"Hahó, itt a nyolcvanas évek!", üzenik nekünk a régi fitneszvideók.

mozgás retró

A mi világunk már csak olyan, hogy igényli és óhajtja a változást. Tuti sikert lehet aratni azzal, hogy régi, mára kissé mulatságosnak tűnő képeket, videókat osztunk meg, vigyorgunk az egykor iszonyúan menő cuccokon, stílusokon.

mozgás retró

Mindez persze mélységesen igazságtalan- azzal együtt hogy nagyon szórakoztató. Lehet, hogy adott korban valaki roppant nagy közönséget ért el, és ez a Jazzercise (az összes részlet onnan van) nagy durranás volt a nyolcvanas években. A kiagyalója megérezte a korszellemet és el is tudta adni a terméket.

mozgás retró

Mert a fitnesz az már akkor is termék volt. Akkor épp ez a táncolós, ugrálós stílus volt a menő, no meg a neonszín, rikító dresszek és cicanadrágok. És az üzlet mellett nyilván alapvetően jó szándékú dologról van szó, ezek a videók is megmozgathatták a tunya embereket- ha ma valaki kétszer 50 percet csinál ebből a programból egy héten, a korábbi semmittevéshez képest igenis tesz magáért valamit.

mozgás retró

Meglehet, a most divatos mozgásformákon ugyanúgy fognak mosolyogni 30- vagy akár csak 10 év múlva is. Kimentek a divatból a cuccok is, a zenék is, az egész maga a retró. Eltöprengve nézem ezeket a tornákat, és arra gondolok, nem 3-4 generációval ezelőtt voltak ezek trendik. Amikor felvették a videókat, már én is kissrác voltam... Most maximum annyi a változás, hogy nem 5-6 évente jelennek meg új stílusok, hanem rettentően sűrűn jönnek az újdonságok, majd tűnnek el a feledés homályába. És én bizony úgy érzem, a twerking néve futó fenékriszálós "edzés" se nem komolyabb, se nem időtállóbb, mint a régi mozgásformák.

mozgás retró

Ami viszont állandó, az a szándék, az elhatározás. Mindig lesznek akik új tornákat és mozgásokat agyalnak ki, de legyen az retró vagy pillanatnyilag rettentően modernnek tűnő videó, semmit nem ér egyik sem, ha valaki nem akar mozogni. És ugyanúgy lehet hasznos mind, ha valaki feláll és csinálja. Szóval azért mutatok szívesen régi videókat is, mert soha nem tudhatom, ki az, akit például egy ilyenből áradó "táncolunk, mosolygunk és fogyunk" hangulat fog meg. Igen, így is lehet, meg elmélyülten, vagy komolyan, vagy iszonyú energiákat beleadva. Nagy a választék, neked csak meg kell találni, mi az, ami a leginkább hozzád illő.