Elképesztő, hogy a bokszban még egy olimpián is újból előjönnek a vitatható pontozások, elcsalt meccsek.

Már írtam régebben, hogy én tulajdonképpen szeretem a jó bokszot. Nyilván családi hatásra van ez így, nagyon sokat számít, hogy értő módon meséltek az ökölvívásról, a nagyokról. Szóval nem teljesen értetlenül nézem a meccseket, meg tudom látni a szépséget a jobb összecsapásokban.

boksz

Mert a bokszban azért vannak jó dolgok. Egyrészt az, hogy sok más sporttal ellentétben ezerszer jobban el lehet játszani a gondolattal, milyen lenne egy régi bajnok meccse egy mai ellen. Míg a foci totálisan megváltozott fél évszázad alatt, tornáról nem is beszélve, úszásban, atlétikában ugrásszerűen javultak a rekordok, a boksz alapvetően az is, mint rég. Két ellenfél a ringben, nagyjából változatlan szabályok szerint megküzdenek, és megvan az esély a teljesen tiszta befejezésre, amikor az egyik leüti a másikat. Jó esetben ez sportszerű, nem pedig durva.

Az amatőr bokszban viszont a kiütés ma már nagyon ritka. Egyrészt rövidebbek a meccsek, másrészt nem az ütőerő a döntő. Ráadásul minek erőlködni nagy pofozkodással, amikor a bírók is kihozhatják az embert győztesnek? 

Azt se tudom, hányszor merült fel már, hogy a pontozásokat elcsalják. Évtizedek óta vannak vitatott meccsek, főleg, amióta a tévék az összeset sok szögből közvetítik. Pillanatok alatt kiderül, hogy a végére megroggyant, addig meg csak pontatlanul maszatoló, az ellenfél körül a levegőt kékre-zöldre verő emberekből csinálnak győztest, ki tudja, milyen okokból. Néha a profiknál is van ilyen, de 12 menetet sokkal nehezebb végigalibizni. 

Az amatőröknél viszont mindig fellángol a vita, mindig elküldi pár bokszoló meg sportvezető a bírókat a francba, mindig jönnek a fogadkozások- és megtörténik ugyanaz. A bokszon kívül máshoz nem értő emberek vagy elmennek profinak, vagy elfogadják, hogy néha nem a ringben dőlnek el a dolgok. De csak duma van, bojkott nincs.

Rio is vitatott ítéletektől hangos, és a vicc az, hogy a szövetség pár bírót már haza is küldött. Hát ez aztán nagyszerű, az a szövetség, ami kijelöli a bírókat, ami elvileg felügyeli a tevékenységüket, beáldoz párat. Pedig itt az a nagy kérdés, a bírók tévednek-e vagy csalnak. Előbbi benne van a sportban, az utóbbi rendszerszintű probléma. Előbbit viselheti felemelt fejjel a sportoló, az utóbbi viszont számomra jogi kérdés.

boksz

Eltiltanak pár bírót? És? Nem kéne azt elmondani, pontosan mit követtek el? Ha csaltak, akkor az érintett országoknak nem kéne verni az asztalt? Vagy mindenki behúzza a nyakát, mert pár bokszolójuk még érdekelt? Hát, ha ilyen könnyű megalkudni a csalással, akkor nem kell hangosan tiltakozni... És persze ez az a boksz, amire én nem nagyon vagyok kíváncsi. Pár percnyi balettbunyó, váratlan végkifejlettel? Hát kösz, nem. Inkább megnézek pár régi felvételt Ali-meccsekről, mert azok is izgalmasabbak.