Tegnap egy kicsit örömködtem neki, hogy végre kezdődik az NFL-idény, és dicsértem a SportTV közvetítéseit, de azt csak utána néztem meg, milyen meccs lesz élőben vasárnap, amikor kezdődik az igazi meccsdömping az amerikaifoci világában.

Nos, a jelek szerint a délutáni-esti idősávban egy mérkőzés sem megy élőben, mert az öreg kontinensen elkezdődnek a gurulós foci Eb-selejtezői. Ha a magyar válogatott mérkőzését adnák, megértem. Egy komoly rangadó- belefér. Még az is érdekelhet sok embert, hogy a világbajnok Németország mit játszik a skótokkal. 

Na de mit kezdjünk a Grúzia-Írország selejtezővel, majd az azt követő Görögország-Románia meccsel? Én tényleg szeretem az európai focit is, de van azért egy szint- ha választanom kell, legalább 3-4 jobb meccset találnék az NFL délutáni programjában. A Cleveland Browns a Pittsburgh Steelers otthonába látogat- ki tudja, talán pályára lép Johnny Football. Ugyanebben a csoportban egy keménynek ígérkező Cincinatti Bengals-Baltimore Ravens rangadó is lesz. Mifelénk komoly rajongótábora van a New England Patriotsnak, biztosan sokan megnéznék, mire megy Brady és az újjászervezett védelem Miamiban a Dolphins ellen.

Ám ehhez képest még az esti Dallas Cowboys- San Francisco 49ers mérkőzés is csúsztatva indul. Vajon a vb-n ismét unalmas játékával "kitűnő" görögök vagy a nagyon kedvelt románok rajongótábora olyan jelentős? Persze tudom én, azért mert valamit kedvelek, a többségnek még lehet más az ízlése. Az is lehet, hogy tényleg csak arról van szó, az amerikaifoci most trendi, a rajongók többet használják a közösségi médiát, de a csendes tömegek a grúzokra és az írekre kíváncsiak.

Szóval szívesen látnék nézettségi adatokat, hogy alakulnak egy ilyen hétvégén a számok. Tényleg nem zárom ki, hogy meglepődnék rajtuk, de az én megérzésem az, hogy trendváltás előtt állunk. Hamarosan választani kell, melyik sportág meccseié legyen az elsőbbség, mert tíz éve nem lehetett kérdés, hogy az amerikafoci csak egy szűk réteget érdekel, de ma már nem annyira egyértelműek az erőviszonyok. A régi tradíciók okán még biztosan van némi hátszele az európai focinak, de a sportközvetítések világában is a pénz az úr.

Így aztán lehet, hamarosan eljön a pillanat, amikor majd az örmény vagy a finn válogatott rajongói húzzák a szájukat a magyar tévés közvetítések miatt úgy, mint most én. Mindenesetre aki több amerikaifocit akar élőben látni, az kapcsolja be a tévét az ismétléskor is, szóljon hozzá, mutassa meg, hogy erre ma nagyobb már az igény. Igen, ez rajtunk is múlik- ezért emelek szót én is.

Lehet csatlakozni!