Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kit érdekel a statisztika?

Az NFL wild card köre megint igazolta, hogy bármilyen imponzáns adathalmazt lehet összelapátolni, a fontos dolgok úgyis a pályán dőlnek el.

A Kansas City Chiefs az Indianapolis Colts otthonába látogatott, ez volt az egyetlen meccs a hétvége folyamán, ahol a magasabb kiemelésű csapat győzött. De hogy! 28 pontos hátrányból kapaszkodott vissza a Colts a másodéves irányító, Andrew Luck vezérletével, aki néha hibázott, néha viszont nagyon nagy mázlija volt: a visszapattanó labdából szerzett touchdown gyorsan klasszikus lesz.

A Chiefs is rácáfolt egyébként a statisztikákra. Sztárfutójuk, Jamaal Charles a meccs legelején kiesett, ehhez képest 44 pontot szereztek az inkább csak "game managernek" aposztrofált Alex Smith nagyszerű játékával. Ami azért jelzi, a Colts védelme nem sebezhetetlen. A folytatásban pedig jön a New England Patriots, ami az utóbbi hetekben jó hatásfokkal támad.

Ha túllépünk a wild card kör eredményein és a jövőre koncentrálunk, az máris látszik, hogy Lucknak újból nagyon jól kellene játszania egy esetleges továbbjutáshoz. A Patriots secondary sérült tagjai jelenthetnek esélyt, de a plusz egy hétnyi pihenés elég lehetett ahhoz, hogy összedrótozzák Talibot, Dennardot, McCourtyt. És hiába tud nyomást gyakorolni Tom Bradyre a Colts védősora, jelenleg a Patriots az a csapat, ahol nem egyetlen emberről szól a futójáték: Blount, Ridley, Vereen és Bolden neve is jól cseng ebben a műfajban. Hogy mi várható? Kemény küzdelem, sok Patriots futás a várhatóan nagy hidegben játszott meccsen, pár emlékezetes Luck-megmozdulás- ha ebből több lesz az interception, mint a nagy passz, akkor a Patriotsnak áll a zászló.

A Patriots szurkolói persze minden bizonnyal a wild card meccsek előtt is a Bengalsnak szurkoltak a leginkább, mert hiába kapott ki a New England Cincinattiben, az Andy Dalton irányította Bengals egyszerűen nem elég jó. Az a fajta csapat, ami tulajdonképpen nem rossz, az alapszakaszban is aránylag megbízhatóak, de ha komoly a tét, egyszerűen megáll a tudomány. A San Diego Chargers ellen is ez történt, Dalton például úgy ejtette el a labdát, hogy senki hozzá sem ért.

Ezzel szemben az egész évben jól teljesítő Chargers irányító, Philip Rivers most is hiba nélkül játszott, jól segítették az elkapók és a futók, különösen Danny Woodhead remeklése tűnt fel: a Chargers a jelek szerint sokat nyert az idény előtt még nem sokra tartott ex-Patriots futóval.

Feltűnő volt az, hogy mennyire felszívta magát az idény végére a Chargers védelme. Ez pedig nem jó jel a Denver Broncos számára, ami pontgazdag meccseket játszik, de ha sikerül lassítani a támadógépezetet, akkor bajba kerülhet. Ne feledjük, nemrég pont a San Diegóiak győzték le őket Denverben! A hidegben általában rosszul játszó Peyton Manninget persze nem egyszerűen csak a visszavágás érdekli: ha kikapnak, kiesnek, és akkor semmit sem ér a számtalan rekordot hozó alapszakasz. Hogy mi várható? Azt gondolom, jelen helyzetben már a Broncos számára nagyobb a tét, nekik remeghet meg a kezük, ha az elején döcög a gépezet, míg a Chargers esetleg pontokat szerez. 

A hideget emlegette mindenki a New Orleans Saints philadelphiai vendégjátéka előtt: a Saints korábban még soha nem nyert idegenben rájátszásmeccset. De most is kiderült, hogy nem a statisztikák néztek szembe egymással, és a Saints mindenkit meglepve sok jó futójátékkal tartotta magát meccsben, és végül a győzelmet is megszerezte. A számok alapján eddig kimagaslóan jó teljesítményt nyújtó Eagles-irányító, Nick Foles nem volt rossz, de nem tudott meccset eldöntő tényező lenni. LeSean McCoy, aki az alapszakaszban a liga legjobbja volt, 77 yardig jutott összesen, ezzel pedig ő sem váltotta meg az Eagles támadójátékát.

A Saints pedig Seattle-be is úgy utazhat, hogy elvileg jóval kevesebb esélyt adnak neki a várható hidegben. A Russell Wilson által irányított Seahawks az alapszakasz után az NFC legerősebb csapataként lett elkönyvelve, de ez önmagában nem sokat ér. Kétségtelen, jó az irányító, ott van a remek futó, Marshawn Lynch, kifogástalanul van összerakva a védelem- ez a gárda valóban akár Super Bowlt is nyerhet. De Drew Brees-ék se a szimpatikus vesztes szerepére pályáznak. Noha a Seahawks továbbra is esélyesebbnek tűnik, óvatos lennék az esélylatogatásokkal. Szerintem nem elképzelhetetlen a meglepetés.

A San Francisco 49ers az első kör talán legnagyobb érdeklődésével várt meccsén a csontig hatoló wisconsini hidegben múlta felül a Green Bay Packerst. A jelek szerint Colin Kaepernick a rájátszásra tartogatta a hosszú futásokat, végig kiválóan játszott, és az idővel is jól gazdálkodó friscóiak egy utolsó másodperces mezőnygóllal győztek.

A Packers sérülések által tizedelt védelme a meccs végére már nem tudta feltartóztatni a 49erst, valószínűleg a problémás idényt tekintve a Green Bay számára a wild card kör volt a maximum. Így is csodaszámba ment, hogy a kulcscsonttörés után visszatérő Aaron Rodgers vezetésével kiharcolták a rájátszást, és ott is egészen a meccs végéig reménykedhettek.

A folytatásban a Carolina Panthers vár a San Franciscóra. Előbbi irányítója, Cam Newton jó idényt fut, és ebben az évben a védelem is nagyszerűen teljesít. Két hasonló erősségű csapat néz majd szembe a hétvége parádésnak ígérkező meccsént, de a kiegyensúlyozott teljesítmény és a hazai pálya miatt a Pantherst gondolnám egy hajszállal esélyesebbnek a továbbjutásra. Nagy pénzt azért rájuk sem mernék tenni...

A hétvégén minden meccs nagyon izgalmasnak ígérkezik. és szerencsére nem is kell választanunk, az összeset élőben nézhetjük. Ez a hosszú meccsnézéssel töltött éjszakák időszaka, érdemes ébren maradni- a Super Bowlig már úgyis csak egy szűk hónap van hátra...

0 Tovább

Divat a darts

A napokban fejeződött be a PDC Darts világbajnokság, egy tehetséges fiatal holland, Michael van Gerwen győzelmével. A tizenhatszoros VB-győztes ezúttal a legjobb 16-ba sem jutott be, sok szoros, érdekes meccset vívtak a versenyzők. Most már nálunk is élőben közvetítette a PDC világbajnokságát egy sporttelevízió, egyre többen találkoznak a darts nevével.

Mifelénk nem volt túl divatos kocsmai sport soha a darts, nem dobáltak nyilakat a táblába a pubokban, tehát a többség nem tudja, mi is ebben a komoly sport. Az alapszabályokat gyorsan meg lehet tanulni, a tábla megfelelő részei bizonyos pontokat érnek: a három dobásból kijövő összpontot kell levonni az indulóból, majd jöhet a következő dobó. A játszma egészen addig folytatódik, amíg valaki "ki nem száll", azaz a maradék pontot le nem csökkenti teljesen nullára- csak a pontos nullázás számít, mínuszba nem lehet átmenni. Szóval a sikerhez igencsak jól kell célozni.

Az igazi darts versenyeken és jó helyeken hagyományos táblával, fém nyilakkal játsszák ezt, de baráti társaságok körében népszerűek az elektromos táblák is, amelyek egyből összeadják a pontokat, de messze nem stílusos annyira, mint a klasszikus darts. (Persze pár enyhén kapatos ember esetén jobb is, ha inkább a műanyag végű játék nyilakkal dobálóznak, és a számolást sem tévesztik el...) Talán hihetetlen, de ahol a játék nagy népszerűségnek örvend (például az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban), ott több ezer igazolt versenyző küzd meg rendszeresen egymással.

A csúcs természetesen a világbajnoki cím. Ám amióta a dartsban komoly pénzdíjak vannak, ez a történet sem olyan egyszerű. A British Darts Organisation (BDO) nevű szervezetet 1973-ban alapították, ők 1978 óta rendeznek profi világbajnokságot, ami szép népszerűségnek örvend. Ám néhány komoly versenyző 1992-ban külön útra tért, ők alapították meg a Professional Darts Corporation (PDC) nevű szervezetet, ami 1994 óta saját világbajnokságot rendez, roppant magas pénzdíjakkal (százezrekről beszélünk- dollárban vagy angol fontban!), nagy felhajtással, és persze ezeket is közvetítik már a tévék. Van olyan versenyző, aki mind a két szervezet világbajnoki címével büszkélkedhet, de azért alapvetően két külön ranglistáról beszélünk.

Szóval amikor nagy pénzek kerülnek szóba, akkor még egy olyan sportban is megoszlik a profik mezőnye, mint a darts. A csúcstornák valószínűleg minden szervezetnél komoly színvonalúak, a mostani PDC világbajnokság is élvezetes volt.

Ám ami a legjobb: a barátokkal játszva az egyik legkellemesebb kikapcsolódás a darts, és ezen a szinten még az is teljesen mindegy, melyik profi milyen szervezetnél kötelezte el magát... Végre egy sport, amit nem csak a tévében nézve kell csodálnunk! A tábla és a nyilak sem túl drágák, nehezen elnyűhetők, érdemes beszerezni egy készletet, és máris indulhat a móka. Igaz, a kocsmában a bajnok nem gazdagszik meg, de a diadalba akkor is jó belekóstolni, ha a nyeremény csak egy korsó sör.

0 Tovább

2013 a sportban

Noha sok-sok esemény volt idén, pár eseményt önkéntesen kiragadtam közülük: én ezekre emlékszem jól.

Az amerikaifoci csúcsliga, az NFL döntőjét, a Super Bowlt a Baltimore Ravens nyerte. A Ravens nem éppen esélyesként került be a rájátszásba, ám ott már megállíthatatlan volt a gárda. Az utolsó idényében hosszú sérülés után visszatérő Ray Lewis a védelem egyik oszlopaként küzdött nagyott, az irányító Joe Flacco pedig dobálta a touchdown passzokat. A döntő a San Francisco 49ers ellen izgalmasan alakult, a 49ers nagy hátrányból zárkózott fel, de végül a Ravens nyerte a kupát. Külön pikantériája volt a meccsnek az, hogy a Harbaugh testvérek edzőként egymással néztek szembe a két csapat élén.

A női kézilabda Bajnokok Ligájában hosszú évek után sikerült diadalmaskodnia a Győrnek. Az idei döntő borzasztó izgalmak közepette dőlt el a javukra, ám ezúttal végre nekik sikerült egy hajszállal nyerni. 

A fociban a Bajnokok Ligájában német házidöntőt rendeztek, a Bayern München jobbnak bizonyult a Borussia Dortmundnál, ami az utóbbi években a Bundesligában megkeserítette az életét. Most viszont a néha peches meccseken, utolsó pillanatban kikapó München jó játékkal győzött az európai klubfoci legfontosabb versenysorozatában.

Az úszók világbajnokságán Hosszú Katinka remekelt, két aranyat és egy bronzot nyert, szintén aranyérmes lett Gyurta Dániel. A férfi vízilabda-válogatott győzelme is nagy örömet okozott, régen nyertek már ekkora tornát a fiúk, akik általában esélyesként érkeznek a versenyekre, de az utóbbi években nem jött ki nekik a lépés.

A magyar fociban a Győr bajnoki címe és a Debrecen kupagyőzelme ismét vidéki fölényt jelzett a bajnokságban. A válogatottnak voltak biztató eredményei, és tulajdonképpen még el is lehetett volna jutni a pótselejtezőig, de akkor jött a hollandiai meccs és az 1-8. Ritka nagy verést kapott a magyar csapat, de én már elég régóta nézem a meccseket, és megéltem a 0-6-ot a mexikói világbajnokságon, az 1-12-es pótselejtezőt a jugoszlávok ellen, szóval őszintén szólva nem éreztem ezt a pofont se megrendítőbbnek azoknál. Azóta már új kapitánya is van a válogatottnak, külföldi edző helyett a győriek bajnokcsapatának edzője, Pintér Attila ülhet le a kispadra. Majd kiderül, hogy sikerül-e ütőképes csapatot összekovácsolnia Devecseriékből...

És közben idehaza épülnek a stadionok- majd kiderül, belátható időn belül lesznek-e bennük teltházas meccsek. Tény, hogy nem a sok sikerrel megvívott nemzetközi összecsapás indokolja a felépítésüket: egyetlen csapat sem érte meg az augusztust a kupákban...

Erdei Zsolt március végén elvesztette veretlenségét egy vitatható pontozással zárult összecsapáson a nem különösebben neves Gyenyisz Gracsov ellen. A kiváló magyar bokszoló karrierjét nyilván méltó módon szerette volna vagy szeretné lezárni, arról egymásnak ellentmondó híreket olvastam, január végén szorítóba lép-e Elvir Muriqi ellen.

A Forma-1 idei bajnoka ismét Sebastian Vettel lett a Red Bull színeiben. Az év elején még izgalmasabbnak tűnt a versengés, aztán a mostanában szokásos módon megint a német pilótáé lett a végső győzelem.

Az atlétikában manapság már az az igazi kérdés, a sztárok közül ki hajlandó "fellépni" egy-egy versenyen. Szerencsére a világbajnokságnak van akkora vonzereje, hogy még egy Usain Bolt is elutazik Moszkvába a kedvéért, és végül három aranyérmet szerezve bizonyította, még mindig a csúcson van. Ám az év folyamán a jamaicai csodasprinterek közül többen is megbuktak a doppingvizsgálatot, óhatatlanul gyanúba keverve mindenki mást az élmezőnyben. Nagy kérdés, hogy a jövőben megtisztul-e a sportág, vagy mindig sikerül új teljesítményfokozókat fejleszteni, amit nem lehet kimutatni.

A 2020-as nyári olimpiai helyszíne Tokió lesz. Ez is csak azt a tendenciát erősíti, hogy a gazdag, fejlett országoknak van valódi esélye ilyen világeseményt rendezni. Mindez teljesen érthető, ha az óriási költségekre gondolunk, hiszen rengeteg a részvevő, a kísérő, nagy összegeket kell költeni az építkezésekre, a biztonságra is. A budapesti olimpiarendezés ezek fényében csak álom. Érdekes álom, de nyilvánvalóan nem reális, és én nem hiszem, hogy ez tragédia lenne. Az is szép, ha a magyar sportolók remekül megállják a helyüket nemzetközi színtéren, és erre nem is lehet panaszunk!

0 Tovább

Az alapszakasz utolsó fordulója

Óriási izgalmak közepette dőlt el az utolsó továbbjutó csapatok kiléte az NFL-ben.

Az AFC-ben egyetlen hely volt kiadó, arra viszont négyen is esélyesek voltak. A Baltimore Ravens kikapott a Cincinatti Bengalstól, így elszálltak, míg a Miami Dolphins gyenge teljesítményt nyújtva hazai pályán bukott el a New York Jets ellenében. A Dolphins történeténél érdemes megállni egy pár pillanatra. Amikor három hete legyőzték a New England Patriotsot, akár még a csoportelsőség sem volt elérhetetlen. Többen úgy vélték, a lélektani előny a Dolphins oldalán van, ezek után viszont 19-0-ra kikaptak a Buffalo Billstől, majd most a Jetstől. Két meccsen összesen hét szerzett pont, közepes ellenfelek ellen- ilyen csapatnak nem érdemes rájátszásról álmodoznia. 

A tavalyi bajnok esélye akkor csökkent le vészesen a továbbjutásra, amikor egy hete a Patriots rettentően elverte őket. A sérülések által megtizedelt New England pedig a Buffalo Bills csapatán is átlépett, elsősorban LeGarette Blount remek futóteljesítményének köszönhetően, Ezzel megőrizték a második helyet a kiemelésben, a Bengals és a Colts győzelmétől függetlenül.

A Bengals ellenfele a Kansas City Chiefs lesz a wild card hétvégén, a Colts pedig a San Diego Chargers gárdájával néz szembe. Utóbbi nem akármilyen körülmények között csípte meg az utolsó továbbjutó helyet: a Ravens és a Dolphins kikapott, ám a Steelers nyert. Utóbbiak sokáig reménykedhettek, mert a tartalékokkal felálló Chiefs remekül tartotta magát a Chargers ellen, sőt, az utolsó másodpercekben mezőnygólt szerezhetett volna, ám Ryan Succop elrontotta a könnyű feladatot. A hosszabbításban pedig már a Chargers diadalmaskodott. Ám nagy kérdés, ezzel a hullámzó teljesítménnyel meddig lehet jutni. Az viszont tuti, hogy Succop nevét a Steelers szurkolói nem fogják imáikba foglalni...

Az AFC utolsó nagy kérdése az volt, Peyton Manning és a Denver Broncos megdönt-e minden létező támadó rekordot. Nos, a denverieknek sikerült ez a bravúr, de azt még nem lehet tudni, a rájátszásba is át tudják menteni a kiváló formát, ahol masszív ellenfelek várnak rájuk.

Az NFC-ben viszonylag gyorsan eldőlt, hogy a New Orleans Saints szerezte meg az utolsó wild card helyet, a Cardinals kikapott a 49ers ellen, a Seattle pedig megőrizte első helyét a St. Louis Rams legyőzésével.

A két utolsó meccs viszont hihetetlen izgalmakat hozott. A Green Bay Packers csapatába visszatért korunk egyik legjobb irányítója, Aaron Rodgers, Szintén csatasorba állt sérülése után a remek elkapó, Randall Cobb. Kettejük összjátéka eredményezte másodpercekkel a játékidő vége előtt a meccset eldöntő touchdownt, de nem erről fognak valószínűleg a legtöbbet beszélni. Még a mérkőzés első felében Rodgers kezét megütötték dobás közben, a labda kiperdült. A pályán valamiért mindenki megállt, a Packers játékosa, Boykin vette kézbe a labdát, és sétált vele, amikor mutatták neki, fusson be az endzone-ba, mert nem állt meg a játék! Ő bekocogott, és a bírók a visszanézés után szabályosnak ítélték a touchdownt. A Chicago Bears ebben az évben is lemarad a rájátszásról, de egy ilyen TD után valószínűleg még hosszú ideig vitatni fogják a végeredményt.

Az utolsó csoportgyőztes személyéről szintén ki-ki meccs döntött. A Philadelphia Eagles jó formában érkezett a meccsre, a Dallas Cowboys csapatából pedig kidőlt az elsőszámú irányító, Tony Romo. Helyettese, Kyle Orton viszont nem teljesített rosszul, sőt, voltak kifejezetten szép megmozdulásai, és meccsben tartotta a Cowboyst. Noha a 2 pontos kísérlet nem sikerült, így a végén nem tudtak egyenlíteni, de a védelemnek köszönhetően Ortonék még egyszer visszakapták a labdát, és egy mezőnygóllal győzhettek is volna.

A meccs előtt akadtak, akik nem bánták, hogy Romo nem játszhat, mert ő kritikus helyzetben képes eladni a labdát. Nos, Orton e téren is tökéletesen helyettesítette: a legfontosabb pillanatban sikerült egy védő kezébe dobni a lasztit, és ezzel az Eagles ölébe hullott a továbbjutás. Most bizonyíthatja majd a Chip Kelly által irányított csapat, mit ér a felpörgetett támadójáték a rájátszásban.

A jövő héten már a wild card hétvégével folytatódik az idény, a program remeknek ígérkezik:

Január 4. szombat: Kansas City Chiefs az Indianapolis Colts otthonában, 4:35 p.m. ET
Január 5. vasárnap: San Diego Chargers a Cincinnati Bengals ellen, 1:05 p.m. ET
Január 5. vasárnap: San Francisco 49ers a Green Bay Packers ellen, 4:40 p.m. ET
Január 4. szombat: New Orleans Saints a Philadelphia Eagles ellen, 8:10 p.m. ET

0 Tovább

Az NFL-helyzet fokozódik

Két fordulóval a vége előtt lássuk, melyik kérdések nem dőltek el:

- Ki nyeri az AFC Eastet, mert elvileg a 10-4-es mérleggel álló Patriotsot még beérheti a 8-6-os Dolphins;

- Ki nyeri az AFC North csoportot, mert a Bengals veresége (9-5) és a Ravens hétfő esti győzelme (8-6) után nyílt a verseny, és még egyszer találkozik ez a két csapat;

- Ki nyeri az AFC Westet, mert a kikapó Broncos és a nyerő Chiefs (Jamaal Charles 1 futott touchdown mellett 4 elkapott TD-t is szerzett!) is 11-3-as mérleggel áll;

- Ki hányadik helyen lesz kiemelve a végén a rájátszásban, mert az eredményektől függően még a Colts is feljebb kapaszkodhat, noha a mostani 9-5-ös mérlege elvileg gyengébb;

- Ki lesz a wildcard körben továbbjutó, mert a Ravens és a Dolphins 8-6-ja mellett ott a Chargers 7-7-es mérlege;

- Ki nyeri az NFC Eastet, mert a Cowboys (7-7) a hihetetlen körülmények közt elszenvedett veresége ellenére is behúzhatja a csoportot az Eagles-szel szemben (8-6);

- Ki nyeri az NFC North csoportot, mert a Bears 8-6-os, a Packers 7-6-1-es, a Lions 7-7-es mérlege miatt teljesen nyílt minden;

- Ki nyeri az NFC South-t, mert a Saints és a Panthers mérlege is 10-4, és a hétvégén újból találkoznak;

- Ki megy tovább az NFC Westből a Seahawks (12-2) után, mert a 49ers 10-4-en, a Cardinals 9-5-ön áll, és még találkoznak.

A hétvégén az AFC-ben három csoportját vezető csapat is kikapott, míg az üldözők nyertek. Óriási küzdelmeket hozott némely meccsa, a Ravens például 61 yardos mezőnygóllal győzött Detroitban. Az NFC-ben a a Rodgers nélkül felálló Packers hatalmas hátrányból nyert a végén kapitális hibákat elkövető Cowboys ellen, nyílttá téve a versenyt.

A hétvégén Saints-Panthers rangadó az NFC Southban, a Colts-Chiefs igazi helyosztó a rájátszást tekintve, a Patriots és a Ravens majdhogynem ki-ki meccset vív, a Bears és az Eagles egyaránt vezeti még a csoportját, de aki kikap, az utolsó forduló előtt kerül lépéshátrányba a vetélytársakkal szemben. A Cardinalsnak a Seahawks otthonában kell nyerni, ha egyáltalán reménykedni szeretne a továbbjutásban, de ehhez kéne az is, hogy a Candlestick Park búcsúmeccsén otthon bukjon el a 49ers. 

Az utolsó forduló parázs meccsei (Packers-Bears, Ravens-Bengals, Eagles-Cowboys például) pedig további izgalmakat ígérnek... És a rájátszás még el se kezdődött!...

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />