Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az amerikaifoci elitje

Nekünk, európaiaknak nehéz megszokni azt a hozzáállást, ami az állandó egymáshoz méricskélést eredményezi az amerikaifoci világában. Az egyik speciális téma az, hogy ki tartozik a legszűkebb elitbe- és ez főleg az irányítók rangorolásában komoly ügy.

Vagy legalábbis komollyá felpumpált téma, hiszen így a holtszezonban az se nagyon számít, ki elit, ki nem. Most zajlanak az első edzések, teljesen mindegy, melyik irányító bénázik vagy dob zseniálisan ebben az időszakban, enne nagy jelentősége nincs. De pont a holtszezon miatt mindig kell valami beszédtéma, és most az aktuális viták arról szólnak, hogy egy szakíró szerint az NFL öt legjobb irányítója közt nincs ott Tom Brady.

A New England Patriots háromszoros Super Bowl győztes, rengeteg meccset megnyert legendájának megítélése szempontjából nem sokat számít, hogy egy lapban egy újságíró hova rangsorolja őt. Nálam meg benne van a top 5-ben, na és? A tavalyi évben is sokan okoskodtak arról, hogy Brady "elit" irányító vagy sem, öregszik-e, lassul-e, pontatlan-e. Az idény végén aztán azt láthattuk, a nála is idősebb Peyton Manning minden rekordot megdöntött az alapszakaszban, és csak a Super Bowl-ban tudták megállítani az általa vezetett Broncost. 

A meccseket soha nem statisztikák nyerik. Brady-nek voltak rosszabb meccsei tavaly, de akadt pár egészen káprázatos passza, amivel vesztett helyzetben is győzelemre vezette a Patriots csapatát. Nem kell, hogy ő adja a leghosszabb passzokat, a legtöbb TD-átadást, a lényeg az, hogy győzzenek- ezzel ő is tökéletesen is tisztában van.

És a mostani idény előtt is csak az a kérdés, hogy a végén a New England nyeri-e a Super Bowl-t. Az idény előtti játékosmozgásokból úgy látszik, hogy Belichick edző komolyan vette az erősítést, igazán jó játékosokat hozott a csapathoz, elsősorban a védősorba. A Patriots, mint az utóbbi bő évtizedben mindig, most is ott lehet a végelszámolásnál, és ez egészen fantasztikus teljesítmény. Mindez a siker pedig jelentős részben Brady-nek köszönhető, aki mindig ott volt és mindig képes volt nagy teljesítményre.

Épp ezért úgy gondolom, nem nagyon lehetnek álmatlan éjszakái egy efféle újságcikk miatt. Az viszont biztosan nagyon elégedetté tenné, ha a Super Bowl után az újságíró azon fanyaloghatna, hogy a Patriots egy már nem elit irányítóval nyerte el ismét a trófeát...

0 Tovább

Barca-Újpest

A fenébe is, a saját csapdámba esek! Miközben arról írtam, szurkolóiknak hasonlóan nagy öröm az újpestiek kupagyőzelme, mint a madridiaknak a Realé, azért valahol bújkált bennem az érzés: nem kéne ilyen összehasonlításokat tenni.

Bár még mindig úgy vélem, igazam van, azért az, hogy az Újpest a Barcelonára hivatkozva akar magának méltányosságot kicsikarni, mégis furán veszi ki magát. Bár meg kell jegyezzem: tulajdonképpen jogosan. Borzasztóan bírom utálni azt, amikor vannak "egyenlőbbek", akiket elmeszelnek, aztán mégse. Ha a Barcelona vétett, akkor tessék bünteni, ne pedig mindenféle további vizsgálatokra hivatkozva felfüggeszteni az eljárást. Gyanítom, eddig is vizsgálódtak, nem hasraütésre születtek meg a szankciók...

