárok éppen hogy nem ellazsálják az edzéseket, hanem rátesznek még egy lapáttal. Brady-ről mesélte egy volt csapattársa, hogy amikor reggel 6.45-kor lement a csapat edzőtermébe, az irányító már ott volt és súlyzózott, és vidáman "jó estéttel" köszönt. Csapattársa gondolta, visszavág a fricskáért, és másnap korábban ment, de Brady-t nem tudta megelőzni. Egyre korábba kelt, de amikor hajnali hatkor se tudott úgy az edzőterembe lépni, hogy ne legyen ott a csapat sztárja, feladta.

Brady pedig nyilván ebből is presztízskérdést csinált, mint minden másból: ez a tűz, ez a győzniakarás hajtja őt is, a többi sztársportolót is. Nekik nincs szükségük piszkálásra ahhoz, hogy fegyelmezetten éljenek, mert nekik a siker legjobb kábítószer, és tudják, ehhez csak munkán át vezet az út. Akár ebből is tanulhatunk mi, amatőr sportolók: ha tudjuk, mi a célunk, akkor csak rajtunk múlik, mennyit teszünk meg érte.