Nincs itt semmi látnivaló, meglepetések helyett négy rutinos válogatott van a focivébé elődöntőjében.

Igen, folyamatosan meglepetéseket emlegettünk, egy idő után meglepetéseket vártunk, de a helyzet az, hogy négy olyan csapat jutott az elődöntőbe, amelyek összesen 24(!) vb-döntőben szerepeltek. Amikor előveszem a pár hetes jóslataimat, azt látom, a németeket és argentinokat eltaláltam, és a spanyolokkal lőttem nagyon mellé. Mert a foci ilyen: a kicsiknek valahogy mindig eljön a végállomás idő előtt.

És ez nem megérdemelt sikerekről szól. Érdemekért az életműdíjat adják, nem a világbajnoki aranyérmet. Számtalan rettentően keményen küzdő, tisztességes sportoló van a világban, akik nem nyertek olimpiát, világbajnokságot. Mert a sport az egy olyan móka, hogy a végén igazán csak egy örülhet. És a nyertesek közé inkább tartoznak a brazilok és a németek, mint Costa Rica vagy Belgium focicsapata.

Így aztán az ilyen okoskodáson gyorsan túlléphetünk, mint ahogy a szerencse emlegetésén is. Annak számít, hogy a kapufáról kifele jön a labda, aki előtte nem nyel be fél tucat gólt. És az örülhet, amiért befele pattan, aki eljut az ellenfél kapujáig és helyzetet teremt. Ez is ilyen egyszerű: ha csak a szerencsén múlna, a magyar válogatottnak lenne öt százalék esélye a vb-győzelemre. Ki szerint van annyi?...

És most jön az újabb közhely-hülyeség: az álomdöntő. Valamiért a brazil-argentin meccset szemelték ki erre, de fel nem foghatom, miért. Ha a németek és az argentinok találkoznak, immár harmadik alkalommal, az nem pikáns meccs? Ha a hollandok negyedik nekifutásra Brazília ellen Brazíliában akarnak végre aranyat szerezni, az nem nagy sztori? Ha Dél-Amerikában két európai csapat feszül egymásnak a döntőben, az érdektelen? Egy fenét. Minden világbajnokság döntője álomdöntő, mert két olyan olyan csapat jut el oda, aki a torna során így vagy úgy minden ellenfelét felülmúlta. 

Hogy az idén ki érhet oda? Én úgy tippelem, a németek Argentinával harcolhatnak meg az aranyért. De ez már csak tipp- alakulhat máshogy is. Ettől izgalmas a világbajnokság, még ha a színvonaltól nem is mindig esünk hanyatt.