Az utóbbi évek legeredményesebb magyar ritmikus gimnasztikázója szögre akasztja a forgópapucsot. Mindezt némileg keserű szájízzel teszi, ugyanis ezúttal sem tudott kijutni az olimpiára- és nem lehet meggyőződve arról, hogy csakis rajta múlott.

torna

A pontozásos sportágak világába mindig kódolva van az, hogy néhány eredmény nem a valóságos erősorrendet tükrözi. Sajnos már több alkalommal fény derült rá, hogy bizonyos nemzetek által delegált zsűritagok kölcsönösen segítették egymás versenyzőit, voltak akiket el is tiltottak a bíráskodástól, de ezt felszámolni szinte lehetetlen. Maximum ügyesebben csinálják az előzetes egyeztetést...

Pedig minden sportoló becsületesen készül, mindenki igyekszik a legjobbját nyújtani a versenyeken, és el tudom képzelni, milyen iszonyú csalódás látni azt, amikor meglepően alacsony a pontszám. Persze, van szubjektív tényező, ám ezt nehéz elfogadni.

torna

A csinos és elegáns Vass Dóra nyert már szavazást, amikor a legszebb sportolónők versengtek, ám míg ott teljesen normális, hogy a voksolók egyéni ízlése dönt, egy olimpiai sportágban ennél azért jobban követhetőeknek kellene lenni a szabályoknak. És az lehet a fájó, amikor egy sportoló nagy álma nem teljesülhet, hiába a sok lemondás és edzés.

torna

Persze nyilván vigasztaló az, hogy 38(!) bajnoki címet szerzett az évek során a kiváló magyar ritmikus gimnasztikázó, de egy olimpián szőnyegre lépni mégis más. Meglehet, nem a győzelem esélyével tornázna, de meg tudná mutatni, mire képes, 15-20 év minden munkáját, küzdését, reménykedését bele lehet sűríteni egy rövid gyakorlatban. Bizonyítani lehet, hogy igenis a részvétel is nagyon fontos. Én ezért szurkoltam neki, és tudom jól, most bárki bármit mond, nem tudja igazán vigasztalni.

A sport viszont megerősít és sok dologra megtanít, így hiszek benne, a civil életben is megállja a helyét Dóra. Furcsa, hogy ebben a sportágban már az idősebbek közé tartozik, pedig még 25 éves sincs. Nyilvánvaló módon sok öröm, sok egyéb siker állhat még előtte. S ha ő a maga részéről mindent megtett, akkor nincs is mit sajnálnia azon, hogy újból elvállalta a felkészülést az olimpiai ciklus elején. Hiszek benne, hogy az élet előbb-utóbb úgyis kárpótolni fogja valamivel.

torna