Ritkán jutok el a szülővárosomba, de amikor pár hónapja Debrecenben jártam, kimentem megnézni az új Nagyerdei Stadiont. Már akkor feltűnt a rekortán futópálya, és eldöntöttem, legközelebb ki is próbálom. 

Aki még nem látta, annak egy kis magyarázat szükséges, mi itt a különleges. A Nagyerdő a város kiemelt kikapcsolódási övezete, és a terv volt, hogy ne tegye tönkre a látképét egy betonmonstrum. Ezért azt találták ki, hogy a játékteret lesüllyesztik, így a stadion legmagasabb pontja sem nyúlik a fák fölé. Meglepő, de tényleg csak a stadion közelébe érve tűnik fel a hatalmas építmény. 

Ráadásul a stadion kapuihoz vezető utat is pár méterre emelték a talajtól, így gyakorlatilag a fák koronái között lehet sétálni meccsre menet. És ami a legjobb: ez az út a hétköznapokon sincs lezárva, új séta útvonalat alakítottak ki.

Az amatőr sportolók kedvéért pedig egy direkt futáshoz ideális sávot is építettek. Ez a nagyjából másfél kilométeres kör a stadiont is érinti, illetve elhalad a szökőkút mellett. Nagyon szép környezetben lehet itt kocogni, és nagyon jó volt látni, hogy a tavaszias novemberben rajtam kívül még sokan mások is futottak rajta. Egyszerűen remek volt itt mozogni, kifejezetten élveztem a futást. A végére besötétedett, ám mégis egyre többen lettünk.  

Megfordultam már pár meccsen életemben, Debrecenben a régi Nagyerdei Stadionban és a közel lévő Oláh Gábor utcaiban is voltam, de bevallom, elképzelni sem tudtam, hogy egy ilyen épületet ennyire jól lehet integrálni egy ilyen környezetbe. Ez így sokkal inkább mindannyiunké, mint egy hagyományos stadion. És még vagyok róla győződve, a futópálya kialakítása filléres tétel volt a költségvetésben. 

Számomra ez azért is szimbolikus, mert megszoktam a régi stadionokat, ahol futópálya volt a játéktér körül. Most is van egy- csak nem kerítés mögött, kevesek által használható módon. Sok problémám van a stadionok építésével, de ha azt érezném, ez nem csak presztízsberuházás, hanem a közösség örömére, hasznára szolgál a mindennapokban is, sokkal elfogadóbb lennék. Talán még nem késő átgondolni a jövőbeni fejlesztéseket, hogy ne csak a focira költsük a milliárdokat.