Kereken 36 éve jelent meg Jane Fonda első tornavideója.

mozgás

A fiatalabb generációnak Jane Fonda talán az Anyád napja című vígjátékból lehet ismerős, ahol Jennifer Lopez életét próbálta megkeseríteni. Akkor már, közel a hetvenhez, anyaszerep várt rá- pedig pár évtizeddel korábban övé volt a világ.

Apja, Henry Fonda igazi színészlegenda, Jane pedig volt szexszimbólum is a vásznon például a Barbarellában, és nem mellesleg két Oscar-díjas alakítással is büszkélkedhet. Háborúellenes aktivistaként belefutott egy nagy PR-kudarcba, amikor Észak-Vietnamban fotózkodott, és kiérdemelte a Hanoi Jane becenevet.

Aztán a hetvenes évek végén már nem csak film világa érdekelte, saját fitneszstúdiót nyitott. Az akkortájt divatossá váló aerobic lelkes híve lett, és 1981-ben egy bestsellerlistákat vezető könyvet is kiadott. Majd 1982. április 24-én jelent meg a korszellemhez még jobban igazodó videokazetta, óriási sikert aratva. 

Az aerobic minden szempontból változásokat hozott, hiszen nem csak azt sugallta, laza, könnyed zenére végzett ugrálós-táncos gyakorlatokkal lehet alakot formálni, de a divatra is hatással volt. Igencsak "csajos" edzésformának számított, nem csak a mozgás jellege, de a színes, szűk cicanadrágok és felsők miatt is.

Ha ma a nyolcvanas évekről beszélünk, szinte mindig beugranak ezek az aerobic-életérzést sugalló lányok. Nagy üzlet lett aerobicvideókat készíteni, ilyen ruhákat gyártani, sőt, még játékfilmek is készültek, amelyeket kifejezetten az aerobic témára húztak fel. 

mozgás

Olvastam olyan véleményt, hogy az aerobicmozgalom azért lett annyira meghatározó a nyolcvanas években, mert korábban a mozgás, az edzőterembe járás sokkal inkább férfias hobbinak számított, sőt, a súlyzózás ma sem feltétlenül a lányok kedvence. (Ami inkább előítéleteken alapul- de legyünk igazságosak, az urak sem szívesen állnak be aerobicozni, pedig sok bajuk nem lenne tőle.) Ekkor megnyíltak viszont azok a stúdiók, ahol a csoportos órákon mozoghattak együtt a nők.

mozgás

Egyre-másra dobtak be új mozgásformákat, jött a jazzercise, a callanetics, a nyugaton tornává formált jóga, vagy jóval később a zumba és így tovább. Az ezeket népszerűsítő videókban túlnyomó többségben nők szerepeltek, őket célozták ezekkel. Mindez nem ördögtől való; egyszerűen csak annyi történt, hogy a valamilyen szinte korábban is létező női egészséges életmód-programokat (már a náci Németországban is volt ilyen...) olyan vonzóbb dolgok váltották, amelyek divatot teremtettek és széles körben népszerűvé váltak.

mozgás

Az, hogy egy Oscar-díjas színésznő is arcát adta ilyenhez, csak segítette ezt a trendet. Az a bizonyos első videó, aminek az évfordulója kapcsán szóba került az aerobic, minden idők legnagyobb példányszámban eladott VHS-kazettája lett (17 millió darab fogyott belőle!), és ez azért megsüvegelendő teljesítmény! 

mozgás

Hogy változott-e a hozzáállásunk az egészséges életmódhoz? Nyilván. Hogy valóban tömegeknek változott-e meg az életformája és tényleg egészségesebb lett-e mindenki, aki kedvet kapott a cicanadrágban ugráláshoz? Ezt nehéz megmondani, de hatása biztos volt ezeknek a trendeknek. Az legalábbis biztos, hogy ma már senkit nem lep meg, ha egy nő sportol, mozog család és munka mellett is. És már annak sincs jelentősége, hogy eléggé "nőies" edzésre jár-e- de ehhez az kellett, hogy először az aerobic kikövezze ennek a szemléletváltásnak az útját.

mozgás