A GoPro megjelenése óta mindenki odáig van az apró, extrém helyzetekben is használható, kiváló minőségű felvételt készítő kis kamerákért. Most már olcsóbb verzió is van belőlük, de a királynak még mindig a GoPro számít. Kicsit megváltoztatta ez a sportos kalandjainkat is, hiszen príma felvételeket készíthetünk rafting, búvárkodás, síelés, bringázás közben, amiket jó visszanézni.

Feltéve, hogy tényleg szánunk időt és energiát a felvételek visszanézésére, archiválására, netán megvágására és közzétételére. Enélkül ugyanis csak gyűlnek, gyűlnek a videók amiket lementettünk a memóriakártyáról, de teljesen értelmetlenül. A legdrágább és legjobb kamera felvételei sem érnek egy lukas kétfillérest se, ha azokat sose nézzük vissza.

Szóval a választóvonal nem a felbontás, a képminőség meg a hasonló extrák, hanem a kamera használójának hozzáállása. Azt látom, sokaknál van ilyen kis cucc, de annál kevesebb az olyan felvétel, amit a többiek is megnézhetnek. A közelmúltban voltunk Egyiptomban búvárkodni, és ott legalább 7-8 ilyen kis akciókamerával dolgozó ember volt a csapatunkban. Mivel pontosan tudom, mi minden izgalmas dologgal találkoztunk, azzal is tisztában voltam, születnie kellett pár izgalmas felvételnek. Ám ebből még semmit nem láttam- így aztán én magam kértem el egy búvártárs videóit, és a legjobbat egy csapatnyi delfinről fel is töltöttem.

Ugye, hogy kár lett volna a kártyán hagyni elfeledve? Nagy élmény volt a víz alatt látni őket, és nagyon jól sikerült a felvétel is. Le a kalappal a GoPro minősége előtt, és persze a felhasználót is dicséret illeti, amiért ilyen szépen lekövette a delfinek úszását. De ezt csak azért nézheti meg most más is, mert én tettem róla...

Mit is mondhatnék? Ha akciókamerát akarsz venni, fontold meg. Nem csak azt, hogy mennyi pénzt szánsz rá és milyen minőséget akarsz, gondold végig inkább azt, hajlandó vagy-e a felvételekkel foglalkozni. Ha nem, akkor még jó megoldás lehet, ha van egy ismerős, aki a közös kalandokon készült felvételekkel kezd valamit, és neki odaadhatod a tieidet, foglalkozzon vele. Ha ilyen sincs, akkor nagy kérdés, megéri-e neked a beruházás- ha mindenképpen vennél, meg fog felelni az olcsóbb is. A kamera varázsa az első pár tekerés vagy lubickolás erejéig tart általában, utána viszont alig kerül elő. És jobb arra gondolni, nem dobtunk ki túl nagy pénzt feleslegesen...

Illúzióink ugyanis ne legyenek, a villámgyorsan megjelenő új kameragenerációk miatt 1-2 éves cuccaink értéke átmegy zuhanórepülésbe. Ha mi nem használjuk, eladni se nagyon lehet, szóval tényleg értelmetlenné válik a beruházás. Akkor inkább költsük azt a pénzt rendszeres használatban levő sportcuccra, túrákra, és ha nagyon vágyunk egy videóra, kérjük el a barátainktól- tuti minden sportos csapatban lesz pár akciókamerás, aki nem gondolta úgy végig a fentieket, mint te.