Minden új mozgásforma taníthat valami fontos dolgot.

mozgás

Az elmúlt években szívesen vágtam bele különféle edzőtermi kalandokba. A csak hallomásból ismert mozgásformákba belekóstolni éppen úgy jó volt, mint a nagyon hagyományos dolgokban elérni egy magasabb szintet.

mozgás

A csoportos óra természetesen más műfaj, mint a magányos kocogás. Némi tapasztalattal a hátam mögött bevallhatom, az én személyes értékelésemben nem a mozgásforma a jellege a meghatározó, hanem az edző személye. Egyszerűen ez egy ilyen műfaj: ha nem hiteles az, aki vezeti az órát, akkor az nem igazi.

mozgás

Ezért aztán újdonság volt, amikor Dr. Bajzik Éva mozgásszervi és rehabilitációs szakorvos vezetésével készülődtünk a Balance To The Power Two órára. Újféle mozgásforma ez, aminek több, egymásra épülő szintje van- újoncként nem eshetünk be egy komolyabb kihívást jelentő órára. A mozgásforma a Fontanus Tudományos Módszertani Kutató- és Oktatási Központ kutatásának az eredménye. Ebben a kutatásban természetesen Dr. Bajzik Éva is részt vett, de nem egyedül az Ő kutatásának az eredménye. Része a történetnek az is, hogy tisztában kell lenni az oktatónak azzal, milyen háttérrel, esetleges sérülésekkel jön valaki. (Ahol ilyenről szó sem esik, ott érdemes óvatosnak lenni...)

mozgás

Mi a Prefit fokozattal kezdtünk, és ez is rendesen átmozgatott. Voltak benne más órákról ismerős pózok, mégis újdonság volt a viszonylag egyszerű mozdulatoknál is, hogy az egy négyzetméteres saját tatamin pontosan tudni kellett, épp hol vagy, mi a helyzeted. Lépünk, hajolunk, ugrunk, s nem elég mozdulni, arra is figyelnünk kellene, épp hova érkezünk. Ez tipikusan olyan dolog, amit sokan, sokszor elhanyagolnak, de hiába tűnik egyszerűnek, mégsem az. Hajlás, ugrás, láb fel, vissza- s látod, érzed, nem ott vagy ahol lenned kéne, azaz bőven van még hová fejlődni.

mozgás

Erő, egyensúly és testtudat- nagyjából ezeket éreztem a kulcsszónak. Már amikor volt időm ilyesmin gondolkodni, mert inkább próbáltam arra koncentrálni, hogy kövessem Éva utasításait, s egyes mozdulatok után ugyanoda kerüljek vissza, ahonnan indultam. Nehezebb mondani, mint végrehajtani... Ráadásul pörgés van, aki az aktívabb mozgásformákat szereti, biztosan élvezni fogja ezeket az órákat, pedig itt a kis tatamid "az egész világ".

mozgás

A testtudatra koncentráló része az órának azért volt érdekes, mert azt hiszem, hogy rettentően jól lehet érezni a fejlődést, amikor az alapvető gyakorlatok jól mennek, tényleg tudod és érzed, pontosan mit kell csinálnod s szintet lehet lépni. Van azért abban valami jóleső, ha elmondhatom, igenis képes vagyok a következő fokozat kihívásaival is megbirkózni. Itt ugyanis minden egymásra épül. A speciális jelleg miatt másban rutinos sportolók is először meglepődnek az egyszerűnek tűnő feladatok nehézségén, azaz nem ugorhatnak át gyorsan pár szintet. Szóval jól kitalált rendszer ez, s a titok itt is, mint minden mozgásformánál, ugyanaz: rendszeresen és lelkesen kell űzni.

mozgás

Természetesen mindannyian mások vagyunk, ennek megfelelően más és más tud vonzani egy mozgásformában. Hogy pont ez, vagy más az, ami igazán bejön, egyéni ízlés dolga. Én azért azt gondolom, hogy bárki bármit is csináljon, keressen ilyen jól kitalált módszert és felkészült oktatót, mert ennek kellene lennie a kiindulópontnak.