Le a kalappal Lance Armstrong előtt! Lebukott doppingkirály létére sejtelmes utalásokat tenni arra, hogy a Tourt vezető bringásokat tiltott szereket használnak- na ehhez azért pofa kell. Úgy látszik, nem csak a csalás megszervezésében votl feketeöves, a beszólásnak is igazi művésze.

Azt gondolom, Armstrong bukása egyike volt a 21. század sportját megrengető eseményeknek. Nem azért, mert más soha nem csalt ("Uraim, szódával ez nem megy!"), hanem mert ő több volt sokszoros bajnoknál, sokaknak volt igazi példaképe. Az is nagy jelentőséget adott az ügyének, hogy versenyzőként soha nem csípték el, hosszú, összetett nyomozás során derítették ki, milyen trükkökhöz folyamodott, és végül kénytelen volt ő maga is elismerni, hogy doppinghoz nyúlt.

Meglehet, a maiak hozzá hasonlóan doppingolnak, ám ettől én még nem érzem úgy, hogy pont neki lenne erkölcsi alapja a vádaskodáshoz. Hagyjuk meg ennek a vizsgálatát azoknak a szerveknek, akiknek ez a dolga. Más kérdés, közülük páran azért sárosak lehettek a doppingolások eltusolásában. Már elmélkedtem rajta, mennyire volt valóban érdeke a tévéközvetítések, marketingjogok révén nagy pénzeket kereső sportági szövetségeknek az, hogy lebuktassák a legnagyobb sztárokat- a régi doppingügyek feltárásakor bizony nem csak sportolókat, de sportvezetőket is elő lehetett venni. Ők bizony pont ugyanúgy láthatták, a hihetetlen teljesítmények mögött valami plusznak lennie kellett még.

Így aztán ha azt keressük, tuladjonképpen ki is feszegetheti annak a kérdését, használnak-e valamit a menők a Touron, akkor talán csak a tisztán versenyzők maradnak. Már ha léteznek ilyenek; és ez az, ami kicsit elkeseríti az embert. Az élsport világa mindig is könyörtelen volt, pár sportágban pedig egyszerűen nem létezett olyan, aki plusz szerek nélkül versenyképes lehetett volna. 

Meglehet, Armstrong kicsit magát is mentegeti, amikor utódait vádolja ezzel-azzal, de az szomorú, hogy akár még igaza is lehet. Hiába bukott meg ő is, aki igazi ikonja volt a kerékpározásnak, könnyen lehet, hogy nincs más út ma sem, ha valaki győzelemre tör. Talán csak kifinomultabbak lett a trükkök, még ügyesebben szervezik a doppingolást- vagy ha nem, ugyanúgy le fognak bukni. Jóval kevesebbet veszítenek mint Armstrong, hiszen ő reklámarcként is igen keresett volt.

Esetleg még anyagilag is meg fogja neki érni ez a kis "karriermódosítás". Hogy is szokták mondani? Örömlányból lesz a legjobb feleség. A végén még ő lesz a dopping elleni küzdelem arca. A mai világban minden megtörténhet, a nevét mindenhol ismerik, szóval csak ne lepődjünk meg semmin. Elfogadni viszont nem kell, ha valaki csalásra alapoz egy új karriert- a magam részéről nem kérek az ilyesfajta "szakértőből".