A jóga manapság az egyik legdivatosabb mozgásforma, rengeteg helyen van nálunk is ilyen óra, különféle irányzatok, módszerek (pl. hot jóga) közül lehet válogatni az érdeklődőknek. A sztárok is előszeretettel hangoztatják, mennyire lenyűgözi őket ez az ősi filozófia, mozgásforma- hogy kinek mi, azt inkább mindenki magának dönti el.

Mert azt nem kell hinni, hogy mi itt, a nyugati világ szívében pont ugyanazt gondoljuk jógának, mint amit mondjuk egy indiai kolostorban élők. És valljuk be, az itteni jógaoktatók jelentős részét se lehetne összetéveszteni bölcs buddhista szerzetesekkel. Amivel nagy probléma nincs; egy régi barátom mesélte, amikor Indiában járva feltűnt egy amerikai csoport, akik jöttek "segíteni", és haspólóban jártak-keltek fontoskodva a szerzetesek közt, azok mindezt mosolyogva fogadták, és elmagyarázták értetlenkedő barátomnak, még mindig jobb, ha azt hiszik, valami fontosat és jót téve közelednek a filozófiájukhoz, mintha innának, vagy máshogy tennének kárt magukban.

Szóval a mi jógánk az nyilván onnan nézve csak "jóga", de ettől még lehet nagyon jó és nagyon hasznos. Fogja fel mindenki annak, ami az ő számára a legszimpatikusabb, és ne kritizáljunk mást azért, mert számára ez az egész nem ugyanazt jelenti. Bizonyára van, akinek fontos a mögöttes filozófia, míg sokaknak ez az egész egy divatos, de nagyon hatékony tornaféleség. Jót tehet az embernek így is, úgy is, és akkor is megtörténhet, hogy hosszú gyakorlás után egy kicsit abba is belekóstolunk a jóga kapcsán, amire eredetileg nem is gondoltunk...

Azt gondolom, ezerszer rosszabb divatok, trendek és őrületek is vannak, mint a jóga. Persze az ilyen hullámok magával hozzák azt, hogy kóklerek is pénzt akarnak maguknak kihasítani a buliból, de ha baráti ajánlásokra hallgatva és magunk is értő módon választva találhatunk korrekt, jó oktatót. Amikor pedig túllendülünk az első időszakon, amikor trendinek és menőnek érezzük magunkat, kinyílhat előttünk egy új világ.

Persze a jóga divatja azt is magával hozta, hogy egész iparág épült erre. Ennek a legmarkánsabb megjelenési formája a szűk jóganadrágok népszerűvé válása. Ezeket már nem csak az edzőteremben hordják bátran, hanem az utcán is, egyfajta demonstrálása lett annak, milyen modern felfogású ember a viselője. Hiszen mindenhol áthatja a szellemét a jóga filozófiája, mert kilátszik a bugyija a vékony anyagú, testhezálló cicanadrág alól.

Komoly téma lett ez, még vihart is kavart, amikor az egyik leghíresebb gyártó túl sokat mutató nadrágja eltűnt a piacról. Tudom, mindenről a gonosz férfiak tehetnek, akik a nyálukat csorgatják a cicanadrágos hátsók láttán. Azért valljuk be, nehéz elmélyülésre gondolni akkor, amikor valaki közszemlére teszi idomait, saját akaratából. És amikor készül egy ilyen szelfi, remélhetően nem lepődik meg a lelkes jógi, ha az embernek eszébe sem jut, milyen messzire juthatott a jóga filozófiájában...

Egyébként persze miért ne készítenének képet? Kinek mi a fontos, amikor elkezd jógázni vagy akármilyen más sportot űzni, és az teljesen vállalható cél, ha az ember jól akar kinézni. Ha pedig ezt eléri, akkor nyilván büszkélkedhet vele. Ehhez pedig ilyen öltözék dukál! 

Csak nem kell azt hinni, hogy egy ilyen fotóval azt igazolhatja bárki, milyen magasra jutott a keleti filozófiák megismerésének terén. Nagyon is nyugati szemlélet ez, amit elsősorban mi, nyugatiak értünk és értékelünk. Más a felfogásunk, ennyi az egész. Ha pedig ezt elfogadjuk, máris közelebb juthatunk annak megértéséhez, egy szűk gatya felvételétől és pár ászana megismerésétől függetlenül az egésznek az ősi gyökereitől nagyon messze vagyunk- viszont mégis előfordulhat, hogy ilyen kis kitérőkkel épülünk és fejlődünk nem csak testileg, de mentálisan is.

Az, hogy meddig jutunk el, rajtunk múlik: mit akarunk elérni, kire hallgatunk, milyen jógastúdiót választunk és így tovább. A megfelelő oktatóval, tudatossággal, alázattal még itt, Európa szívében is igazi életformává válhat a jóga.