Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Téli zsongás

Nem gondoltam volna, hogy eljön az idő, amikor egy februári délután biciklire pattanok, hogy túrázzak egy jót. Oké, kellett hozzá ez a váratlanul meleg téli időjárás is, de ezzel együtt is vállon veregettem magam a 23 kilométeres kör után.

Meg kell jegyezzem, hogy a már korábban említett sportos kütyük hosszabb távon azért nem csak jópofák, tanulságos megnézni az rögzített útvonalat is. Pár hónapja még nagyon kemény kihívásnak éreztem 10 kilométer letekerését, az átlagsebesség sem volt túl acélos. Most jóval többet, jóval gyorsabban tudtam megtenni úgy, hogy nem köptem ki a végén a tüdőmet.

Szóval pár hónap elég volt ahhoz, hogy simán tetten érhető legyen a fejlődés. És nem mondhatnám, hogy ezért megszakadtam volna: bicikliztem, gyalogoltam, otthon tornáztam, illetve amikor vidéken voltam akkor rövid hegyi kirándulásokat tettem. Nagyjából annyi volt az alapkoncepció, hogy hetente 3-4 alkalommal mozogjak valamit, legalább 50-60 percet. Megvolt ennek az eredménye fogyásban is, és most az a cél, hogy ugyanilyen rendszerességű legyen a sport az életemben továbbra is.

Az ablakon kinézve ragyogó napsütést látok, nagyszerű az idő, és ez máris egy kis biciklizésre csábít. Nem vagyok egyedül azzal, hogy igyekszem kihasználni az enyhe telet, a Duna partján nagyon sok emberrel találkozom mindig. Van aki sétál, van aki fut, van aki teker, sokan pedig a kutyájukkal bóklásznak vagy kocognak. (Szomorú látni, hogy még a kis szobakutyákba is milyen sok energia szorult hozzám képest...) Az mondjuk feltűnő, hogy fiatalokból nincs olyan sok, huszonyévesen valahogy nekem se jutott eszembe a rendszeres mozgás, most viszont annál inkább- és baráti körömben is azt tapasztalom, hogy az eltunyulással, a felszedett kilókkal szembesülve kezdünk bele egyre többen. Egyetemistaként kinek volt erre gondja?...

Szerencsére semmiről nem késtem le, és ez felettébb megnyugtató. Ezer olyan inspiráló élmény ér mindannyiunkat, ami ráébreszthet arra, nem szabad végletesen ellustulni. Egy sikeresen lefogyott ismerős, egy élsportolóvá vált barát, vagy akár a tévéműsorok, az internetes fórumok mind-mind lökést adhatnak. Jó dolog legyőzni önmagunkat: eleinte olyna nehéz rákészülni a mozgásra, később rutinszerűvé válik. Sokszor mondjuk, hogy "nincs nekem erre időm", aztán kiderül, a napi 1-1,5 órás mozgással maximum csak egy valósásshow-epizódról csúszunk le, ami nem nagy veszteség.

Mellesleg az is feltűnt, hogy a futók között több a hölgy, a kerekezők többsége meg férfirember. Aztán rájöttem, a biciklizés már majdnem technikai sport, naná, hogy az urakat inkább lázba hozza...

Lassacskán a boltokban is a sportrészleg lesz a kedvencünk. Bár úri hívságnak látszik, néhány jobb, a mozgáshoz alkalmasabb cucc beszerzése nem ártalmas. Egy jó felső, a bicklizéshez egy megfelelő nadrág, a futáshoz egy korrekt cipő feltétlenül hasznos lehet. Már csak azért is érdemes tanácsot kérni a választásnál, mert a sportot is lehet esztelenül űzni, aminek aztán sérülés lehet a következménye.

Persze ezt én sem magamtól tudom: olvasok sokféle oldalt, és azt kell mondjam, bőven akad jó információforrás. Eleinte némileg kaotikusnak tűnt az információáradat, mert az az igazság, a hobbisport olyan óriási üzletággá nőtte ki magát, hogy hivatásos és önjelölt észosztók serege mondja meg a tutit. Én pont azért nem írok semmi igazi konkrétumot, mert a komoly tanácsadást meghagyom a profiknak. Pedig olvastam már izgalmasakat a táplálkozásról, étrendkiegészítőkről, edzéstervekről- mindenki próbálja magának kiszűrni, miben hisz.