Az Újpest hivatkozása azért sántít, mert itt elég egyértelmű dologról van szó, nincs mit vizsgálni. Idény közben történt egy játékjog átadás (ami önmagában is egy vicc), és az UEFA előírásai szerint ez azzal jár, hogy három évig nem szerepelhet nemzetközi kupában a régi(?) vagy új(?) Újpest. Egyáltalán, most ki kinek a jogutódja? A régi, kiürített cégé maradt az összes hagyomány, és az új tiszta lappal indult? Vagy utóbbi viszi a régi bajnoki címeket is? Ha igen, akkor gyakorlatilag mindent megőriz az új csapat, csak az adósságot nem?

Furcsa ez a történet önmagában is, és azt hiszem, az újpestiek még úgy is nagyon jól járnak, ha nemzetközi színtérre ugyan nem léphetnek ki, de a hazai bajnokságot nem a negyedosztályból indulva folytathatják. Ám a jelek szerint ők ezzel nem elégednek meg. Csak a végén a sok kavarásnak ne az legyen a vége, hogy az egész jogátadós mókát megtámadja valaki... Mert akkor aztán az Európa Liga és az ottani várható selejtezőkörös kiesés lesz a legkisebb probléma.

0 Tovább

16+2

A magyar fociban minden megtörténhetik: például az után pár nappal, hogy véglegessé válik, melyik két csapat esik ki, a következő idényre felemelik az első osztályú csapatok számát 16-ról 18-ra.

Valamit fontos leszögezni rögvest az elején! Ettől egyetlen fikarcnyit sem fog javulni a magyar foci színvonala.

Miután ezt az alapot lefektettük, elkezdhetünk agyalni azon, miről szól ez az egész. Most aztán mindenki nagyon magabiztos, hogy elsőosztályú marad a Kaposvár meg a Mezőkövesd, de egy normális országban egyáltalán nem lenne egyértelmű, hogy a kiesett, tehát az osztály színvonalától elmaradó csapatnak kell bennmaradnia. Ugyanúgy el lehetne töprengeni azon, hogy a másodosztályból jusson fel még két csapat, akik a pályán azt bizonyították, hogy a legjobbak közé tartoznak. Vagy akár rendezzenek osztályozót. De hogy a kiesett Mezőkövesd a kiesés után előáll egy ilyen ötlettel, és még támogatót is találjon hozzá, hihetetlen.

Hihetetlen és persze értelmetlen. Ha nem esik ki idén, majd kiesik jövőre. A bennmaradástól nem lesz jobb csapat vélhetően a Matyóföld büszkesége, ez az egész tipikusan a sok hűhó semmiért esete, ami idézőjelbe teszi az utóbbi hetek harcát a kiesés elkerüléséért.

Szoktak érvelni azzal, hogy a létszámbővítés értelme a vidéki kiscsapatok közül minél többnek a bevonása az első osztályba. Szép gondolat! És tényleg akkora az igény Kaposváron és Mezőkövesden a bukdácsoló focicsapatokra? Jó napokon kimegy akár 1500 ember is a stadionba? Tudomásul kell venni, a nézők többsége maroknyi meccsre kíváncsi a szezonban, a Fradit sokan nézik, egy olyan mérkőzés is érdekli az embereket még, mint egy Újpest-Debrecen, na de a Mezőkövesd-Pápa vagy a Paks-Kaposvár?...

Azt érik el ezzel, hogy minden évben lesz még pár töltelékmeccs- szuper! Nem akarok belemenni, kinek az érdeke ez, ki lobbizhatta ki a támogatást, mert hogy a történet nem a magyar foci javáról szól, az egészen bizonyos. Ha arról szólna, akkor nem egy huszárvágással, idény végén születnének ilyen döntések, hanem megfontoltan, előre lefektetve a feltételeket.

Nagyon extrém példa az amerikaifoci dollármilliókat termelő profilágája, az NFL, de azért mégis érdemes megnézni, hogy születnek ott döntések új csapat felvételéről. Nem egyik napról a másikra kap egy város franchise-t, alaposan átgondolnak mindent. Most téma, hogy 12 helyett 14 csapat jusson a rájátszásba, de erről már több, mint egy évvel ezelőtt is olvastam, és 2015-ben tartják lehetségesnek a megvalósulást. Nem az utolsó forduló előtt egy nappal jelenti be valaki, hogy hoppá, két csapat még bekerül...

De nálunk ilyesmiről szó sincs. Az ok pedig egyszerű: az MLSZ-ben semmivel nem veszik komolyabban a hazai bajnokságot, mint az élcelődő szurkolók a Trollfocin. Egy vállrándítással elintézik, miért ne legyen több csapat? És két év múlva miért ne legyen csak 14? Vagy 12? Vagy 16,5? A meccsek egyik felét a Kaposvár, a másikat a Mezőkövesd játssza, és kettejük közös eredményét rangsorolják.

Mondjuk nem akarnék ötleteket adni, mert valaki még komolyan veszi, és vegyes csapatok alakulnak. Pikáns lenne egy Újpesti Fradi nevű gárda lila-zöld mezzel, vagy egy Debrecen-Nyíregyháza válogatott. Ha kell, tudok még ilyen hülyeségeken agyalni, ám azt hiszem, az MLSZ-ben kreatívabb emberek ülnek. Úgy kellett nekik az új debreceni stadion is, mint egy falat kenyér, mert a két telt házas meccs felhúzza majd annyira az átlagnézőszámot, hogy lehet jó kis közleményeket kiadni.1,12 százalékkal többen járnak meccsre, remek!

A 28. fordulóban például az átlagnézőszám 4,967 fő volt. Ez egész korrekt, nem? Csak ehhez kellett a 20,000 ember Debrecenben és 11,171 a Ferencváros-Diósgyőrön. Utána a Videoton Kaposvár elleni meccsét már csak 2,466 ember látta, a kecskemétiekre és a Pápára 1980-an voltak kíváncsiak, a bajnoki címért harcoló Győr 1,500 néző előtt verte a Honvédot. A szombathelyi 1,122 emberhez és a feltehetően felkerekített pécsi 1,000 és MTK-nál kiírt 500 nézőhöz nem kell kommentár. Ez a magyar foci első osztályának realitása, itt tartják páran jó ötletnek a bővítést. Bizonyára nagyszerű élményekkel ajándékoz meg majd minket az a plusz négy forduló...

No, sebaj, tetszik vagy sem, legyünk pozitívak! Ez lesz a mi kikövezett utunk az európai élvonalba. Ha másban nem, átszervezésben királyok vagyunk, az utóbbi kétévtizedben volt 16, 18, 12, 16 és most talán lesz újból 18 csapatos első ligánk, a másodosztályban még többet variáltak, volt egy-, két- és háromcsoportos megoldás is. Az eredményt mind ismerjük... A spanyol vagy német élcsapatok vezetői összerezzenek: "A francba, ezek rájöttek a megoldásra! Mi lesz, ha jövőre a Mezőkövesdet kapjuk a BL-csoportban?..." Mert tudják, vannak, akik még akkor se eshetnek ki, ha kiesnek. Csak olyan ügyesen kell lobbizni az UEFA illetékeseinél is, mint az MLSZ-ben...

2 Tovább

Betelt a...

Nevessünk az újonnan felhúzott, milliárdokba kerülő szuperstadionok közül az elsőn, a leghírhedtebben vagy se? Igen, a felcsútira gondolok, ahol akkora víz állt a gyepen, hogy nem lehetett lejátszani a hétvégi meccset.

Az építő cég képviselője megszólalt, aki szerint ekkora felhőszakadás vizét egyetlen más európai stadionban sem sikerült volna elvezetni. Nyilván igaza van, ugyan mi oka lett volna füllenteni? Hiszen ha azt mondta volna, pont a felcsúti akadémia stadionjából spóroltak volna ki ezt-azt, nyilván semmi baja nem történhetett volna, még elismerést is kap az őszinteségéért...

