Vági Márton, az MLSZ főtitkára okoskodott egy sort a napokban. Félelmetes látni, hogy ezeket az embereket valójában mennyire nem érdekli a foci. Magyaráznak, koncepciókat gyártanak, reprezentálnak, és közben minden marad ugyanaz. 

Hogy ki is az a Vági Márton, az megtalálható a volt NFÜ elnök munkásságáról szóló cikkekben. A lényeg: jól beágyazott káder, aki most a futballhoz ért nagyon. A hozzá hasonló figurák gyakran tűnnek fel a sportszövetségekben, amikor épp a karrier megbicsaklik. Nagyon komoly képpel tudnak öltönyben nyilatkozni, ez jó ajánlólevél. Rá is rögvest lecsapott Csányi 2010-ben, amikor átvette az MLSZ vezetését, hiszen egy ilyen fantasztikus szakember tudását kár lenne nem kihasználni.

Azt mondja ez a fickó, hogy az elmúlt 25 évben tönkretették, széthordták a magyar futballt. Ezzel kapcsolatban először az jut eszembe, hogy mennyiben tekinthető újdonságnak ez a kijelentés: hát melyik új MLSZ-vezetés mondhatta el az elmúlt évtizedekben, hogy sikeres elődeik nagyszerű alapjaira építve csak folytatni kell az eredményes munkát? Semmitmondó blöff, értelmetlen visszafele mutogatás, hiszen tudjuk jól mindannyian, a focink mélyponton van, nem kell nekünk ennek a megállapításához szakember!

A második dolog az, hogy Vági Csányival együtt 2010 óta, négy éve ül az MLSZ vezetőségében. Hát ha jól számolom, ez annak a 25 évnek nem kis százaléka, és az eredmények ismertek. Valaki szerint elindult a kilábalás? Ki nevezte ki a villámgyorsan megbukott Pintért? Kinek az elnöksége alatt kaptunk ki 8-1-re a hollandoktól? Klubcsapataink nemzetközi szinten páratlan kudarcsorozatot mutathatnak fel, megalázó pofonokat szenvedtek el, a válogatott sehova nem jutott ki, az utánpótlás eredményeit hagyjuk, az emberek elfordulnak a focitól, lézengenek a nézők a stadionokban. Bár épültek új létesítmények, de hogy mennyi értelme volt ezeknek, az nagy kérdés, és az is tény, az MLSZ-nek nem sok köze volt a megvalósulásukhoz. 

A harmadik tény pedig az, hogy ha Vági Mártont érdekelné, kik és milyen módon verték szét negyedszázad alatt a magyar focit, elég lenne egy MLSZ elnökségi ülésen oldalba böknie a mellette ülő Berzi Sándor alelnököt, és feltennie pár kérdést. Ő ugyanis 1989 óta kis kihagyással állandóan ott van a futballszövetség vezérkarában, első kézből tudna beszámolni erről a korszakról. Ám úgy fest, tapasztalatára és tudására Csányiék is igényt tartanak, ő képviseli az állandóságot: a kudarc, a nihilizmus állandóságát, hiszen regnálása egybeesik azzal az időszakkal, amikor a válogatott sehova nem tudott kijutni.

Szemmel láthatóan ezek az alakok remekül eldolgoznak egymás oldalán az MLSZ-ben, pedig egyik részük új emberként azt a korszakot szidja, amiben döntéshozó volt olyasvalaki, aki ma is alelnök. Szóval egy bevállalós újságírónak elég lenne azt a kérdést feltennie egy Vági Mártonnak, hogy ha minden rossz volt annak idején, akkor miért volt szükség arra, aki a régi, rossz szövetségben volt főtitkár? Nem vette észre, nem tudott róla, a körülmények áldozata volt? Ugyan! Kellett a nemzetközi kapcsolatrendszere? Szóval nekünk arra van szükségünk, hogy olyan ember képviselje külföldön a magyar focit, aki ennek a sportnak a legeredménytelenebb korszakában volt vezető? Nem kellene új arcokat találni, hiteles személyiségeket felépíteni inkább?

Születnek a realitásokkal szembemenő koncepciók, meg a szocializmust idéző ötéves tervek, amiben még az is le van fektetve, évről évre hány százalékkal kéne növekednie a nézőszámnak. Anyám borogass! Legyen foci és lesz néző, drágán a rossz meccs keveseket érdekel- beülhetek az MLSZ elnökségbe, hogy elmondjam ezt? "Szigorú szabály" lesz, hogy játszania kell egy 18 éves focistának? Verekedje be magát a csapatba, és rendszeresen pályára léphet, ennyi. Messit nem a futballszövetség követelésére tették be a csapatba... Hamarosan az idősebb focisták védelme érdekében előírják, hogy játszania kell egy 35 éven felülinek, aztán jön az esélyegyenlőség, és minden csapatba kell majd egy női focista is. Sőt, több is, és ne viseljenek mezt, egyből nagyobb lesz az érdeklődés!

Szerintem a mai magyar foci valóságát nem az ilyen ötletelések elemezgetésével lehet a legjobban bemutatni. Pár napja volt az Újpest-Fradi, ez a leginkább parázs hangulatú meccs a magyar labdarúgásban. Mindegy milyen a színvonal, ez szinte mindenkit érdekel. Ehhez képest a csapatuk mellett minden körülmények közt kitartó fradisták jelentős része nem ment el a meccsre, tiltakozásul máshol találkoztak egy frenetikus hangulatú közös szurkolásra. Az új stadiont, komoly állami segítséget kapó FTC szurkolói nem hajlandóak asszisztálni ahhoz, ami ma a magyar fociban van, a maguk módján fejezik ki nemtetszésüket- ez képezi le az igazi válságot, nem az, hogy kevés 20 év alatti lép pályára a felcsúti "akadémista" csapatban.

De erről az elnökségben ülők nem fognak sokat beszélni. Hiszen ők a maguk részéről leírták a koncepcióban, hogy kell emelkedni a nézőszámnak, tartsa ehhez magát mindenki! Ha úgy vesszük, a sasszobor előtt szurkoló fradistákat is bele lehet számolni a hétvégi nézők közé. Meg azt is, aki a stadionok környékén lakik. Meg a meccsre járók családtagjait és barátait. Be lehet hunyni a szemünket és be lehet fogni a fülünket, és akkor nem tűnik fel, hogy üresek a lelátók, és csak pár bekiabálás van hangos szurkolás helyett.

Aztán az évek peregnek, jönnek a szokásos kudarcok és bukások, és választanak majd egy újabb MLSZ-vezetőséget, ami mutogathat az elődökre. Akkor majd az ilyen Vági-félék lesznek azok, akiket hibáztathatnak az eredménytelenségért. De őket ez éppen úgy nem fogja zavarni, mint ahogy az elmúlt évtizedek egyetlen megbukott vezetője sem tette fel a kezét, hogy "elhibáztam, ostoba voltam, bocsánatot kérek minden szurkolótól, nem így kellett volna csinálni!"

Mert az ő minden korszakon átívelő hibátlanságuk örök. Pont a saját csalhatatlanságukba vetett hit, és a kudarcok okának kizárólag másban való keresése az, ami az összes MLSZ-vezetésben közös. Ehhez egy sajátos embertípus kell, és ezért tűnhet úgy, mintha mindig ugyanazok ülnének az elnökségben. És tulajdonképpen ez is van: a nevek, az arcok lehetnek mások, mégis mindig minden marad a régiben.