Érdekesen alakul a sport világa, egyre inkább jellemző, hogy minden sportágban vannak női és férfi versenyzők is. A mostani téli olimpián mutatkozott be például a női síurás, de ott voltak például a női jégkorongozók is, akik izgalmas meccseket vívtak.

Pár évtizede még azt se lehetett volna elképzelni, hogy egyszer női bokszolók is olimpián lépjenek ringbe, nem létezett női súlyemelés se. És ha még jobban visszatekintünk az időben, akkor kiderül, hogy az első modern kori olimpián 1896-ban kizárólag férfiak versenyeztek. Gyakorlatilag csak a 21. században jutott el oda a helyzet, hogy a számok többségében mind a két nem képviselői számára rendeznek versenyeket.

Régen nyilván az volt a jellemző szemlélet, hogy csak pár, kifejezetten nőies sportág van, mint a művészi torna vagy a műúszás, páran próbálkoztak a férfias sportágakban, de az igazi színvonalat mindenki a férfiak versengésétől várta. Kétségtelen, hogy a nők társadalmi helyzete nem segítette elő, hogy közülük is sokan profi sportolóvá válhassanak, ezért volt is különbség a színvonalban.

Nehéz megmondani, hogy az egyenjogúsági mozgalom vagy a pénz áll annak a hátterében, hogy mostanában minden máshogy megy. Az előbbinek is van szerepe a változásban, hiszen kiharcolták az elismerést a hölgyek számára, de azt se hanyagoljuk el, amit az üzlet hozott magával. Egyrészt a sport valós megélhetési forma lett, és sokkal több nő számára lett vonzó egy ilyen karrier, másrészt a szponzorok egy része is kifejezetten nyitott lett a női versenyek iránt, mert bizonyos dolgok ott jobban eladhatók. Lehet álszentnek lenni, de ettől még a pénz fontos tényező az élet minden területén, és nem mindig csak negatív irányú változásokért felelős.

Azért ki ne felejtsem a felsorolásból azt, hogy a legnagyobb érdem azoké a kiemelkedő sportolónőké, akik bizonyították, a gyengébb nem is lehet erős, ügyes, gyors. A kiváló atléták, úszók, tornászok kövezték ki az utat a többiek számára, akik olimpiai és világbajnoki győzelmeik után pont ugyanolyan népszerűvé váltak, mint férfi társaik, ráadásul sok fiatal lány kedvét hozták meg a sporthoz.

Természetesen ugyanabban a sportágban versenyző nők és férfiak versenyében szinte mindig utóbbiak vannak fölényben, de ettől még mind a kettő lehet izgalmas és látványos. Nem is kell, hogy az egyenlősdi nevében már a biológiai különbségeket is át akarja írni valamilyen mozgalom. Az viszont kétségtelen, hogy egy átlagos férfi nem tudná felvenni a versenyt egy klasszis sportolónővel, és ez sem akármi!

Az természetesen ízlés dolga, hogy valakit érdekel-e a női birkózás. Mint ahogy feltehetően a férfi műúszás megítélése is elég vegyes lenne... Ha a sportolók választhatnak olyan sportot, amilyet akarnak, és is megválaszthatom szabadon, mit nézek. Igazság szerint az lenne a jó, ha ez a téma nem lenne téma, végre túlléphetnénk azon, milyen nagy sporteseményeken versenyezhetnek nők is.

Persze tudom, még sokáig nem így lesz. Jönnek majd az egyenlő pénzdíjak, meg a hasonló ügyek. Erről viszont pont elég lenne a háttérben egyeztetni. A sport pedig maradjon csak simán sport, minden ilyen mellékzönge nélkül- hadd legyen ez nekünk, nézőknek szenvedély, hadd őrizzen meg egy keveset a régi, szép elvekből a nemes versengés.