Szóval mindenki a lehető legjobban csinált mindent, csak épp a meccs maradt el. A stadion talán majdnem meg is telt -nézőkkel, nem vízzel- amikor aztán jött a kínos döntés. Az internet népe viszont kegyetlen, máris jöttek a poénkodások. Kancsó Aréna, Pancholo Aréna, a vízilabda vb első új helyszíne- adta magát a helyzet. Jobb humorú emberek már szépen ki is használták a ziccert, a Trollfocin lehet nézelődni.

Persze azért okoz némi kavarodást a meccs elmaradása. A válogatott meccsre készülő szövetségi kapitánynak főhet a feje, behívhatja-e a három debreceni játékost, miközben azokra az elmaradt meccs pótlása vár. A Győr már megnyerte a maga meccsét, tehát a DVSC részéről van tétje a felcsúti fellépésnek. A hazaiak számára csak akkor, ha a Mezőkövesd valami csoda folytán nyerne, de ha nem, számukra ez a meccs már nem oszt, nem szoroz. Le kell játszani, el kell búcsúztatni Gallardót, és imádkozni kell, ne jelenjen meg pár felhő a stadion felett, még mielőtt tényleg átkeresztelik az arénát...

0 Tovább

Izgalmas focihétvége

Sok kérdés eldől ebben a pár napban az európai fociban. 

Terrmészetesen elsősorban azon izgul a kontinens, ki lesz a magyar bajnok illetve a kupagyőztes. Előbbi címet a Debrecen már akkor megszerezheti, ha pénteken győz Felcsúton, ugyanis a szabályok szerint a győzelmek száma, majd a gólkülönbség rangsorol, és utóbbiban sokkal jobban állnak a győrieknél. 

A kupában hamarosan összecsap majd a Ligakupát már megnyerő Diósgyőr és az Újpest. A Diósgyőrnél az kavarja az indulatokat, hogy Szivics edző állítólag beszólt a Videotonnak. Ez egyébként nem lenne olyan nagyon meglepő, mert a fehérváriak nem túl népszerűek a hazai focikörökben. Talán majd kiderül, mi is történt, de őszintén szólva, az egész vihar egy pohár vízben. Az újpestiek azon küzdenek, hogy ha megnyerik a kupát, hadd indulhassanak a nemzetközi kupában. No, azért ez fura lenne, mert elvileg három éven át nem kaphatnak erre engedélyt a bajnokság közben történt tulajdonosváltás miatt. Érdekes lenne, ha egy ilyen huszárvágásos, idény közbeni kibújást az adósságok alól semmilyen szankció nem kísérne.

Ha külföldre tekintünk, akkor a fő téma abszolút a szombati Barcelona-Madrid rangadó, ami dönt a bajnoki cím sorsáról. A meglepetés az, hogy nem a Real, hanem az Atletico az érintett madridi csapat. A Real idény végi bukdácsolásának köszönhetően elbukta a bajnoki címet, az Atletico viszont egy döntetlennel aranyérmes lehet.

Ráadásul egy hét múlva az Atletico Madrid az európai futballidény legfontosabb trófeáját is bezsebelheti, mert a Bajnokok ligájának döntőjében a Reallal találkozik. Ha az Atletico mind a két címet viszi, akkor az utóbbi évek legmeglepőbb duplázását mutatják be Diego Simeone fiai. Egészen biztos vagyok benne, hogy senki nem kalkulált velük ezekben a sorozatokban- rendben, jónak tűntek, de hogy esetleg egész Európát maguk mögé utasítják, az több, mint váratlan.

Ez azért ad egy kis reményt: ha nem csak az egy-két pénzzel teletömött sztárcsapat férkőzhet oda a komoly címekhez, akkor izgalmasabb lehetnek a sorozatok. Szóval a semleges focirajongók egy része biztos ezért szurkol az egyébként szimpatikus, hajtós Atleticónak. Én is közéjük tartozok, de már annak is örülök, hogy egyáltalán izgulni lehet az idénynek ebben a szakaszában...

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />