Önmagában élmény régi felvételeket nézni klasszikus focimeccsekről, de amikor közel egy évszázada készült igazán színvonalas összefoglalót látok, tényleg leesik az állam. És ekkor jövök rá, miért pont Anglia...

A British Pathé remek archívumában megtalálható egy nagyon jó anyag az 1926-os FA Kupa döntőjéről. A Wembley stadionban találkozott a Bolton Wanderers és a Manchester City, és előbbiek nyertek 1-0 arányban. A felvételeken látható a csapatok bevonulása, a királyi kézfogás, az őrjöngő tömeg (nálunk manapság egy fordulóban összesen nincs annyi néző, mint annak idején ezen a meccsen- több, mint 91 ezer ember izgult a lelátókon!), aztán a mérkőzés izgalmas pillanatai. Ráadásul még látványos lassítások is készültek- komolyan hihetetlen, mennyi, akkoriban bizonyára technikai bravúrnak számító megoldást vetettek be.

Egy szó mint száz: vérbeli focirajongóknak kötelező végignézi ezt az összefoglalót. Bár sok év telt el, a futball is változott, az atmoszféra, a feszültség még mindig hasonló, és ez remekül át is jön ezen a filmen.