Óriási izgalmak közepette dőlt el az utolsó továbbjutó csapatok kiléte az NFL-ben.

Az AFC-ben egyetlen hely volt kiadó, arra viszont négyen is esélyesek voltak. A Baltimore Ravens kikapott a Cincinatti Bengalstól, így elszálltak, míg a Miami Dolphins gyenge teljesítményt nyújtva hazai pályán bukott el a New York Jets ellenében. A Dolphins történeténél érdemes megállni egy pár pillanatra. Amikor három hete legyőzték a New England Patriotsot, akár még a csoportelsőség sem volt elérhetetlen. Többen úgy vélték, a lélektani előny a Dolphins oldalán van, ezek után viszont 19-0-ra kikaptak a Buffalo Billstől, majd most a Jetstől. Két meccsen összesen hét szerzett pont, közepes ellenfelek ellen- ilyen csapatnak nem érdemes rájátszásról álmodoznia. 

A tavalyi bajnok esélye akkor csökkent le vészesen a továbbjutásra, amikor egy hete a Patriots rettentően elverte őket. A sérülések által megtizedelt New England pedig a Buffalo Bills csapatán is átlépett, elsősorban LeGarette Blount remek futóteljesítményének köszönhetően, Ezzel megőrizték a második helyet a kiemelésben, a Bengals és a Colts győzelmétől függetlenül.

A Bengals ellenfele a Kansas City Chiefs lesz a wild card hétvégén, a Colts pedig a San Diego Chargers gárdájával néz szembe. Utóbbi nem akármilyen körülmények között csípte meg az utolsó továbbjutó helyet: a Ravens és a Dolphins kikapott, ám a Steelers nyert. Utóbbiak sokáig reménykedhettek, mert a tartalékokkal felálló Chiefs remekül tartotta magát a Chargers ellen, sőt, az utolsó másodpercekben mezőnygólt szerezhetett volna, ám Ryan Succop elrontotta a könnyű feladatot. A hosszabbításban pedig már a Chargers diadalmaskodott. Ám nagy kérdés, ezzel a hullámzó teljesítménnyel meddig lehet jutni. Az viszont tuti, hogy Succop nevét a Steelers szurkolói nem fogják imáikba foglalni...

Az AFC utolsó nagy kérdése az volt, Peyton Manning és a Denver Broncos megdönt-e minden létező támadó rekordot. Nos, a denverieknek sikerült ez a bravúr, de azt még nem lehet tudni, a rájátszásba is át tudják menteni a kiváló formát, ahol masszív ellenfelek várnak rájuk.

Az NFC-ben viszonylag gyorsan eldőlt, hogy a New Orleans Saints szerezte meg az utolsó wild card helyet, a Cardinals kikapott a 49ers ellen, a Seattle pedig megőrizte első helyét a St. Louis Rams legyőzésével.

A két utolsó meccs viszont hihetetlen izgalmakat hozott. A Green Bay Packers csapatába visszatért korunk egyik legjobb irányítója, Aaron Rodgers, Szintén csatasorba állt sérülése után a remek elkapó, Randall Cobb. Kettejük összjátéka eredményezte másodpercekkel a játékidő vége előtt a meccset eldöntő touchdownt, de nem erről fognak valószínűleg a legtöbbet beszélni. Még a mérkőzés első felében Rodgers kezét megütötték dobás közben, a labda kiperdült. A pályán valamiért mindenki megállt, a Packers játékosa, Boykin vette kézbe a labdát, és sétált vele, amikor mutatták neki, fusson be az endzone-ba, mert nem állt meg a játék! Ő bekocogott, és a bírók a visszanézés után szabályosnak ítélték a touchdownt. A Chicago Bears ebben az évben is lemarad a rájátszásról, de egy ilyen TD után valószínűleg még hosszú ideig vitatni fogják a végeredményt.

Az utolsó csoportgyőztes személyéről szintén ki-ki meccs döntött. A Philadelphia Eagles jó formában érkezett a meccsre, a Dallas Cowboys csapatából pedig kidőlt az elsőszámú irányító, Tony Romo. Helyettese, Kyle Orton viszont nem teljesített rosszul, sőt, voltak kifejezetten szép megmozdulásai, és meccsben tartotta a Cowboyst. Noha a 2 pontos kísérlet nem sikerült, így a végén nem tudtak egyenlíteni, de a védelemnek köszönhetően Ortonék még egyszer visszakapták a labdát, és egy mezőnygóllal győzhettek is volna.

A meccs előtt akadtak, akik nem bánták, hogy Romo nem játszhat, mert ő kritikus helyzetben képes eladni a labdát. Nos, Orton e téren is tökéletesen helyettesítette: a legfontosabb pillanatban sikerült egy védő kezébe dobni a lasztit, és ezzel az Eagles ölébe hullott a továbbjutás. Most bizonyíthatja majd a Chip Kelly által irányított csapat, mit ér a felpörgetett támadójáték a rájátszásban.

A jövő héten már a wild card hétvégével folytatódik az idény, a program remeknek ígérkezik:

Január 4. szombat: Kansas City Chiefs az Indianapolis Colts otthonában, 4:35 p.m. ET
Január 5. vasárnap: San Diego Chargers a Cincinnati Bengals ellen, 1:05 p.m. ET
Január 5. vasárnap: San Francisco 49ers a Green Bay Packers ellen, 4:40 p.m. ET
Január 4. szombat: New Orleans Saints a Philadelphia Eagles ellen, 8:10 p.m. ET