A debreceni Balogh Norbert az olasz első osztályba igazolt. Ha arra gondolunk, hány magyar kergeti a labdát a legrangosabb ligákban, ez óriási szó. A 19 éves csatárért 2,2 millió euró fizetett a Palermo a Debrecennek, a továbbiakban elsősorban rajta múlik, mire viszi.

magyarfoci(fotó: dvsc.hu)

Balogh Norbert sztorija mindenképpen érdekes. Az egész magyar sajtót bejárta az interjú, ami először a DVSC honlapján jelent meg, és a srác őszintén mesélt arról, milyen volt a hajdúböszörményi cigánysoron felnőni. Van, akinek az ottani szegénység a legendák világába tartozik, de a Kelet-Magyarországon ismerősök tudják, onnan nem könnyű a kitörés. Nem kevés tehetség kallódik el, mert hiába kapnak lehetőséget, a korai sikerektől megszédülnek, aztán jön a züllés.

Nagyon úgy fest, ezentúl másként alakulhat minden. A sport sok szegény gyereknek volt óriási esély arra, hogy változtassanak az életükön, és lám, még a foci is több, mint "csak" labdakergetés. Van ezeknek a történeteknek egy emberi oldala, és főleg így domborodik ez ki, hogy pár hete még arról beszéltünk, honnan is indult Balogh.

És persze van üzleti oldal is. Az a 2,2 millió euro nem kevés pénz ám, a magyar bajnokságban pallérozódott fiatalokért ritkán szórnak ennyit. Jelzi, hogy igenis lehet üzlet az értő utánpótlásnevelés, és az ügyes fiatalt nem kell temetni a tartalékcsapatban, amíg levitézlett légiósok játszanak helyettük az első osztályban. Ez a srác megkapta a bizalmat, nem szállt el magától, küzdött, hajtott, és így kifejezetten fiatalon a csapat fontos tagja lett. Miután Balogh rendszeresen kapott lehetőséget, fel lehetett rá figyelni, és üzletet lehetett csinálni az eladásából. 

Később esetleg többet ért volna? Talán, de ez egyáltalán nem biztos, mert lehet ugyan telhetetlen egy magyar klubvezető, a külföldi topklubok megnézik, kire és mennyit költenek- a jól bevált délszláv játékosokhoz szívesebben nyúlnak, ha ugyanannyiba kerülnek. Ez most olyan sok pénz volt, amire nyilván nem lehetett nemet mondani.

És persze az is lehet, a játékos is nagyon szeretett volna menni, hiszen mégiscsak az olasz első osztályról van szó, ahol pályára léphet a Juventus, az Internazionale, a Milan ellen. Nem csak a tévében láthatja Tottit, akár a gyepen is szembenézhetnek, vagy gólt lőhet Buffonnak. Óriási szó lenne ez bármelyik magyar játékosnak!

Csak azt kell a fejébe vésnie, a neheze most jön. Most csak kinyílt egy ajtó, de azon át is kell lépnie. El lehet kallódni Palermóban is, ha valaki elszáll magától. Balogh eddig odatette magát keményen, most a célja az legyen, hogy dupla erőbedobással bizonyítson. Én szurkolok neki, legyen sikeres, legyen példakép! S ha sokat keres, csak hajrá, gyűjtse és költse el értelmesen. Semmi közöm a fizetéséhez- nem véletlen, hogy neki kínálták és nem másnak. És abban is bízok, nem akarja más kisajátítani az ő mostani a sikerét. Rajta múlt leginkább eddig is, és ezután is elsősorban magára kell számítson. Ha megbirkózik ezzel a teherrel is, tényleg szép jövő várhat rá.