Az olajsejkek birodalmában minden megtörténhet: még drukkereket is "igazolnak" a siker érdekében. 

Katarban zajlik a már eddig is több viharos üggyel szolgált kézilabda-világbajnokság. A kijutás körüli anomáliák és a visszalépések után végül útjára indult a labda, és a hazai válogatott máris győzelemmel rajtolt- állítólag erre is óriási prémiumot dobtak fel nekik. 

Persze megindult a fanyalgás, mennyiben "katari" válogatott az a csapat, amiben Tunéziából, Boszniából, Spanyolországból, Kubából, Franciaországból, Montenegróból igazolt (vett?) játékosok lépnek pályára az ország színeit képviselve. Furcsa, ehhez kétség sem fér, de erről már régebben kifejtettem az álláspontomat, hiszen már válogatott szinten is létezik évek óta ez a fajta vándorlás. Mi sem vagyunk kivételek, hiszen Carlos Perez, Igor Zubjuk vagy Bojana Radulovics se magyarnak született, mégis a mi színeinket képviselték. 

A kluboknál pedig már alig lehet nemzeti színekről beszélni. Épp megnéztem, a hagyományaira oly büszke Ferencváros, a legnépszerűbb magyar csapat tagjaként az idén a 15. fordulóban a Videoton elleni rangadón a 11 játékosból 7 volt idegenlégiós, és a meccs folyamán még egy nyolcadik külföldi is pályára lépett. Szóval lassacskán el kell fogadni, hogy a kluboknál már megszokott játékosáramlás átszivárog a válogatottak szintjére is. Ezen én nem akadok ki, láttam már ilyet- a katari példa szélsőséges, de nem szabálytalan.

Az viszont már-már esztelenség, hogy az arabok szurkolókat is igazoltak. Na ez az, aminek már nem sok köze van a sporthoz: a hírek szerint egy spanyol csapat, a Ciudad Encantada hangos drukkereinek fizették a repjegyet és a teljes ellátást, hogy biztassák a hazai válogatottat. Naná, hogy ők kapva kaptak az ingyen luxusnyaraláson! Más dolguk sincs, mint jól érezni magukat és pár meccsen ordítani katari zászlókat lobogtatva.

Sportszeretőként én a szervezők hozzáállásán hökkentem meg. Nem lehetett volna helyben toborozni, tanítani, lelkesíteni fiatalokat, ez volt az egyetlen út? Mintha illusztrálni akarták volna, hogy ők aztán tényleg nem számolják a pénzt, bármikor, bármire hajlandók költeni. Talán így akartak üzenni a világnak, hogy a focivébé szervezésének elnyerését se bolygassa senki, mert úgyis mindent meg tudnak venni amit akarnak, ráadásul a lehető legjobb helyen lesz a torna, mert sose látott pénzszórással kényeztetik a csapatokat és a nézőket? Az tény, hogy a csodálatos, vadonatúj csarnokok felérnek egy erődemonstrációval, valószínűleg nem a katari kézilabdaélet lesz annyira pezsgő a jövőben, hogy szükség lenne ezekra a hatalmas, szupermodern építményekre...

Nem tudom a választ. És tulajdonképpen legyintek is erre az idegenlégiós szurkolótáborra is. Egyetlen dolog fáj igazán, belegondolva a helyzetbe, de az nagyon: engem miért nem hívnak bérdrukkernek? A riói olimpia szervezőihez beadom az önéletrajzom, no meg persze Katarba is elküldöm, a focivébén hátha szükség lesz a "szaktudásomra"...