Hamburgban leszavazták az olimpiai pályázatot, nálunk viszont inkább nem akarnak szavaztatni, mert úgymond az emberek nem rendelkezhetnek elég információval. Rendben van- de akkor viselje a felelősséget is az a döntéshozó, aki az adófizetők helyett vállal be egy ilyen világeseményt.

olimpia

A hét egyik sztorija az, hogy újabb városban bukott el az olimpiai kezdeményezés. Ezúttal Hamburg lakossága döntött úgy, hogy inkább ne jelentkezzenek rendezőnek a 2024-es játékokra. Ez annak fényében némileg meglepő, hogy eleve azért ez a német város kandidált, mert máshol még kisebb volt az olimpia támogatottsága. És már nem ez az első ilyen szavazás Németországban, így bukott el egy téli olimpiai terv is.

Egyre kevesebb tehát Budapest riválisa ebben a versengésben. Ez nagyon szép, de... Nézzünk kicsit a dolgok mögé! Azért üzenete van annak, hogy az európai szinten szegénynek nem nevezhető Hamburgban nemet mondtak a rendezésre. Ha jól emlékszem a számokra, 3500 milliárd forintnak megfelelő költségvetéssel kalkuláltak, amit nem akartak vállalni az emberek. Túl sok ez pár hét felhajtásért, nyilván így gondolkodtak.

Nálunk ennek az összegnek a töredékét tervezték be a rendezésre. Ez két dolgot jelenthet: mi ennyivel fejlettebbek, ügyesebbek és racionálisabbak vagyunk, mint a szerény lehetőségekkel rendelkező Hamburg, tehát nem kell annyit költeni. A másik lehetőség az, hogy porhintés az egész, durván alulkalkulált költségvetése van a budapesti rendezésnek, ami majd az idő múlásával többszörösére nő. Példát épp találunk rá: így lett a 14 milliárd forintos vizes világbajnokságból 50 milliárdos buli, és utóbbi összeghez is hozzá kell még csapni pár rongyos milliárdot minden bizonnyal. Szóval esélyes, hogy a mi olimpiánk sem fog megállni 780 milliárdból, lesz az annak a duplája vagy triplája is- de ha tévednék, akkor is komoly pénzekről beszélünk.

Így hát az ember joggal vélhetné úgy, akár Budapesten is lehetne népszavazás a kérdésről. Mert kis hazánk gazdasági ereje kissé elmarad Németországétól, ott ezer milliárd plusz talán nem csapja földhöz az országot, de nálunk kicsit más a lépték. Ám a főpolgármester szerint szavaztatni butaság, hiszen a szavazóknak nincs elegendő információja a megalapozott döntéshez.

Első kérdésem: miért nincs? Az ország egyik legnagyobb léptékű beruházásáról beszélünk, mi az, hogy az adófizetők, akik végül a számlát állják, nem tudhatják, mit finanszíroznak a zsebükre? Miért ne dönthetnék arról én, hogy olimpiára vagy egészségügyre adnék több száz, akár több ezer milliárd forintot? Legyen nyilvános mi mibe kerül, és majd döntünk felelősen. Nem kell azért hülyének nézni azt a pár millió embert, aki épp nem a budapesti közgyűlés padsoraiban ül.

olimpia

A helyzet az, hogy a valódi felelősséget ugyanis jelen állás szerint mi viseljük. Ha netán, véletlenül, teljesen hihetetlen módon kicsivel mégiscsak drágább lesz az olimpia rendezése, az információk birtokában levő Tarlós István tolja bele a plusz milliárdokat, vagy mi, akiket kihagytak a döntésből?

Nekem semmi bajom a fejem feletti döntéssel, ha a hibák következményét is más viseli. Ne legyen népszavazás, rendben van- de ha esetleg túllépik a költségeket, akkor a döntéshozók, a beruházás irányítói teljes vagyonukkal feleljenek, és ha az nem elég, akkor nyugodtan lehet pár évet ülni is, amiért becsapták az embereket. Ugyanis az én szememben sima átverés az, hogy azt mondja valaki, ő jobb, okosabb döntést hoz, mi legyen a közös pénzből, aztán amikor kiderül, a döntés megalapozatlan, kérdés nélkül még többet követel az adófizetőktől. Könnyű más kárára tévedni! Nem állítom, hogy bárki máris csalna, de azt tartom, hogy lehetnek még itt váratlan meglepetések. A népszavazás azt a felhatalmazást adja meg, hogy bátran lehet tervezni, mert mi mind közösen hiszünk az olimpiarendezés nagy álmában. Ha a többség erre szavaz, akkor tisztában vannak azzal, sokba kerül ez a móka, de mégis ezt akarják.

Nem kell félni attól, hogy az emberek tájékozatlanok vagy buták. Akkor nem voltak azok, amikor megszavazták Tarlós Istvánt főpolgármesternek? Pontosan ugyanazokról az emberekről beszél most ő, akiknek köszönhetően vezeti a várost! Tisztelje meg legalább a saját szavazóit azzal, hogy egyáltalán megvizsgálják a népszavazás lehetőségét.

Értem én, hogy nem lehet minden húszezer forintos kátyújavítás mellé népszavazást állítani, de az olimpia egy kicsit más nagyságrend. Lássanak el információval, győzzenek meg, vállaljanak felelősséget, és akkor majd a szavazók igenis tudnak döntést hozni. Nem vagyunk semmivel sem rosszabbak, mint a német átlagemberek, akik megkapták ezt a lehetőséget. Viszont szemmel láthatóan vezetőink nem érnek fel a német politikusokhoz, akik akár a bukást is felvállalják és elfogadják, ha ez a közösség döntése. Mert tisztában vannak vele, egy olimpia nem egy maroknyi fejes játszótere, hanem egy egész város, egy egész ország nagy, közös vállalkozása.