Mondjuk azért nem atomtudomány ez: ha valaki egészségesebben étkezik, és rendszeresen, de magát nem túlterhelve sportol, akkor biztosan tesz egy lépést a jó irányba. Aztán úgyis többet akar majd; és meg fogja találni a jó társakat, a megbízható tanácsadókat. Mert szerencsére hamar rájön mindenki, nincs egyedül az elhatározásával. És nagyon jó érzés barátokkal megvitatni a témát, vagy akár a veled szemben kocogó ismeretlen felé biccenteni, mert tudod, van valami közös bennetek, amikor egy februári délután a tévézés helyett mind a ketten a sportot választjátok.

És amikor az ember büszke magára, amiért nem tesped a kanapén egy hétfő délután, hanem lelkesen teker, akkor... Nos, elsuhant mellettem egy bicikli. Megszoktam, vannak komolyan sportoló emberek, akikkel úgysem vehetem fel a versenyt. De ezúttal egy fiatal csaj hagyott le, szoknyában, egy rozzant női bicikli nyergében! No, mondtam magamnak, téged is beáraztak, "sportember": megnézheted, mennyit érsz és hol a helyed.

De úgy voltam vele, legalább ne szakadjak le nagyon, rátettem egy lapáttal, hogy legalább látótávolságban maradjak a kisasszonytól. Aránylag jól tartottam a tempót, és éreztem, eljött az én időm: a bicikliút egy pontján elzúgtam mellette! Kacagtam magamban, hogy ennyire képes a kiscsaj a hipszter bringájával, simán faképnél hagytam. Hát igen, mégiscsak meglátszik az a sok edzés. Ő meg, ha tartani akarja velem a lépést, legközelebb nem áll meg percekre telefonálni...

0 Tovább

Vagány síszimulátor

Őrület, fűtött szobában is ki lehet próbálni a Szocsiban felépített lesiklópályát...

A különféle számítógépes szimulátorokkal még sok évvel ezelőtt ismerkedtem meg. Persze az első autóversenyes és repülős játékok a C64-hez hasonló számítógépek korában nem nagyon tudtak valós szimulációt produkálni, de azért mégis jó móka volt a gép előtt ülve egy kicsit repülni vagy versenyezni. A hitelesség többnyire nem is volt fontos cél, hiszen nem arról szólt a játék, hogy még az órákon át tartó előkészítő munkákat is modellezzük...

Manapság már egy okostelefon is olyan hardverrel bír, hogy egészen komoly játékokat lehet rá fejleszteni. Vannak is bőven szimulátorok számítógépekre, tabletekre, mindenféle eszközre, némelyiknek hiteles a fizikai modellje, és egyszercsak azt érzi az ember, már nem csak játékként tekint bizonyos programokra, hanem ezerrel átéli a kalandot.

Ehhez képest az igazi az, ahol a mozgásokat valamiféle gépbe ülve meg is lehet érezni. A pilóták képzéséhez használnak ilyen szimulátorcsodákat, de még autóversenyzők is használnak hasonlót. Persze mindenki tudja, hogy azért nem pont olyan ez, mint az igazi, de annak, aki nem vezet minden héten Forma-1-es autót, azért nagy élmény lehet.

A síszimulátor ötlete nekem viszont új volt. Egy képernyő előtt állni, és esetleg jobbra-balra dőlve irányítani, hát ez azért messze van a valós mozgástól. Ehhez képest a SkyTechSport sí és snowboard szimulátora ki van egészítve egy olyan berendezéssel, ami hitelesen modellezi a sportoló mozgását, az erőhatásokat, és sokkal közelebb áll a valódi síeléshez. Pont ezért gondolom, hogy nekem, aki soha nem síeltem, még egy ilyen szimulátor is túl durva lenne, főleg egy olimpiai lesiklópályán. De az ötlet azért tetszik, ügyes cucc, és aki űzi is ezt a sportot, bizonyára értékelné, ha kipróbálhatná legalább ilyen körülmények közt, hogy teljesítene Szocsiban.

