Az amerikaifoci rájátszásának újabb köre jön, a főcsoport-elődöntők. Tavaly ezt tituláltam az NFL-idény legjobb hétvégéjének, és most is azt érzem, állati jó szórakozás vár ránk.

amerikaifoci

Itt már nem várhatóak kiütéses győzelmek, nincsenek tuti esélyesek, lefutott párharcok. Szombaton fél 11-kor például az a New England Patriots játszik, ami mindig képes odaérni a Super Bowl-ba (Tom Brady irányításával a tizedik! AFC-döntőbe verekedhetik be magukat), ellenfelük az iszonyúan pörgő Kansas City Chiefs lesz, ami 11 meccset nyert megszakítás nélkül. Ja, és a Chiefs az előző körben 30-0 arányban győzött idegenben... A Patriots az alapszakasz utolsó köreiben szenvedett, de állítólag a kórházszakasz újra bevetésre kész: ha visszatér Julian Edelman, sokat lendíthet a támadójátékon. A Chiefs pedig pont a legjobb elkapó, Maclin sérülése miatt aggódhat. Tippelni nem könnyű. A történelem okán a Patriots-ra, a közelmúltban mutatott forma alapján a Chiefs-re kéne pénzt tenni, de meccset a pályán kell nyerni, nem a statisztikai évkönyvekben.

Vasárnap hajnal jön a Green Bay Packers és az Arizona Cardinals találkozója. No, itt is nehéz okosnak lenni! Az alapszakaszban nem túl meggyőző Packers remek teljesítménnyel múlta felül az egyik meglepetéscsapatnak számító Washington Redskinst, tehát jól időzítették a formát. Ám a Cardinals nagyon kiegyensúlyozott volt egész évben, és most nem sérült meg Carson Palmer se. Az arizonaiakat nagyon komolyan kell venni idén, jók támadásban, jók a védelemben. Elvileg Aaron Rodgers önmaga képes lehetne ellensúlyozni a Packers hiányosságait, de idén ő sem volt minden héten meggyőző. Az a megérzésem, ezen a hétvégén a többieknek is fel kellene nőni hozzá, ám ez nem jön össze. A Cardinals továbbjutását várom, szoros meccsen.

amerikaifoci

Vasárnap este hétkor jön a hétvége slágermeccse: az alapszakaszban óriásit játszó Carolina Panthers a Seattle Seahawks csapatát fogadja. Az NFC két igazi nagyágyújáról van szó, és csak az árnyalja a képet, hogy a Seahawks kínkeserves továbbjutása a múlt héten a Vikings rúgójának hibáján múlt. Blair Walsh hős lehetett volna, ám a rövid távról csúnyán mellérúgott labda a Seahawks-ot juttatta a következő körbe. Ezek után az elemzők elkezdhettek találgatni, valójában a Seattle nem is olyan lehengerlő, vagy csak a sarkvidéki fagy miatt döcögött a játék? És persze kérdés, az alapszakaszban hengerlő Panthers tud-e ugyanolyan hatékony lenni, amikor óriási tét? Russell Wilson és Cam Newton is mobilis irányító, mind a ketten jó formában vannak, ám érzésem szerint a védelmek fognak dönteni. Valamiért összeszedettebbnek gondolom a Pantherst, de tévedhetek is- erre a meccsre sem fogadok nagy tétben.

A hétvégét különös meccs zárja. A Pittsburgh Steelers a Denver Broncos otthonába látogat, de hogy mi lesz, az szinte megjósolhatatlan. Nem tudni, mennyire lesz súlyos a Steelers irányítósztárjának sérülése- az sem biztos, hogy pályára léphet Roethlisberger. Landry Jones pedig képes lenne az AFC-döntőbe juttatni őket? Nagy kérdés. Ám a denveriek megítélése sem egyértelmű. Noha az alapszakaszt első kiemeltként zárták, mégsem várja tőlük senki a Super Bowl-győzelmet- talán még az AFC-döntőt sem. A kispadra ültetett veterán sztár, Peyton Manning a sérüléséből épphogy felépülve kezdhet a meccsen, az őt viszonylag jól helyettesítő Brock Osweiler viszont a héten nem is edzett, szóval ha Manning keze megint megremeg, talán nem is lesz kit beküldeni helyette. Még jósolni is akkor tudnék csak, ha látnám a sérültlistát a meccs előtt... Szóval most ezt a tippelést is kihagyom, fogalmam nincs, mi lesz a vége. Kikerekedhet egy jó, szoros meccs, vagy akár egy küzdős, nyögvenyelős brusztolás, amiből bármelyik fél kijöhet győztesként. Ha izgalmas lesz, a semleges nézők már biztosan elégedettek lesznek. 

Az biztos, hogy én egyiket sem hagyom ki- annyira kevés van már hátra az idei szezonból hogy minden meccset élőben nézek. Nem sokszor éjszakázhatok már az amerikaifoci miatt ebben a rájátszásban, szóval kitartok ameddig csak kell. Mert könnyen lehet, tényleg ez lesz az év legjobb hétvégéje...