Melengeti az ember szívét, amikor látja, hozzám hasonlóan más is próbálja utólag magarázgatni a saját korábbi tévedéseit. Még szebb, amikor valaki megpróbál úgy tenni, mintha mindent pont előre látott volna.

Olvasom egy cikk bevezetőjében, hogy teljesen előre látható és egyértelmű volt, milyen katasztrófába torkollik majd a brazilok szereplése a világbajnokságon. Jó, hogy vannak nálam sokkal okosabbak, akik megtették a fogadóirodáknál a németek hatgólós, könnyed győzelmét, és most kerestek egy valag pénzt. (Vagy nyolc gólos különbségre fogadtak, és bosszankodtak, amikor Özil kihagyott helyzete után a brazilok szépítettek?)

Én nem vagyok ilyen okos, de a memóriám azért nem olyan rossz. És pont ugyanebben az újságban olvastam azt is, hogy világbajnoki címet ér a franciák teljesítménye (akik a nyolc között estek ki) és bronzot nyernek a svájciak (akik a 16 között véreztek el). Ja, meg ott írták azt is, hogy feltűnő, mennyivel jobbak most a közép- és dél-amerikai csapatok az európaiaknál.

Alapvetően nem az a baj, ha valaki jósol, téved, és magyarázkodik. A baj az, amikor utólag csalhatatlan szakértelemmel mutat rá a "nyilvánvaló" tényekre, amiből előre lehetett volna látni, mi jön. Kár, hogy ezt nem előre tette meg. Persze tudom én, sokkal nehezebb előre jósolni mint utólag, nekem is problémásabb az előbbi.

Így aztán inkább maradok a másiknál. Én már hetekkel ezelőtt tudtam, hogy a focivébéről szóló írások jelentős részének szavatossága csak a meccs első percéig szól, mert ez sport, nem jégrevü, tehát senki nem tudja előre kitalálni, pontosan mi történik majd. Mert vannak tényezők, amivel kalkulálni lehet, és vannak olyanok, amikkel nem. És senki, tényleg senki nem várhatta előre, hogy Costa Rica csak büntetőpárbaj után bukik el az elődöntő kapujában- aki megmondta, mutassa meg, hol írta meg ezt valamikor május magasságában. Most, utólag már én is meg tudom mondani, milyen jelekre kellett volna figyelni, na de kérem szépen...

Nyugodtan be lehet azt ismerni, hogy tévedtünk. Ez egy játék, aminek a része az is, hogy játékból jóslunk és tippelünk. Én például azt jósoltam, a négyben lesznek a németek és végre Messiéktől is kifut egy jó eredmény, míg a brazilok el fognak bukni. A spanyolokat viszont szintén négybe vártam. Ha úgy nézem, nem is olyan rossz találati arány ez, pedig nem tartom magam szakértőnek. De utólag nem írom át a blogbejegyzésben a spanyolokat hollandokra, hogy még okosabbnak tűnjek. Nekem ez is része a szórakozásnak, a tévedési lehetőség miatt (is) izgalmas egy sportesemény. Ám úgy fest, másnak ez nem a szórakozásról szól, hanem az öngazolásról. Lelkük rajta...