Okszana Csuszovityina 40 esztendősen hetedik olimpiájára készül, ugyanis sikeresen kiharcolta a kvótát. Karrierje jó bizonyíték arra, hogy még az olyan nagy kihívást jelentő sportágban is mint a szertorna az élvonalban lehet maradni hosszú időn át.

torna

Persze Csuszovityina karrierje sok másról is mesél. Buharában, Üzbegisztánban született 1975-ben. Hazája akkor még a Szovjetúnió tagköztársasága volt, ilyen színekben is versenyzett. 1992-ben a Szovjetúnió felbomlása után a Független Államok Közössége nevű államszervezet Egyesített Csapat néven szerepelt a barcelonai olimpián, ahol csapatban aranyat nyert.

A rövid életű államszövetségből kivált, immár független Üzbegisztán egyik legismertebb sportolójaként jutott ki a következő néhány olimpiára és világbajnokságra, utóbbikon érmeket is szerezve. Ugrásban jeleskedett elsősorban, ez a szer a specialitása. Ebben a számban szerzett ezüstérmet 2008-ban a pekingi olimpián- német színekben!

Nem véletlenül váltott országot. Csuszovityina fia 1999-ben született, és még egészen kicsi volt, amikor leukémiát diagnosztizáltak nála. A szegénynek számító Üzbegisztánban nem kaphatta meg a szükséges kezelést, de a tornászvilág összefogott: Csuszovityina Németországban készült ahol fiát kezelték. Ő pedig igyekezett a versenyeken minél jobban szerepelni, mert a pénzdíjakból fedezte az orvosi költségeket- szó szoros értelmében a fia életéért tornázott! Ezek után döntött úgy, hogy felveszi a német állampolgárságot, vállalva azt, hogy három évig nem szerepel nemzetközi versenyeken. Szép sikereket ért el a német válogatott tagjaként, fia pedig azóta 16 éves és egészséges.

torna

Harmincon túl kevesen jutnak rangos versenyeken a dobogó közelébe, nyilván ő is fontolóra vette a visszavonulását. Ám a tornától nem tudott elszakadni, és az edzősködés mellett tovább versenyzett. 2012-ben is ott volt az olimpia ugrás döntőjében, majd 2013-tól ismét Üzbegisztánt képviseli a nemzetközi színtéren. Nekiveselkedett a nagy álomnak, és 2016-ben, negyvenen túl ott lehet Rióban az olimpián. Ez lesz Okszana Csuszovityina hetedik olimpiája, ami egészen elképesztő! Főleg, hogy nem jutalomba kapja az indulási lehetőséget, ki kellett harcolnia azt.

Mit mondjak, inspiráló a lelkesedése, kitartása, eredményessége! És aki belenéz ebbe a felvételbe, el is töprenghet rajta, mennyire jogos negyven éves korunk körül arról beszélni, hogy már nem vagyunk olyan atletikusak mint rég...