A csoportmérkőzések során becsúszott két vereség az erős ellenfelek ellen, de az igazi tétre menő meccsek úgyis az egyenes kieséses szakaszban jönnek majd a női kézilabda világbajnokságon. A csoportmeccseken még olyan is előfordult, hogy Paraguay válogatottja egy félidőn át egy gólt sem tudott dobni. A túl nagy mezőny -mint ahogy más sportágban is- időnként azzal jár, hogy kirívóan gyenge csapatok is kijutnak a nagy tornákra. Nyilván a nemzetközi szövetség azt mérlegeli, hogy még mindig jobb pár ilyen meccs, azért cserében, hogy több országban népszerűsíthessék a sportágat.

A hosszú távú siker záloga ugyanis az lenne, hogy minél több helyen kézilabdázzanak. Az európai és ázsiai élcsapatok mellé zárkózzanak fel amerikai, afrikai válogatottak is, ne mindig ugyanaz a pár válogatott döntsön az érmek sorsáról. Persze ezt könnyebb elméletben kitalálni, mint megvalósítani, az európai ászok, például a norvégok, dánok, franciák, oroszok vagy magyarok mellett csak Dél-Korea tudta magát beverekedni a szűk élmezőnybe, illetve Brazília válogatottja lépett nagyot előre.

Szóval egyelőre legalábbis nem teljes a siker a nemzetközi élmezőny kiszélesítése terén. Komoly meccsek majd a legjobb 8 között lehetnek, reményeink szerint a magyarokkal. Nehéz kiismerni a válogatottat, mert kétségkívül jó játékerőt képvisel, ráadásul olyan vezéregyéniséggel, mint Görbicz Anita, de a teljesítmény hullámzó. A szakemberek szerint a nőket máshogy kell motiválni, mint a férfiakat, és hajlamosak kedvüket veszteni, megsértődni, de hát ettől nagy tudomány az edzősködés. Papíron szinte bárkinek kemény ellenfele lehet a magyar csapat- lássuk be, a tavaly Bajnokok Ligáját nyerő Győr, vagy a szintén roppant erős Ferencváros is játékosokat ad a válogatottba.

A románok és németek elleni vereség mindenesetre aggodalomra ad okot, mert bár voltak a meccseknek a mieink szempontjából jó periódusai, a hosszú perceken át tartó bénultságot minden komoly ellenfél bünteti. Ez pedig fokozottan igaz lesz majd a következő körtől. Meglehet, ahogy változott a nemzetközi kézilabda, úgy a klubcsapatok szerepe is felértékelődött, a játékosok a BL-ben keresnek jól, ott válnak sztárrá, és ez a válogatottbeli teljesítményt is befolyásolhatja.

Szóval én személy szerint még csak tippelni sem mernék, meddig jutnak a magyarok, minden véglet benne van a pakliban. A spanyolok elleni meccs után okosabbak leszünk.