12 lejátszott meccs, az alapszakasz háromnegyede után ismét lehet egy kis mérleget vonni. Ami a legérdekesebb: ma még a csapatok több mint felének reális esélye van a rájátszásba jutni. És mivel ott egy meccsen dől el a továbbjutás, a szurkolók többsége reménykedhet abban, hogy csapata bajnok lehet.

amerikaifoci

No ez az, ami Európában nem nagyon elképzelhető egy focibajnokságban. Az idény háromnegyedénél már csak a szűk élmezőny lehet esélyes az aranyra a legtöbb ligában, és olyan bajnokság is akad, ahol addigra minden eldől. Lehet még tülekedés a nemzetközi kupákban való szereplés lehetőségéért, de a bajnokságoknál jellemzően eldőlt sok nagy kérdés.

Az NFL-ben ehhez képest most már szinte minden héten van néhány elképesztően izgalmas végjátékot hozó, a rájátszást idéző mérkőzés. És az a legmeglepőbb, hogy alig vannak borítékolható eredmények, az idény első időszakában remekül menetelő New England Patriots hazai pályán kapott ki a lesajnált Philadelphia Eagles-től, a Carolina Panthers pedig csak kínkeservesen tudta megőrizni veretlenségét a New Orleans Saints ellen.

Hétfő este pedig több egészen hihetetlen fordulat után győzött a Dallas Cowboys a Washington Redskinst, így az érintett NFC East csoportban három csapat áll 5-7-es mérleggel, egy csapat mérlege pedig 4-8. Azaz négy fordulóval a vége előtt még teljesen nyitott, ki nyer a végén. 

amerikaifoci

Az AFC South csoport szintén roppant kiélezett, azonos mérleggel áll két csapat az élen. És a wild card rendszer miatt a két legjobb mérlegű csapat még továbbmehet a csoportgyőztesek mellett, erre pedig mind a két főcsoportban szép számmal pályáznak. Egészen kiszámíthatatlan, melyik csapat életében következik be váratlan fordulat: a Kansas City Chiefs az első fordulóban győzött, utána kikapott sorozatban ötször. Már a szurkolók is lemondtak minden reményről, ám jött a nagy feltámadás, és hat meccset megnyertek egymás után. Az Atlanta Falcons öt győzelemmel indított, ám azóta teljesen összezuhantak, mérlegük jelenleg 6-6. 

Minden csapat harcol, akár a továbbjutásért, akár a becsületükért. Papíron jobb lenne tökutolsónak lenni, hiszen ekkor az első választás joga a drafton a csapathoz kerül, ám mivel a fizető nézők ezt aligha tolerálják, nem nagyon látni olyat, hogy pár tartalékkal állnak a gyengébb csapatok, hátha még jobban megverik őket. Ez eleve azért nem nagyon jön szóba, mert a sok körbeverés miatt egészen sokáig a versenyben lehet a továbbjutásért a csapatok túlnyomó többsége. Az említett Chiefs 1-5 után, legjobb játékosukat elvesztve lemondhatott volna a szezonról, de nem tették- és milyen jó döntés volt!

Szóval izgalmas a szezon, izgalmasak az egyes meccsek, és ami még nagyon az NFL-ben, az a minden mérkőzésen előforduló roppant látványos események sora. Minden héten van pár remek jelenet, amit érdemes visszanézni, elemezni vagy egyszerűen csak nagyon szórakoztatóak.

amerikaifoci

Hát ezért nézzük elég sokan már Magyarországon is az amerikaifocit. Persze nyilván akad, aki soha nem tud megbarátkozni vele, ami nem gond, miért lenne. Inkább csak azért írtam pár szót arról, én miért szerettem meg, hogy jobban értse az is, aki idegenkedik az NFL-től.