Kereken 70 éve lépett pályára első fekete játékosként Jackie Robinson a baseball profiligában.

történelem

Ma már szinte el se nagyon tudjuk képzelni, milyen keményen szegregált világban éltek az Egyesült Államokban. A törvény előtti egyenlőség messze nem volt igaz mindenkire, s ez az élet minden területén megnyilvánult, kezdve a hátsó ajtós felszállástól a csak fehéreknek fenntartott sportligákig.

Ez a megkülönböztetés jellemezte a baseballt is, több, mint öt évtizeden át. A leghíresebb, legrangosabb liga, a Majos League Baseball elérhetetlen volt a tehetséges fekete játékosok számára. Így aztán Jackie Robinson, hiába volt tehetséges több sportágban is, nem reménykedhetett profi karrierben, anyagi nehézségei miatt az egyetemet is aba kellett hagynia. 1942-ben lépett be a hadseregbe, ám felszólalt a rasszizmus ellen és leszerelték.

történelem

1943-ban a Negro American League egyik csapatában játszott, 1945-ben pedig a híres Brookly Dodgers menedzsere, Branch Rickey hívta csapatához a tehetséges és intelligens játékost. A nagy pillanat 1947-ben jött el, amikor a profiligában is pályára léphetett, és hamar a csapat nagy sztárjává vált. MVP-címet nyert, csapatát bajnoki címig vezette, és 1962-ben iktatták be a hírességek csarnokába.

Azt hihetnénk, hogy a sikert sikerre halmozó sportolók élete egyetlen csapásra megváltozik, ám ez azért csak részben igaz. Bármennyire jól játszott Robinson, folyamatos inzultusok érték bőrszíne miatt a szurkolók és néhány játékos részéről. Amikor a déli államokban játszott a csapata, még az is tilos volt a számára, hogy a többiekkel egy hotelben szálljon meg és egy étteremben egyen velük.

történelem

Ám ő úttörőként vállalta a kihívást, és kikövezte az utat a többi színesbőrű sportoló számára a profiligákban. Ma már teljesen elképzelhetetlen lenne a rengeteg rajongó számára egy csak fehér játékosok számára fenntartott liga- a sport sokat tett azért, hogy elfogadják, tiszteljék egymást az emberek. Természetesen mindig lehet még többet tenni, tovább javítani a helyzeten, de ha arra gondolunk, még bőven a második világháború után is milyen különbséget tettek ember és ember között, egyértelmű a fejlődés.