Idehaza sportpolitikai csatározásokról szólt az utóbbi pár nap, de ezekbe én mára beleuntam, és inkább az érdekel, mi zajlik a pályákon. Az amerikaifoci profiliga idei szezonjának most kezdődik a második szakasza: az ún. wild card körben négy meccset játszanak a hétvégén.

Itt az AFC és az NFC konferenciák két gyengébb csoportgyőztese találkozik a két "surranópályán" bejutott csapattal. Az, hogy valaki wild card csapatként jutott be a rájátszásba, nem jelenti azt, hogy gyenge gárdákról lenne szó. Nyert már ilyen kiindulással Super Bowlt is csapat, tehát leírni senkit nem szabad. Azért egy kis esélylatolgatást én is megengedek magamnak.

Szombat este fél tizenegytől kezdődik a Houston Texans - Kansas City Chiefs meccs. A Texans szerencséje volt, hogy a csoportban még náluk is akadt gyengébben muzsikáló csapat, ráadásul a két irányító (Brian Hoyer és Brandon Weeden) egyaránt afféle vándormadarak, akiket soha nem számítottak a kimagasló tehetségek közé. A Chiefs ezzel szemben kifejezetten jó formában levő csapat, az alapszakaszban tíz meccset nyertek meg egymás után, és a nagy hajrával majdnem a csoportgyőzelem is meglett. Így most sokan a Kansas Cityre tennének nagy pénzt, én is őket tartom esélyesnek, de mi van, ha Hoyer jó napot fog ki? A védelem JJ Watt vezérletével meg tudja keseríteni az ellenfél életét, szóval nem lefutott meccs ez.

amerikaifoci

Hajnalban a Cincinnati Bengals azt a Pittsburgh Steelerst fogadja, akikkel már kétszer játszottak az alapszakaszban. A Steelers irányítója, a kétszeres bajnok Ben Roethlisberger remek elkapóknak dobálhatja a labdát, és sokan vélik úgy, ők az a csapat, akiktől a rájátszásban félni kell. Ez szép, de ehhez képest már oda is csak úgy kerültek be, hogy a Bufallo Bills tett nekik egy szívességet a New York Jets legyőzésével. A Bengalsba beugró csereirányító AJ McCarron hozza az egyetemi években jól bevált biztonságos és eredményes játékát, tehát ez egy kemény meccs lesz. Én nem várom, hogy a Steelers védelmét egy hét alatt könnyedén gatyába rázzák, nagy adok-kapok várható. Ezzel együtt is furcsa lenne, ha a Bengals több évnyi próbálkozás után akkor nyer végre meccset a rájátszásban, amikor az első számú irányító, Andy Dalton pályára sem léphet. Ha tippelnem kell, szerintem a Bengals harcolja ki a továbbjutást- és az ezzel járó utazást New Englandbe.

Vasárnap este hétkor feltétlenül érdemes leülni a televízió elé, mert az NFC-ben két látványos meccs várható. A mostanában rettentően felpörgő Seattle Seahawks a fagyos Minnesotába látogat. A Vikings kétségkívül tett azért, hogy megnyerje a csoportot a Green Bay Packers előtt, ott van náluk Adrian Peterson, a klasszisfutó is, mégis, egyszerűen nem látom őket elég kiegyensúlyozottnak egy nagydöntőhöz. A Seahawks egyértelműen jobb csapat, és pont az ő utóbbi hetekben mutatott játékuk miatt lesz érdemes megnézni a meccset: ha dominálnak is, várhatóan látványosan játszanak majd. A sarkvidéki hideg talán bekavarhat, mert állítólag -18 fok is lehet a meccs napján- meglátjuk, ki fogja jobban bírni.

amerikaifoci

Az esti meccsre elég nehéz jósolni. Az idény első felében roppant hullámzóan játszó Washington Redskins magára talált, bemasírozott a rájátszásba, és Kirk Cousins úgy irányított, hogy máris arról találgatnak, komoly szerződést harcolhat ki magának a korábbi tartalék. Ő tehát nem csak csapatért harcol, hanem dollármilliókért is. Vele szemben a Green Bay Packers irányítója, Aaron Rodgers áll majd, akinek tehetsége megkérdőjelezhetetlen, a csapat játéka viszont korántsem nevezhető meggyőzőnek. A rájátszásba jutó riválisok közül idén legyőzte őket a Cardinals, a Panthers, a Seahawks és a Vikings is, ami elég rossz előjel. Az NFC-ből sokan várták őket a Super Bowlba, de nekem most olyan megérzésem van, hogy még a Redskins is túl nagy falat lesz. Cousins az a típusú játékos, aki jó kezdet után nagyon fel tud pörögni, de össze is tud zuhanni- a Packers védelme nem elég jó ahhoz, hogy gyorsan elvegyék a kedvét. Sok pontot várok, mert azért Rodgersék is odateszik majd magukat, és ebből ők is jól kijöhetnek- az én jóslatom tényleg pusztán megérzés.