Matyi Dezső kihátrált a PMFC focicsapata mögül: gyakorlatilag csak pár napot hagyott arra, hogy valaki átvegye a helyét.

Bárki bármit mond, nincs ebben a helyzetben semmi különös, szokatlan, formabontó a magyar fociban. Felbukkanó és eltűnő befeketetőkből, megkérdőjelezhető tevékenységű klubvezetőkből mindig is volt, és valami azt súgja, lesznek is még ilyenek. Őszintén szólva vannak különféle pletykák Matyi Dezső érdekeltségeiről, és akármennyire megalapozottak is, a kurta-furcsa távozás a focicsapattól legalábbis gyanakvást kelt. Közgazdász vagyok, próbáltam értelmezni a szavait a bank galádságáról, de nem állt össze a kép. Nem baj, végülis az ő pénze, az ő döntése, az ő magyarázata.

A pécsi foci életében viszont ez azért bír nagy jelentőséggel, mert Matyi Dezső nem csak egy átlagos támogató volt. Gyakorlatilag mindent finanszírozott a csapattal kapcsolatban, még a stadion ingyenes használatát sem kapták meg az önkormányzattól. Így aztán rendesen kirúgta a sámlit a PMFC alól. Nem mintha a pécsiek olyan fantasztikus játékerőt képviseltek volna: bár a mezőny első felébe verekedték magukat, azért csak középcsapatról beszélünk.

Megjegyzem, a pécsiekhez kapcsolódik a magyar futball egyik legszürreálisabb története. Az 1999/2000-es idény volt a Gázszer FC hattyúdala. Az 1994-ben még megye I-ben szereplő csapat 1997-re már az NB1-ig jutott, méghozzá a pályán elért eredményekkel, nem pedig jog átvételével. Tulajdonképpen élcsapattá vált, ám soha nem volt tömegbázisa, és a tulajdonos, Németh László viszonylag tisztességes módon azt mondta, hogy ebből elég volt, és lehúzta a rolót. 

A furcsaságot viszont az jelentette, hogy a bajnokság kellős közepén fogyott el a pénz. A Gázszer visszalépett, ám a pécsiek átvették a helyét az NB1-ben: az ősszel még a másodosztályban játszó PMFC tavasszal már az első osztályban próbált megragadni, átvéve a Gázszer FC eredményeit! Ilyen csoda is csak a magyar futballban fordulhat elő: bajnokság közben osztályt váltani egy klubnak elég kevés helyen sikerülhet.

Évekkel később jött be a képbe Matyi Dezső, és lett a csapat neve PMFC-Matias. Az idén már megnyirbálták a költségvetést, ehhez képest nem szerepeltek rosszul. Most viszont villámgyorsan kéne befektetőt, új tulajdonost keresni. Úgy vélem, a nehéz helyzetben levő önkormányzat biztosan nem vállalhatja fel egy első osztályú klub működtetését. Azt nem hiszem, hogy egy másodosztályú csapattal cserél helyet a PMFC, hiszen már a tavaszi idényből is lejátszottak két fordulót. 

Olyan nagy csodák viszont nincsenek, hogy hirtelen megjelenik a klubnál a pénzespostás, így aztán úgy tippelem, legalábbis a tavaszt tekintve az önkormányzat, tehát közvetve az állam, vagyis mi tartjuk majd el a pécsi focicsapatot. És igazság szerint ez az igazi dráma. A profi futball nem szent küldetés: a világ más részein a szórakoztatóipar része és jó üzlet. Nálunk már a szórakoztatóság is megkérdőjelezhető, az üzletet pedig jobb ha meg sem említjük... Amíg ez nem változik, mindig lesznek ilyen sztorik. Szóval az elkövetkezendő 5-10-20 évben lesz még hasonló balhékra példa a magyar focicsapatoknál. Meglátjuk, melyik lesz a következő bajba kerülő klub- tavasszal nem csak a pályán lesznek izgalmak, ebben szinte biztos vagyok.