0 Tovább

A sikeres alakformálás titka

Lily Aldridge a Victoria's Secret egyik modellje, legutóbb egy sportmelltartót reklámoztak vele. Szó se róla, megfelelő embert választottak a kényes feladatra. Persze a génekkel sincs hiba, hiszen édesanyja Playmate volt még annak idején, és a családban rajta kívül is akad modell bőven.

Az 1985-ös születésű Lily már 16 éves kora óta modellkedik, de vékonysága ellenére nem a zörgő csontú lányok közé tartozik- mindezt a sportnak köszönheti. Egy évtizeden át focizott, öt éve jógázik, a középiskolában atletizált, mostanában pedig hetente négyszer edz. Nincs mese, meg is látszik rajta és harmonikus mozgásán- mindez azt sugallja, egy kis kitartás, és bárki formálhat az alakján. Természetesen nem lehet mindenki a Victoria's Secret fehérnemű modellje, de nem is kell ennek lennie a célnak- a reális álmok viszont igenis elérhetők.

0 Tovább

Menő sportkütyük

Vicces, de a mindenféle műszaki eszközök, kütyük beszivárgása az amatőr sport világába komolyan jót tesz. Sokan hitték (én is közéjük tartoztam), hogy ezeknek a cuccoknak semmi értelme nincs, felesleges pénzkidobás a nyomkövetőkre, lépészámlálókra, hasonlókra.

A helyzet viszont az, hogy aki kipróbálta valamelyik okostelefonos alkalmazást, feltöltötte a GPS által rögzített útvonalat valamelyik oldalra, megosztotta a teljesítményt, az gyorsan megváltoztatta a véleményét. Egyszerűen inspiráló látni a megtett utat, elemezni a kilométereket, a sebességet, a becslést az elégetett kalóriákról. Nem tudom miért van ez; talán kézzel foghatóbbá válik az edzésmunka, napról napra tetten érhető a fejlődés, ha egyre hosszabb utakat teszünk meg.

Az esetemben az őszi első biciklitúrákkal vetettem össze a folyamatos előrelépést, azt, ahogy nem csak messzebbre tekertem el, de egyre gyorsabban is, tehát minden szempontból intenzívebb lett az edzés. Páran még egy kis csoportban is megosztjuk egymással a különféle edzéseket, legyen az futás vagy csak egy erős séta, torna, medencézés... Noha nem együtt sportolunk, mégis van egy kicsit közösségi jellege ennek az egésznek. Nyilvánvaló, ha látom azt, hogy egy barátom nap mint nap fut, akkor úgy érzem, én sem maradhatok tespedt.

Van is, akin nagyon meglátszik a rendszeres mozgás, ez szintén jó hatással van a többiekre. Legalábbis én nem azt látom, hogy elkedvetlenednénk amiatt, másnak sikerült fogynia, edzettebb lett, inkább úgy érezzük, ez nem egy teljesíthetetlen küldetés. Szóval én a közösségi oldalon történő megosztást is a mozgás kütyüs részéhez sorolom.

Okostelefon, GPS-tracker, sok más hasznos kis apróság, amelyek brutálisan felforgatták a hétköznapoknak még ezt a részét is. Futás közben megállni egy selfie-re, aztán feltölteni a megtett utat mondjuk a Runstaticra, jöhet a megosztás- pár éve mekkora hülyeségnek látszott volna! Pedig a technika alapvetően már adott volt. És nem kell élsportolónak lenni ehhez az egészhez, az a legjobb benne. A komolyan edzőkéhez nem mérhető távok megtételének is nagyon tudunk örülni, és barátaink is biztatnak, velünk együtt örülnek.

Most lehet, kellene beszúrnom néhány linket eszközökről, alkalmazásokról. De azt hiszem, akit érdekel a téma, gyorsan eligazodik- kiindulásnak itt van ez a cikk. A kütyüknél a többség úgyis egyszerűen csak az okostelefonjáért nyúl, hiszen telepíthet rá alkalmazást, van benne GPS is. A megfelelő alkalmazást pedig iPhone-ra, Androidra egyszerű megtalálni. Némi aggodalomra csak az adhat okot, hogy meglehetősen drága tud lenni egy telefon, lehet, egy olcsóbb, de minden lényegeset tudó céleszköz szerencsésebb választás. Van ilyen okosórája például a Nike-nak, de léteznek kicsi, vízálló GPS loggerek. 

Bármit is választ a hobbisportoló, hamar eljuthat addig a pontig, hogy előbb ellenőrzi, nála van-e a kis kütyü, mint hogy jó cipőt vett-e fel. Ami egyébként nem probléma. Sokan mondják, hogy az edzőtárs sokat segíthet. Ki mondta, hogy az a bizonyos edzőtárs nem lehet egy ilyen kis elektronikai csoda?...

1 Tovább

A jó példa

Nem csak világbajnokok, sztárok lehetnek példaképek a sportban. Hadd szóljak most pár szót egy régi barátról, aki ritkábban bukkan fel a sportcsatornákon, mégis inspirálóbb számomra, mint egy csapatnyi csillag.

Szilárdot sok évvel ezelőtt ismertem meg, akkoriban ugyan néha alacsonyabb osztályú csapatokban focizott, de a rendszeres, komoly sport azért nem volt része az életének. Ha őszinte akarok lenni, bevallom, többet jártunk együtt mulatni, mint kocogni. Sokkal többet... Egy időben egy fedél alatt laktunk, az ilyesmi vagy jó cimborákká teszi az embereket, vagy pedig kijönnek az ellentétek- nálunk az előbbi eset fordult elő.

Aztán visszaköltözött a szülővárosába, ritkábban hallottam róla. Egy ideje viszont a Facebookon szaporodnak a vele kapcsolatos, remek híreket közlő bejegyzések. Munka mellett vágott bele az intenzív futásba, kerekezésbe, úszásba- igen, a triatlont választotta. És amilyen eltökélt volt másban, úgy ebben sem érte be a középszerűséggel. Olvastam a híreket a versenyekről, dobogókról, érmekről, aztán végül a remek helytállásról az Ironman OB-n. És régi cimborám ott volt korosztályában a közvetlen élmezőnyben!

Mit is mondhatnék? Ez azért örömmel tölt el, ám persze az ember szégyenkezve nézi a pocakját. Oké, az Ironman elérhetetlen cél, nem is gondolkodom ilyenben. De tényleg el kell fogadnom, hogy lassacskán teljesen elpuhulok? A tunyasággal jó viccelődni, egészen addig, amíg magunkkal szemben őszintén ki nem mondjuk, hogy az ellustulás baj. Nem kéne hagyni magam! Szilárdot sem tolta senki, a munkája mellett, szabadidejében edz, övé a fáradtság és övé a siker is.

Szerencsés helyzetben vagyok, közel van a Duna partja, lehetne futni, biciklizni a jó levegőn, normális körülmények között. Pontosabban: nem csak lehetne, lehet is! Az ősszel elővettem a régi biciklimet, először majdnem belehaltam pár kilométerbe. Aztán egyre többet bírtam, majd biciklit cseréltem, majd beiktattam hosszú sétálós napot is. Ha vidéken járok a családnál, ahol a kert vége a hegyen van, akkor is jó nagyokat sétálok, egyszer egészen a hegy tetejéig jutottam.

Most tél van, és azért kissé visszaesett a gyakorisága a testmozgásnak, de semmiképpen sem adom fel. A biciklimet rendbe rakatom, aztán nekivágok újra nagyobb rendszerességgel a tekerésnek. Ironman az nem lesz belőle, de... A saját kis "versenyemen" én is dobogós lehetek, ha legyűröm a tunyaságot, és nem csak a tévét nézve sportolok.

Ez akár fogadalomnak is elmenne 2014-re, de én nem ebben hiszek, hanem a jó példa erejében. Szerencsére nem csak Szilárd barátom teljesítménye inspiráló, más lelkes sportkedvelő barátaimé is. Igyekezni fogok felzárkózni hozzájuk...

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />