Olyan jó lenne, ha az este futók, biciklizők tennének azért, hogy látni is lehessen őket- a saját biztonságuk érdekében!

Apám gyakran emlegette az annak idején a Szabad Európa rádióban hallott felhívást: "Motorosok, használjátok a fejeteket! Tegyetek rá bukósisakot!"

Hát valami ilyesmi frappáns szöveget kellene kieszelni mostanság, hogy az esténként sportolók is megértsék, tenni kell azért, hogy lássák őket a többiek is. A tapasztalat friss: nemrég írtam arról, milyen lehetőségek vannak az őszi sportolásra, de nem csak az észt osztom, néha én is lemegyek a hűvös időben kocogni. Tegnap késő délután indultam, mire hazaértem, teljesen rámsötétedett.

Én óvatos duhaj vagyok, a futónadrágomon is van néhány fényvisszaverő csík, a felsőm pedig neonzöld, tehát ha rávetődik egy lámpa fénye, elég jól lehet látni engem. Úgy gondolom, ennyi belefér- direkt azért vettem több ilyen színű futós cuccot, hogy feltűnjek, a divat eszembe sem jutott. Még csak nem is voltak drágák, diszkontáruházakban vettem őket, és ehhez képest kényelmesek is, tartósak is.

A Római-parton a közvilágítás nem túl erős, és vannak részek, ahol egyáltalán nincs lámpa sem. Pár helyen kellett csak közutat keresztezni, ahol én magam is igyekszem óvatos lenni, és bízom benne, a fényszóróknak köszönhetően szinte világít a felsőm. Több futótárssal találkoztam, akadt aki hasonlóan neonzöld kabátot, láthatósági mellényt viselt, és volt egy srác, aki kis LED-es villogót akasztott magára- száz méterről ki lehetett szúrni.

De többen voltak, akik a színskála sötétszürkétől a feketéig tartó tartományából válogattak össze mindent. Még biciklist is láttam, teljesen fekete cuccban, mindenféle lámpa nélkül, ahogy a töksötétben teker. A fák között, ahol nem látszik a közvilágítás, azért szépen egymásnak tudnának menni, mert még kikerülni sem könnyű egymást, ha csak bizonytalan körvonalakat látunk. Ha mondjuk a futó zenét hallgat, akkor fel sem figyelhet arra, hogy valami közeledik mögötte.

És amint át kell menni a közúton, vagy eleve olyan helyre keveredik a futó, a biciklis, ahol meg kell osztozni az úttesten az autósokkal, nekem meglehetősen nagy vakmerőségnek látszik a teljesen fekete öltözet. Autózok rendszeresen, és tudom, mekkora különbség az, ha valakin van fényjelzés és feltűnő ruha, vagy ha nincs. 

Szóval én nagyon örülök annak, hogy sokan ezekben a hónapokban is felhúzzák a futócipőt vagy felpattannak a biciklire. De ne sajnáljátok ezt a pár száz forintot feltűnő kiegészítőkre, és hasonló nagyságrendbe kerülnek a legolcsóbb villogós lámpák is, amit lehet használni futáskor, biciklizéskor is. Ne az én kedvemért, mert én a magam részéről igyekszek odafigyelni, ne is azért, mert esetleg megszólnak, hanem saját magatokért.