Hosszas jogi csatározásra került pont: Bikram Choudhury nem védetheti le az általa kitalált és népszerűvé tett bikram jóga gyakorlatsort.

jóga

Choudhury nagy találmánya az volt, hogy egy szigorúan követendő 26 elemű gyakorlatsort kell a nagyon melegre felfűtött teremben végrehajtania a jógázóknak. A bikram (vagy hot) jóga igen népszerű irányzat lett, nálunk is több stúdióban is tartanak ilyen füllesztően meleg órákat. Magam is voltam ilyenen, érdekes élmény, nagyon intenzív, de bevallom, sűrűbben voltam "rendes" gerincjógán, mint ilyenen.

Visszatérve a bírósági ügyre, a sztori még 2008-ban kezdődött, amikor Choudhury egyik korábbi tanítványa, Mark Drost saját stúdiót alapított. 2011-ben perelte be őt a mester, mert véleménye szerint a forró jógás gyakorlatsor az ő szellemi tulajdona, nem tarthat hasonló órát engedélye nélkül senki. Szerzői jogi védelmet követelt a bikram jógának, ám a bíróság 2012-ben ellene ítélt. A folytatódó jogi harcba a Yoga Alliance is bekapcsolódott Drost oldalán. 

Itt ugyanis elvi kérdésről van szó: le lehet-e védeni egy gyakorlatsort, amiben évezredek óta közkincsnek számító, bárki által gyakorolható ászanák vannak? A bíróság szerint ötletek, elvek nem élveznek szerzői jogi védelmet, csak az önálló művek. Ezért van az, hogy Choudhury 1979-ben megírt könyve a gyakorlatokról természetesen védett, azt nem adhatja ki bárki más az engedélye nélkül, ám magát a gyakorlatsort viszont lehet oktatni akármelyik stúdióban. 

jóga

A magam részéről azt gondolom, ez így is van rendjén. Az ötletgazda szépen keresett eddig is a bikram jógával- nem sajnálom tőle, kitalált valami újat és nagyon ügyesen tudta népszerűsíteni is. Ám a copyright-mániával nem tudok megbarátkozni, mert manapság lassan már egyesével a betűket is levédetnék élelmesek.

Ha elfogadjuk azt, hogy itt nyugaton a jóga a testmozgás, egészségmegőrzés egyik nagyon hasznos, sokszor bizonyított formája (tudatosan hagyom ki belőle Indiát, már többször utaltam rá, teljesen más lehet a jógához való viszony arrafelé), akkor azzal együtt is, hogy valaki pénzt keres vele, hagyni kellene mindenkinek a gyakorlását. Bikram Choudhury nyilván okos, ügyes ember, de így is van elég pénze, és lássuk be, a jógát magát nem ő találta fel. Azokat az ászanákat, amiket a gyakorlatsorba beépített, valakiktől ő is tanulta, és gyanítom, a vagyonát nem osztogatta szét közöttük. Szóval úgy igazságos, ha mások is tarthatnak a jövőben teljesen szabadon izzasztó jógaórákat forró teremben, akár ugyanazokkal az ászanákkal. Aztán majd mindenki eldönti magának, hogy az "eredetit" választja-e, vagy valaki mást...