Nemrégiben egészen elképesztő fotósorozatra bukkantam: nagyjából fél évszázada készültek a képek, mosolygós, csinosan felöltözött háziasszonyok láthatóak rajtuk, amint még takarítás vagy főzés közben sem hagyják el a testgyakorlást. Ugyan a harcos feminizmus távol áll tőlem, de ezzel együtt is simán megérteném azt a nőt, aki melegebb éghajlatra küldte volna el a képek kiagyalóit.

Mert azért olyan csak a mesében van, hogy a takaros, mindig nett feleség és anya tűsarkúban, kosztümben és kötényben vidáman törli a port, és közben lábemeléseket végez, hogy minél csinosabb legyen férjecskéje örömére. És ez még meséből sem a legszimpatikusabb fajta... Atyáskodó, leereszkedő az egész stílus, ami megveregeti a nők pofiját, és elmagyarázza nekik, hogy így kellene kinézni egy tökéletes asszonynak, akinek nincs és nem is lehet más ambíciója, mint az otthoni foglalatoskodás.

Ezen azért már erősen túllépett a világ. Nem minden halad hibátlan irányba, de személy szerint nagyon jónak tartom azt, hogy nem háztartást vezető biorobotként tekintenek a nőkre. A "24 órás szolgálat" mellett természetesen csak így férhetne bele a rendszeres sportmozgás az életükbe- egy kis kondíció oké, de azért ne álmodozzanak például extrém sportról, hiszen az olyasmi a férfiaknak való. Ha ők is elutaznának hegyet mászni, ki porszívózna fel?!? És ebben az a durva, hogy ezt valahol, valakik abszolút komolyan gondolták, nem viccből csináltak ilyen képsorozatot a mindent egyszerre csináló háziasszonyokról, akik kerti munka közben is tornamutatványokat végeztek.

Az viszont egyenesen gyönyörű, hogy ennél mennyivel többre képesek lehetnek a lányok a valóságban: tanulnak, dolgoznak, sportolnak, és otthon sem vallanak szégyent, maximum nem egyszerre kapnak bele mindenbe. Na ez az igazi varázslat! Jó találkozni a mindenféle korosztályba tartozó vagány hölgyekkel futópályán, edzőteremben, hegyi ösvényeken vagy búvárhajón. És még az is megbocsátható, hogy nem tűsarkúban és kötényben sportolnak...