Ők megsértődnek, mi megsértődünk, a másik oldal visszasértődik és máris méltatlan puffogásba keveredik két kiváló úszónő.

Igen, arra célzok, hogy a Washington Post bloggere szerint Hosszú Katinka helyett egy amerikai úszónő, Katie Ledecky lett volna érdemes az év úszónője díjra. Az, hogy valaki leír ilyesmit, nem gond, velem is megtörténik. A kissé túllihegett hazai reakciókra viszont nagy szükség nem lenne.

Ennek egyik oka az, hogy a díjat már át is adták, itt senki nem akar sportdöntőbírósághoz fordulni. Ledecky még csak 17 éves, és valószínűleg pont elegendő számára a nyáron felállított öt világcsúcs, ez az egyébként nem túl értékes cím egyetlen századmásodperccel sem javítja az idejét a medencében. És ő nyilván a valódi versenyeket tartja fontosnak, mondjuk a soron következő olimpiát.

Pont emiatt alig hinném, hogy Hosszú Katinka számára ez az elismerés lenne karrierje legfontosabbja. Szép dolog sok érmet nyerni és sok pénzt keresni, de nagyon nem mindegy, hol születnek azok az érmek. Biztos vagyok benne, hogy az a rengeteg munka, amit az úszásba tesz, arról szól, hogy a legnagyobb versenyeken álljon dobogóra. Jók a világkupák meg hasonlók, de halhatatlanná csak az olimpiai arany tesz. Mind a két nagyszerű úszónő számára az lesz az igazi mérce.

És hogy mit ér egy év úszónője díj? Nem sokat, szerintem. Persze lehet velem vitatkozni, de szerintem sokan már azt sem tudják, ki lett az idén az év férfi úszója, azt meg már meg sem merném kérdezni, ugyan ki lett tavaly vagy tavalyelőtt ezen címek elnyerője? Most csak azért érdekes a téma, mert magyar kapott elismerést. És csak ezért van morgás az egyébként saját szempontjából összeszedetten érvelő, de a tényeken mit sem változtató cikken. Ez egyik versenyzőt sem teszi jobbá vagy rosszabbá.

A nagy kérdések Rióban fognak eldőlni. Majd ott meglátjuk, ki az úszóvilág igazi csillaga. Könnyen lehet, hogy mind a két sztárúszó érmeket halmozva bizonyítja klasszisát, hogy aztán az év végi év úszónője szavazáson ismét egymás riválisai lehessenek. De őszintén, pár olimpiai arany után vajon melyiket hozná lázba egy ilyen cím? És ha valaki egy raklap kis verseny besöprésével elnyerné, de az olimpián nem állhatna dobogóra, vigasztalná egy ilyen díjátadó? Aligha. Mi is kezeljük a helyén, legyünk büszkék a sikeres magyar lányra, legalább addig, amíg még emlékszünk erre a címre, amiben minimum annyi a diplomácia, mint a sportérték.

Jövőre pedig koncentráljunk inkább a medencében zajló történésekre...