Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sportszépségek: Shawn Johnson

Az 1992-es születésű amerikai lány még a tornásznők nem túl magas mezőnyében is elég alacsonynak számít 145 centijével. Ám 16 évesen Pekingben így is kiválóan szerepelt az olimpián, aranyérmet nyert gerendán, és emellett még három ezüstöt is begyűjtött.

Ezután inkább a médiában épített karriert, 2009-ben a Dancing with the Stars nyolcadik évadjának győztese lett. 2010-ben újból megpróbálkozott a tornával, ám a londoni olimpiára utazó válogatottba már nem került be, 2012-ben jelentette be visszavonulását. Az év őszén ismét a táncos showműsorban tűnt fel, az all-star versenysorozatban második lett partnerével.

Sok más sportolóhoz hasonlóan Shawn is önéletrajzi kötetet adott ki, még mindössze 16 évesen, 2008-ban. A szokásos hosszú című könyv a Stories Behind the Smile alcímet kapta, utalva védjegyévé vált mosolyára. Négy év múlva pedig már a folytatás is megjelent, a Winning Balance.

0 Tovább

Sportszépségek: Antonija Misura

Az 1988-as születésű horvát kosaraslány sokak szerint az egyik legszebb sportolónő. Antonija nem csak a klubszinten játszik a francia Toulouse csapatában, a válogatottban is szerepet kapott a londoni olimpián. Magassága 178 centi, a karcsú lány tehát igazi modellalkat, de őt jobban érdekli a tanulás, idegenforgalmi menedzsment szakra jár.

0 Tovább

Sportszépségek: Natalie Coughlin

Az 1982-es születésű amerikai úszónő összesen 12 olimpiai érmet gyűjtött eddigi pályafutása során. Kétszer szerzett aranyat a 100 méteres hátúszásban, de a gyors- és a vegyesváltóban is sokszor szerephez jutott.

Kedvenc elfoglaltsága a főzés, szerepelt a Dancing with the Stars celebtáncos műsor kilencedik évadában, és persze más dekoratív sportolónőkhöz hasonlóan felbukkant a Sports Illustrated 2012-es Swimsuit számában. Bizonyára nem volt szokatlan számára a fürdőruhás megjelenés...

1 Tovább

Egyenlő esélyek

Érdekesen alakul a sport világa, egyre inkább jellemző, hogy minden sportágban vannak női és férfi versenyzők is. A mostani téli olimpián mutatkozott be például a női síurás, de ott voltak például a női jégkorongozók is, akik izgalmas meccseket vívtak.

Pár évtizede még azt se lehetett volna elképzelni, hogy egyszer női bokszolók is olimpián lépjenek ringbe, nem létezett női súlyemelés se. És ha még jobban visszatekintünk az időben, akkor kiderül, hogy az első modern kori olimpián 1896-ban kizárólag férfiak versenyeztek. Gyakorlatilag csak a 21. században jutott el oda a helyzet, hogy a számok többségében mind a két nem képviselői számára rendeznek versenyeket.

Régen nyilván az volt a jellemző szemlélet, hogy csak pár, kifejezetten nőies sportág van, mint a művészi torna vagy a műúszás, páran próbálkoztak a férfias sportágakban, de az igazi színvonalat mindenki a férfiak versengésétől várta. Kétségtelen, hogy a nők társadalmi helyzete nem segítette elő, hogy közülük is sokan profi sportolóvá válhassanak, ezért volt is különbség a színvonalban.

Nehéz megmondani, hogy az egyenjogúsági mozgalom vagy a pénz áll annak a hátterében, hogy mostanában minden máshogy megy. Az előbbinek is van szerepe a változásban, hiszen kiharcolták az elismerést a hölgyek számára, de azt se hanyagoljuk el, amit az üzlet hozott magával. Egyrészt a sport valós megélhetési forma lett, és sokkal több nő számára lett vonzó egy ilyen karrier, másrészt a szponzorok egy része is kifejezetten nyitott lett a női versenyek iránt, mert bizonyos dolgok ott jobban eladhatók. Lehet álszentnek lenni, de ettől még a pénz fontos tényező az élet minden területén, és nem mindig csak negatív irányú változásokért felelős.

Azért ki ne felejtsem a felsorolásból azt, hogy a legnagyobb érdem azoké a kiemelkedő sportolónőké, akik bizonyították, a gyengébb nem is lehet erős, ügyes, gyors. A kiváló atléták, úszók, tornászok kövezték ki az utat a többiek számára, akik olimpiai és világbajnoki győzelmeik után pont ugyanolyan népszerűvé váltak, mint férfi társaik, ráadásul sok fiatal lány kedvét hozták meg a sporthoz.

Természetesen ugyanabban a sportágban versenyző nők és férfiak versenyében szinte mindig utóbbiak vannak fölényben, de ettől még mind a kettő lehet izgalmas és látványos. Nem is kell, hogy az egyenlősdi nevében már a biológiai különbségeket is át akarja írni valamilyen mozgalom. Az viszont kétségtelen, hogy egy átlagos férfi nem tudná felvenni a versenyt egy klasszis sportolónővel, és ez sem akármi!

Az természetesen ízlés dolga, hogy valakit érdekel-e a női birkózás. Mint ahogy feltehetően a férfi műúszás megítélése is elég vegyes lenne... Ha a sportolók választhatnak olyan sportot, amilyet akarnak, és is megválaszthatom szabadon, mit nézek. Igazság szerint az lenne a jó, ha ez a téma nem lenne téma, végre túlléphetnénk azon, milyen nagy sporteseményeken versenyezhetnek nők is.

Persze tudom, még sokáig nem így lesz. Jönnek majd az egyenlő pénzdíjak, meg a hasonló ügyek. Erről viszont pont elég lenne a háttérben egyeztetni. A sport pedig maradjon csak simán sport, minden ilyen mellékzönge nélkül- hadd legyen ez nekünk, nézőknek szenvedély, hadd őrizzen meg egy keveset a régi, szép elvekből a nemes versengés.

0 Tovább

Sportszépségek: Anna Aljabjeva

A kazah ritmikus gimnasztikázó 1993-ban született, elsősorban az Ázsia-bajnokságokon szerepelt sikerrel, számos érmet gyűjtött be ezeken a versenyeken. 2012-ben ott volt Londonban az olimpián is, a 15. helyet szerezte meg összetettben. A játékok után jelentette be visszavonulását Anna Aljabjeva.

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />