Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Beindul a fantázia

Lassan vérszemet is kaphatok, tegnap mind a három győztest eltaláltam, egy meccs eredményét pedig teljesen pontosan tippeltem meg. Na, meglátjuk, meddig tart ki a sikerszéria!

Először az izgalmasnak ígérkező német-portugál meccs vár ránk. Ezek azok a meccsek, amiket a németek hagyományosan nem szoktak elveszteni, így most sem várok portugál győzelmet. Elvileg a döntetlen benne lehetne a képben, de én úgy sejtem, mégis inkább német diadal lesz a vége, és 3-2.

Irán Nigériával találkozik, és azt hiszem, ez a focivébé legkevésbé közönségvonzó meccsei közé tartozik. Sebaj, ennek is lesz valamilyen végeredménye, lehet rá tippelni is! Mondjuk legyen 2-2, nem észérvek alapján, hanem csak úgy, hasraütésre...

Végül vár ránk egy Ghána-Egyesült Államok "rangadó", ahol én az amerikaiak sima győzelmét várom, mondjuk 3-1 arányban, mert úgy fest, ezen a tornán sok a gól, tehát érdemes ezt is megfontolni amikor a számszerű eredményre tippelünk.

0 Tovább

Üres székek

Az idei focivébé egyik nagy rangadóján vettem észre, hogy pár üres szék van a lelátókon. A holland-spanyol biztosan sok szurkolót érdekelt, először nem is akartam hinni a szememnek, de mint kiderült, valóban voltak gazdátlan helyek, ha nem is sok, de ahhoz pont elég, hogy a FIFA is vizsgálatot indítson.

Papíron ugyanis minden hely elfogyott már rég, szóval ki akarják deríteni, miért nem ment ki a meccsre az, akinek jegye volt. Van, aki szerint a közlekedési nehézségek akadályozták a szurkolókat, mert a stadiont két kilométeres biztonsági zóna veszi körül, amin belülre csak hivatalos engedéllyel rendelkező járművek mehetnek be. Aztán az is lehet, hogy a szponzorok által kapott nem kevés jegyet nem sikerült jól kiosztani, páran nem mentek el meccset nézni. Az üres helyeket pedig a játékosok is észrevették.

Másnap is volt jópár üres szék az Uruguay-Costa Rica meccsen, pedig két, amerikai válogatottról volt szó. Az igazi megdöbbenést az olasz-angol meccs okozta, amiről már fél éve úgy lehetett tudni, minden jegyet eladtak rá: a szurkolók üres széksorokról töltöttek fel képeket. 

Ebben az a meglepő, hogy mindenki azt hitte, a fociőrült brazilok országában nem képzelhető el olyan meccs, ahol ne lenne telt ház. Aztán most megy a Franciaország-Honduras, ahol szintén akadnak gazdátlan helyek. Úgy látszik, meg kell azt szoknunk, hogy a zsúfolásig megtelt lelátó nem garantált még egy focivilágbajnokságon sem, teljesen mindegy, hol rendezik azt. Kétségtelen, könnyű a tévé előtt elkényelmesedett szurkolóvá válni, de ha pont az igazán lelkesen kiabáló emberek maradoznak el a meccsekről, a hangulat nem lesz ugyanaz.

Persze Katarban nyilván ezt is megoldják, animált szurkolókkal, netán jól fizetett és gondosan kiképzett statisztákkal. Figyelni is fogom a híreket, hol lehet majd erre a melóra jelentkezni...

0 Tovább

Egy árva telitalálat

Megveregethetném a vállam, mert az olaszok 2-1-es győzelmét pontosan tippeltem meg, de a többi meccs eredménye nem egészen a várakozásaim szerint alakult. Ez előrevetíti, hogy ismét súlyos tévedések várhatóak a részemről, de nem adom fel, a telitalálat inspirál. Vak tyúk is...

A Svájc-Ecuador meccstől nem várok sok gólt. Sőt, inkább kevés, nagyon kevés gólt várok, mert az ilyen szívos kiscsapatok inkább megpróbálják őrizni az eredményt. Most már egyszer európainak kell nyerni ilyen párosításnál, tehát Svájcra tippelek, 1-0 arányban.

A franciák a hondurasiakkal találkoznak, és ez országos egyesnek látszik- a tegnapi meccsről is ezt hittem, amikor feltörölték a padlót Uruguay válogatottjával Costa Rica hősei. Ám ez azért más lesz, a franciák Ribery nélkül is behúzzák a három pontot, szerintem magabiztosan, 3-0 lesz a vége.

Argentína most megmutathatja, valóban képes lehet akár a döntőig eljutni, ehhez pedig elég a nyitómeccsen erőt demonstrálni. A bosnyák csapat meglepően masszív, de azért Messit és Besicset egymás mellé tenni akkor is vicces. Ez nem olyan lesz, mint a brazil-horvát, és még ott is a dél-amerikaiak nyertek, szóval én 4-0-t várok örömfocit, Messi-parádét- és remélhetően piros lapig nem fajul a balkáni keménykedés.

0 Tovább

Garantált melléfogások

Nagyokosnak hiszem magam, aztán a tippjeim csak alig jönnek be- hát ez a szép sportban, a labda kerek, bármi lehet a végeredmény. A brazil-horvát 3-1-es eredménye és az én 3-0 tippem még csak-csak, de utána... A spanyolok megalázó veresége tényleg meglepett.

Akkor nyúljunk mellé ma is! Kolumbia-Görögország- megmondom őszintén, ez a meccs nem hoz lázba. Kolumbia a dél-amerikai gárdák közül nem a kedvencem, a görögök inkább védekezésben jók, szóval talán 1-0 lesz utóbbiak javára.

Az Uruguay-Costa Rica meccs megérzésem szerint egyértelmű lesz. Costa Rica ugyan ki szokott kerülni a vébékre, de ott nem sok vizet zavar, és ez most sem lesz másként. Mivel ez a "halálcsoport", aki pontot veszít ellenük, annak bizonyára vége, tehát az uruk feltúrják a pályát, és sima 3-0 lesz a vége.

Az olasz és az angol két nagy múltú európai válogatott, és biztos vagyok benne, nagyon szívesen elkerülték volna egymást. Meglehet, nem fognak egymásnak esni, egy döntetlen is elég lehet mind a kettejüknek, ha aztán a kiszámíthatlan Uruguayt és a kiszámíthatóan gyenge Costa Ricát is legyőzik. Ám valahogy úgy érzem, az olaszok annyit bénáztak a vébé előtt, hogy a tornán aztán kijön nekik a lépés, 2-1 lesz a javukra. Ha nem, akkor többgólos döntetlen, angol győzelmet valamiért nem várok, pedig nekem hagyományosan ők a kedvenceim. Mindenesetre ez egy most vagy soha helyzet ezeknek a válogatottaknak, mert a következő körben a harmatgyenge C-csoportból jön az ellenfél...

Elefántcsontpart-Japán? Ez az a meccs, aminek kapcsán senki nem morog, hogy magyar idő szerint hajnali háromkor kerül rá sor. Drogba az ázsiaiak ellen, egy villanás a sztártól ott, szívós csapatmunka a másik oldalon, 1-1 a vége. 

0 Tovább

Bosszantó bíróbakik

Az első meccsen kiderült, nem ússzuk meg vitás esetek nélkül a focivébét. Aztán a sorozat folytatódott, meg nem adott szabályos gólokkal, potyatizenegyessel.

Tökéletesen igaza van annak, hogy ha a FIFA nem akar videobírót, egyetlen jó megoldás létezik: meg kell szünteni a visszajátszásokat vitás helyzeteknél. Ezek jelenleg csak arra jók, hogy felhergeljék a nézőt és közellenséget csináljanak a bírókból. Ennek így semmi értelme, hiszen ők ott a pályán egy pillanat alatt kell, hogy döntsenek, és még a legtisztességesebb bíró is hibázhat ilyen esetben, hiszen a játék rettentően felgyorsult.

Nyilván a fenti felvetés a kilassítások elfelejtéséről nagyon elméleti, elég hülye megoldás lenne egy előre irányuló lépés helyett kettőt visszafele araszolni. A videobírózás természetesen rettenetesen széttördelhetné a játékot, de vallom és hiszem, kritikus helyzeteknél, ahol még csak nem is szubjektív megítélés kérdése a döntés, sokat segíthetne. Lesen volt-e a góllövő? Túljutott-e a labda a gólvonalon? Ezt azért lehetne látni a felvételekből.

Nem kellene minden nyavalyás bedobást ellenőrizni, de ha a játék megáll (leshelyzet után úgyis lefújja a támadást a bíró, például), akkor lehetne kockázni. Egy jó technikussal ez 15 másodperc, ennél bőven több időt elvesz egy-egy színészkedés, pályán fetrengés. Az amerikaifoci challenge intézményéhez hasonló is bevezethető lenne, amikor minden edző félidőnként egy vagy két alkalommal visszajátszást kérhet- természetesen előre meghatározva, milyen szituáció lenne visszanézhető.

Vajon hány bírói tévedés kell ahhoz, hogy a FIFA komoly lépéseket tegyen a probléma kezelése érdekében? Ne feledjük, egyrészt a villámgyors visszajátszások miatt a nézők a helyszínen és a tévék előtt is paprikás hangulatba kerülnek, másrészt biztosak lehetünk benne, a kispadon ülők, majd a játékosok és maguk a bírók is értesülnek a tévedésről. Utóbbiak esetén pedig előfordulhat, akár nem tudatos módon akarnak kompenzálni. De hibát ellentétes hibával javítani nem lehet, csak még idegesebb lesz mindenki.

Meglátjuk, lesz-e még sorsdöntő baki a továbbiakban (jóslatom az, hogy lesz, nem is egy), és meddig lehet egy dollármilliárdos üzletág (mert az!) presztízsét, értékét rombolni olyan nyilvánvaló hibák feletti szemet hunyással, amelyek jelentős részét az összköltségekhez képest minimális beruházással el lehetne kerülni.

Azt gondolom, a világbajnokság után igen gyorsan állást kell foglalni a kérdésről a FIFA-nak. Persze lehet, akkor egy ideig más balhék miatt áll majd a bál, de amíg a korrupciós ügyek vagy a tisztújítás a szurkolókat csak ideig-óráig érdeklik, a bírói tévedések folyamatosan napirenden lesznek, és mindig újabbak borzolják a kedélyeket- elég pár napot várni a következő tétmeccsig.

1 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

2014.07.12.
2014.07.09.

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />