Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy értéktelen aranyérem

Kicsit talán furcsa, hogy egy Európa-bajnokságon szerzett aranyérem után a győztesből a keserűség (cinizmus?) szól, de Verrasztó Dávid nyilatkozata legalábbis őszinte volt. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy Magyarországon az Eb-arany "szart se ér", és ezt a megállapítást komolyan kell venni.

Mert a helyzet az, bizonyos helyzetben nagyon igaz. Vannak persze kivételek. Az olyan, egészen más súlycsoportot képviselő sportág, mint a foci Európa-bajnokságán győzni például mindig nagy fegyvertény. Aztán ott vannak azok a sportágak, ahol az európai mezőny messze kiemelkedik, így aztán mondjuk egy vízilabda- vagy kézilabda-Eb gyakorlatilag a világ élvonalát vonultatja fel.

De a sportágak többségében tényleg csak az olimpiára figyelünk oda. Jegyezzük meg, ennek oka az, hogy Magyarország úgymond sportnemzet, sok sikeres sportolóval, sok olimpiai érmessel. A nézők ingerküszöbe nyilván magasan van, hiszen hozzászoktunk ahhoz, hogy a legjobbjaink folyamatosan az olimpiára készülnek, mindent annak rendelnek alá, hogy ott legyenek eredményesek. Hosszú Katinka halmozhatja az érmeket az Eb-n, amire a szakma nyilván odafigyel, de olimpiai érme nincs- ha egyszer abbahagyja az úszást, soha nem fogják együtt emlegetni Egerszegivel, Kovács Ágival. Mert az olimpiai győztesek kitüntetéseket, életjáradékot kapnak, ők a sportélet sztárjai.

Kegyetlen dolog ez, én tudom. De nem csak a néző tehet arról, hogy nem értékeli az Eb-t, hanem az a szakma is, ami minden siker kapcsán az olimpiáról beszél előbb-utóbb. Tessék beleolvasni a kajak-kenu Európa-bajnokságról szóló tudósításokba, és egyből feltűnik, mindig megemlítik, a szerzett aranyakból mennyi született olimpiai távokon, amik így értékesebbek, mint a "sima" aranyak. Pedig ugyanaz a sportág, ugyanaz a verseny, és mégis különbséget tesznek arany és arany között. Nem kevés versenyről annyi a kommentár hogy "jó erőfelmérő az olimpiai ciklus közepén", és így tovább.

Ha a szakvezetés ezt hangoztatja, akkor mire gondoljon a néző? Nyilván laikusként elfogadjuk ezt az álláspontot, és nem mi próbáljuk nagyra értékelni azt a győzelmet, amit a szakma sem ünnepel lelkesen. És ezek a sportok legalább még reflektorfényben vannak ezeken a versenyeken, mert ha nem is tartjuk nagyra az Eb-érmeket, nézzük őket, hiszen az olimpiákon is látható, ismert versenyzők állnak rajthoz.

Ám léteznek más sportágak is, épp a napokban zajlott Gyékényesen a tájékozódási búvárok Európa-bajnoksága, és több magyar versenyző is remekül szerepelt, érmeket gyűjtöttek. Hallottunk róluk? Hacsak valaki kifejezetten nem követi ezeket a híreket, akkor sajnos aligha, pedig saját sportágukban ők is nagyon eredményes sportolók, akik keményen megküzdöttek a sikerekért. Ők vajon mit éreznek Verrasztó Dávid nyilatkozata után, az ő Eb-aranyuk mennyit ér?...

Persze úgy is feltehetjük a kérdést, az a lényeg, hogy a közönségnek mennyit ér, vagy hogy a versenyző mit érez a győzelem után? Mert ha ő boldog, akkor vajon fontos-e, mit gondol más? No, erre csak ők maguk tudnának válaszolni.

1 Tovább

Emlék egy aranyról

Egerszegi Krisztina betöltötte a negyvenet, isten éltesse!

Én pedig egy kicsit nosztalgiázok. Ez persze abból a szempontból nem jó, hogy már olyan öreg vagyok, hogy ilyesminek is értelme van, másrészt mégiscsak jó, mert vannak szép emlékeim. És az az olimpiai aranyérem, az első Egér karrierjében, az megmaradt bennem.

Mivel majdnem egyidős vagyok a bajnokkal, én Szöul idején voltam abban a korban, amikorról már világos emlékeim lehetnek az olimpiáról, és persze megérthettem az egész sportesemény jelentőségét. Szóval igazán szívből szurkolhattam, és persze meg is hatódtam az aranyérem kapcsán. Persze előtte is szerettem a sportot, elsősorban a focit, de kell hozzá egy kis érettség, hogy az ember az olimpiai élményt is átélhesse a televízió előtt. Persze mi kicsit bajban voltunk, mert az előző 1984-es eseményen nem szurkolhattunk magyaroknak, így aztán Los Angeles szinte teljesen kimaradt az életemből.

Visszatérve Szöulra és Egerszegire, nagyon könnyű volt a fiatal bajnokért rajongani, aki alig 14 évesen legyőzte a világot. És persze amennyi örömöt adott nekünk, volt, akinek karrierje kapott lökést a sikereitől, edző, sportvezető, sőt, kommentátor számára is mérföldkő volt az az arany. Sokan, nagyon sokan köszönhetnek rengeteget annak a vékony, megelőzött német vetélytársak mellett oly kicsinek tűnő gyereklánynak.

Most pedig úgy fest, eljött (sokadjára, indokoltan) a köszönetnyilvánítás ideje, ezúttal a születésnap okán. Ma már nem az úszásra koncentrál a háromgyerekes édesanya, aki oly sok örömet és dicsőséget szerzett nekünk, és így legendává vált mindannyiunk szemében. Az egyik igazán szép dolog a sportban, hogy néha mindentől függetlenül igazi egységbe tud kovácsolni egy egész országot, ami hirtelen több lesz, mint ember sokasága: igazi közösséggé válik.

0 Tovább

Sportszépségek: Valerija Baranovszkaja

A hagyományosan erős orosz búvársport egyik erőssége a szép Valerija, aki uszonyos úszásban még világcsúcsot is tart. Ám ezzel a sportággal csak 12 évesen ismerkedett meg, előtte 8 éven át tornázott, nyilván ennek is köszönheti csinos alakját. Még mindig csak 24 éves, így további remek eredményeket érhet el uszonyos úszásban, de a tanulást sem hanyagolta el, szakedzői képzettséggel rendelkezik. Jelenleg azonban még nem a fiatalabb generációk tanítására koncentrál, hanem a saját sportkarrierjére.

0 Tovább

Sportszépségek: Natalie Coughlin

Az 1982-es születésű amerikai úszónő összesen 12 olimpiai érmet gyűjtött eddigi pályafutása során. Kétszer szerzett aranyat a 100 méteres hátúszásban, de a gyors- és a vegyesváltóban is sokszor szerephez jutott.

Kedvenc elfoglaltsága a főzés, szerepelt a Dancing with the Stars celebtáncos műsor kilencedik évadában, és persze más dekoratív sportolónőkhöz hasonlóan felbukkant a Sports Illustrated 2012-es Swimsuit számában. Bizonyára nem volt szokatlan számára a fürdőruhás megjelenés...

1 Tovább

Fürdőruha-forradalmár

Az ausztrál Annette Kellerman meglehetősen változatos életutat tudhatott magáénak: úszóversenyeken vett részt, harcolt az egyrészes fürdőruhák engedélyezéséért, hollywoodi szuperprodukciókban szerepelt, a nevéhez fűződik az egyik első meztelen jelenet, majd saját bioboltját vezette.

Az 1886-ban született Annette-et gyenge lábait megerősítendő járatták szülei 6 éves korától úszni. Pár év múlva már szó sem volt gyengeségről, 15 évesen nyerte meg első úszóversenyét. Akkoriban látványosságszámba ment a műugrás, ilyen bemutatókat is tartott. Később rekordidővel győzött egy versenyen Új-Dél-Wales-ben, majd úszó- és műugróprogramját mutatta be egy akváriumban napi két alkalommal. 19 éves volt, amikor első nőként próbálta meg átúszni a La Manche-csatornát.

Ám igazán ismertté talán az tette, hogy harcot indított az egyrészes női fürdőruhát elfogadtatásáért. Akkoriban komoly előírások vonatkoztak a nők úszó öltözékeire, amelyek inkább normál ruhákra hasonlítottak, és ezért óriási feltűnést keltett, amikor Annette megjelent a strandon egyrészes, testhezálló dresszében. 1907-ben Massachusettsben le is tartózták szemérmetlen viselete miatt. Ám a forradalmi dressz gyorsan népszerű lett, és még egy nevével fémjelzett női fürdőruha modellt is piacra dobtak, ami a mai modern úszódresszek elődjének tekinthető. A csinos Anette jó reklámja volt saját fürdőruháinak, 1908-ban testarányait összevetették a milói Vénuszéval, és az egyezések miatt ő lett a "Tökéletes nő".

A korábbi bajnoknő pedig élt is adottságaival, filmekben szerepelt, gyakran volt szükség úszótudására is, mert gyakran osztották rá sellők vagy déltengeri gyöngyhalász-lányok szerepét. Akkoriban a vízibalett kedvelt műfaj volt, sőt, még évtizedeken át rendszeresen készítettek ilyennel jelentekben bővelkedő filmeket- Annette életéről például 1952-ben készült film, a kor egyik legnagyobb musical sztárja, Esther Williams kapta a főszerepét. A Million Dollar Mermaid cím onnan jött, hogy annak idején Annette egyik filmje lett az első hollywoodi produkció, aminek költségvetése elérte az egy millió dollárt.

1916-ban készült ez az alkotás. Arról is híres, hogy a film sztárja, Annette Kellerman az ismert színésznők közül elsőként vállalt el egy jelenetet teljesen meztelenül- a beszámolók szerint azért nem volt annyira merész alkotás a Daughter of the Gods, de ezt ma már nehéz megítélni, mert a kópiák elvesztek. A sokoldalú Annette magának tervezte a sellőkosztümöket, amiben úszni is lehetett, és néha maga is varrta ezeket. Az 1924-es Venus of the South Sea című film részben már színes volt, és még víz alatti jelenetek is voltak benne, ezt az alkotást sikerült restaurálni is. Annette könyveket is írt, például az úszásról és az egészséges életmódról.

Később aztán saját boltját vezette az egész életében vegetáriánus híresség, elsősorban egészséges ételeket forgalmazott. Elismerték sikereit, saját csillaga van a Hollywood Boulevardon, és 1974-ben beválasztották az úszó hírességek csarnokába is. Annette Kellerman, a fürdőruhák forradalmának elindítója 89 évesen, 1975-ben hunyt el. A vízhez egész életében kötődő Annette végrendeletében meghagyta, hogy hamvait a tengerben szórják szét, a Nagy korallzátonynál.

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />