Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bunyó az öltözőben

Ritka hülye módon sérült meg súlyosan a New York Jets irányítója: saját csapattársa ütötte le az öltözőben.

Az idei szezonban is hallani kisebb-nagyobb csetepatékról, odamondogatásokról az amerikaifoci-csapatok edzőtábora kapcsán. Mivel a 90 fős keretbe kerülésért piszok nagy a harc, könnyen elszabadulnak az indulatok. Egy-egy túl kemény szerelés után is lehet lökdösődés, a Houston Texans és a Washington Redskins közös edzésén is ilyesmi volt a kiváltó oka a balhénak. De még csapaton is belül is nagy a rivalizálás, olvashatunk beszámolókat arról, hogy cukkolják a védők a támadókat vagy fordítva egy sikeres játék után.

A csapatok legfontosabb láncszeme, az irányító viszont normál esetben inkább lép kettőt elfele mint egyet oda ha egymásnak a játékosok. Nagyon gyakran egy csapat egész szezonja elmehet, ha kiesik egy sztárjátékos, és ezzel nekik maguknak kell a legjobban tisztában lenni. Ehhez képest fura volt azt olvasni, hogy a Carolina Panthers mostanában nagy pénzért szerződést hosszabbító irányítója, Cam Newton állt le verekedni saját csapattársával.

Ám az semmi volt ahhoz képest, ami a Jetsnél zajlott le. Geno Smith, a csapat első számú irányítója állítólag valami pár száz dolláros pénzügyi vitába keveredett az egyik linebackerrel, aki lecsapta mint Hanzi a makk alsót, ahogy mifelénk mondani szokás. Smith álla két helyen tört el, természetesen hosszú hetek, akár hónapok telhetnek el amíg visszatérhet a pályára. A vétkest, Ik Enemkpalit persze egyből kirúgták, de ez most már nem sokat számít.

A Jets edzője, Todd Bowles agya persze eldurrant, hiszen elmondása szerint középiskolás diákok normálisabban rendezni tudtak volna ilyen ügyet, mint a két úgynevezett profi. Persze ők máris megfizetik az árát a hülyeségüknek, és kiderül, a Jets szempontjából mi lesz a következmény.

Az a helyzet ugyanis, hogy Geno Smith sokmindennek nevezhető, csak épp kiforrott, megbízható irányítónak nem. A tartalékként igazolt Ryan Fitzpatrick lép előre a helyére, és ez több szakértő szerint sem jelenti azt, hogy jelentősen gyengülne a Jets támadójátéka. Érdekes fordulat lenne, ha az ő vezetésével kezdene magára találni a mostanában a rájátszásokról lemaradó New York-i csapat. Ha így történne, akkor Geno Smith még egészségesen is csak a kispadon ücsöröghetne, ami fájdalmasabb pofon lenne a számára, mint amit a feldühödött csapattársa kiosztott neki...

0 Tovább

Tovább dagad a labdabotrány

Az amerikaifoci világát lázban tartó labdaleeresztési ügy csak nem akar kifújni: Tom Brady négy meccses eltiltását helyben hagyták, a sztori a bíróságon folytatódik majd.

Röviden az előzmények: a rájátszásban az AFC döntője előtt az egyik érdekelt csapat, az Indianapolis Colts egyik vezetője jelezte az NFL-nek, hogy véleményük szerint a New England Patriots szabálytalanul alacsony nyomásra felfújt labdákkal trükközik. A meccs szünetében megmérték a labdák nyomását, és úgy találták, a Patriots labdái túl puhák- felfújták azokat, aztán a mérkőzés ment tovább, és a Patriots a második játékrészben lemosta a Coltsot.

A Super Bowl felvezetése során is rengeteg szó esett a Deflategate nevet kapott botrányról. Rengeteg ilyen-olyan információ szivárgott ki, némelyik utólag teljesen alaptalannak bizonyult (nagy kérdés az is, kinek állt érdekében ilyen pletykákat terjeszteni), és megindult egy hivatalos vizsgálat. Ted Wells hosszú, több millió dollárba kerülő feltárásának a végén azt a megállapítást tette, hogy "inkább valószínű, mint hogy nem" az, hogy a Patriots irányítója, Tom Brady legalább általánosságban tudott a labdák manipulálásáról. Konkrét, egyértelmű bizonyítékot viszont nem találtak sem akkor, sem azóta, és minden érintett tagadta a leeresztést.

A liga úgy döntött, a Patriots súlyos pénzbüntetést kap, míg Tom Brady-t eltiltják a következő szezon első négy meccséről. A játékos ezt elfogadhatatlannak tartotta és fellebezett, és a játékosszakszervezet is mellé állt. A liga első embere, Roger Goodell vezette a meghallgatást, majd hosszú tanakodás után meghozták a döntést: az eltiltás érvényben marad. És újból jött egy kiszivárogtatott részlet, miszerint Brady szándékosan megsemmisítette a telefonját, hogy a vizsgálók ne férhessenek hozzá üzeneteihez.

Ezek után jöttek sorban a közlemények. A Wells-féle jelentést már korábban ízekre szedték, annak megállapításait is többen vitatják. A játékosszakszervezet rámutatott, hogy Brady olyan szabály alapján tiltották el, aminek játékosra nézve nincs szankciója, és olyan ellenőrzése volt a labdáknak, ami nem kellően alapos. A Patriots tulajdonosa, Robert Kraft durva hangú nyilatkozatban ítéli el a ligát, és azon sajnálkozik, hogy elfogadták annak idején a csapatra mért büntetést, pedig már akkor harcolni kellett volna. Tom Brady közleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a telefonos sztori kiszivárogtatásával utólag próbálják hitelteleníteni, noha őt a vizsgálat során biztosították arról, a telefonján levő adatokra nem lesz szükség, a későbbiekben minden elérhető elekronikus információt átadtak a vizsgálódóknak, és ezért az ügyet bíróságra fogja vinni.

A háttérben állítólag volt alkudozás, a liga pletykák szerint azt ajánlotta, hogy csökkenti az eltiltást, ha Brady bocsánatot kér és elismeri felelősségét, de a játékos ezt visszautasította. A döntés pedig talán azért húzódott el, mert a ligánál mérlegelték, az eltiltás indoklásához talán elég az "inkább valószínű, mint nem" következtetés, de egy bíróságon, ahol bizonyítani kell, elég keskenynek tűnik.

Tehát jelen állás szerint az ügynek még messze nincs vége, de ha a bíróság fel nem függeszti az eltiltást, a New England Patriots Super Bowl-győztes csapata a sztárirányító nélkül kell lejátssza első négy meccsét. Helyettese, Jimmy Garoppolo még csak másodéves, minimális NFL-tapasztalattal- bármennyire bíznak a képességeiben, mindenki tudja, Brady tudása, rutinja egészen más szintet képvisel. Akár a szezon is elmehetne rajta, ha a fiatal játékos csődöt mond, de erre most még senki nem akar gondolni. A Patriots szakmai stábja szabhatja rá a támadójátékot, és Belichikék képesek arra, hogy kihozzák így is a legtöbbet a csapatból.

Brady pedig az ötödik Patriots-meccsen térhet vissza az eltiltásából, ami igazán pikáns lenne: ellenfelük akkor az Indianapolis Colts lesz. Alighanem nagyon parázs összecsapás lesz belőle az előzmények után, bármi is történik addig. Az edzőtáborok minden csapatnál a napokban kezdődnek, a Patriots esetében viszont marad a bizonytalanság, mert nekik készülni kell a Brady nélküli életre is, és arra is, hogy a bíróság esetleg mégiscsak felfüggeszti az eliltást, és pályára léphet. 

Az biztos, hogy az NFL világában jó ideig beszédtéma lesz még a Deflategate. Ami azért röhej, mert egy jelentőségéhez képest abszolút felfújt balhéról volt szó, hiszen a biztosan kellően keményre pumpált labdákkal múlta felül igazán a Coltsot is a Patriots, majd a Super Bowlban a Seahawks csapatát. Szóval nem ezért nyernek- már ha egyáltalán volt valóban trükközés. És amíg ez be nem bizonyosodik, főleg nehezen érthető ez a kutyakomédia...

0 Tovább

Jennifer és JJ

Jennifer Aniston kétségtelenül Hollywood egyik legnagyobb sztárja, de a Houston Texans mostanában igazi celebbé kinőtt defensive endje, JJ Watt minden lépését is ugyanúgy figyelik a tengerentúlon. Szóval nagy kérdés, ezen a képen ki feszíthet büszkébben? Azt is nehéz lenne eldönteni, a rajongó többsége melyikükkel cserélne szívesebben...

I'm not even going to try to pretend like I acted cool when this happened. #LifeMade

Posted by JJ Watt on 2015. július 13.
0 Tovább

Bűn és bűnhődés

Az amerikaifoci világát továbbra is lázban tartja a kérdés, az állítólagosan leengedett labdákkal manipuláló Patriots-irányító, Tom Brady eltiltását csökkentik-e? A szövevényes ügy megítélése érdekes fényben került a napokban amiatt, hogy egy másik játékos, Greg Hardy eltiltását jelentősen, 10 meccsről 4 meccsre csökkentették.

Hardy a liga egyik eredményes védőjátékosa, a Carolina Panthers színeiben igazolta tehetségét. Ám 2014-ben egy igencsak csúnya balhéba keveredett: akkori barátnője megvádolta, hogy erőszakoskodott követett el ellene, fojtogatta és megöléssel fenyegette. Az ügy viszont nem ment végig a bíróságon, mert a hölgy nem reagált egy idő után a megkeresésekre, állítólag megállapodott peren kívül a játékossal. Ha úgy tetszik, Hardy egy vaskos összeggel megvásárolta a hallgatását, így nem kellett esetlegesen súlyos ítélettel szembenéznie.

Az NFL viszont tudomást szerezve az ügyről lépett. Úgy ítélték meg, a bírósági ítélet elmaradása ellenére elegendő bizonyíték van arra, hogy a játékos családon belüli erőszakott követett el. MIvel sorozatosan voltak ilyen botrányok mostanában, és a közvélemény egyre inkább elvárja az erőszakoskodó sztárok megbüntetését is, Hardyt tíz meccsre meszelték el. A jelenleg már a Dallas Cowboys keretében levő defensive end ügyvédjének viszont sikerült jó érvet felhozni: az állítólagos cselekedet még a liga szigorításai előtt történt, tehát ilyen hosszú időre nem lehetett volna őt eltiltani. Ezek után született meg az enyhítés, ami komoly győzelem a játékosnak. A balhé idején még akár börtön is kinézhetett volna neki, veszélybe került NFL-karrierja, most pedig úgy néz ki, csak némi pénzt veszít az ügy miatt, egy év múlva talán már senki nem emlékszik rá, hogy kezet emelt egy nőre.

Ennek fényében furcsa belegondolni, a konkrét bizonyítékokkal soha alá nem támasztott labdaleengedés miatt szintén négy meccses eltiltás jár. Nagy kérdés, egy sportligának mit kell jobban szankcionálnia: egy pályán kívüli súlyos cselekményt, vagy pedig a játék szabálytalan befolyásolását? Elvileg az utóbbi az, ami közvetlenül a sporthoz kapcsolódik, de meg kell jegyezni, minden csapat él sajátos trükkökkel, ami teljesen érthető egy kiélezett versengésben. Sokra már akkor derül fény, amikor úgysem tehetnek vele semmit. Meglehet, a Patriotsnál is volt szabálytalanság; de még ha érvényben is marad az eliltás, akkor is megmarad a Super Bowl-győzelem. 

A családon belüli erőszak miatti eltiltásokkal nem kellene foglalkozni, ha az ügyek eljutnának a bírásági szakaszba, de az agyonfizetett NFL-sztárok peren kívül meg tudnak egyezni a sértetettekel, így ha a liga nem büntetne, könnyen lehet, hogy soha nem lenne semmi bajuk. Legalább annyi szankció jár a börtönt megúszó sportsztároknak, hogy eltiltsák őket egy darabig.

Csak hát a liga nem nyomozóhatóság- még az NFL sem az. A labdaleeresztés vizsgálata dollármilliós nagyságrendű összegbe került, telefonokat kértek be, kihallgatások voltak, szakmai tanulmányokat írattak, és így sem sikerült cáfolhatatlan bizonyítékokat találni. A családon belüli erőszak ügyében sem veheti át a bíróság szerepét semmilyen liga elvileg, ami csak a kiszivárgott felvételek, jegyzőkönyvek alapján próbálhat intézkedni. A közvélemény nyomására most próbálnak ezzel kezdeni valamit, miközben nyilván úgy vannak vele, megpróbálnak ügyelni a pénzgyárrá vált amerikaifoci jó imázsára, és amíg ömlik a lóvé, addig felőlük azt pofoznak fel otthon a sztárok, akit akarnak.

Az alapvetően jó, hogy most már legalább nem lehet annyira egyszerűen szőnyeg alá söpörni az ilyesmit. Talán egyszer majd eljut oda az NFL is, hogy a pályán belüli és kívüli bűnöket egyaránt korrekt módon szankcionálják, de amíg a szurkoló azt érezheti, hogy egy kigyúrt sportember erőszakoskodása egy nővel elsikálható (vagy akár ennél jóval súlyosabb ügyek is), de egy marginális jelentőségű labdamanipuláció főbenjáró bűn, addig valami nincs rendben.

0 Tovább

Valószínűleg inkább bűnös

Komoly, a jövő szezon végkimenetelét befolyásoló eltiltás lett a Deflategate vége: Tom Brady négy meccset kell kihagyjon, és a csapatot is keményen megbüntették.

A tavalyi szezon rájátszásának egyik nagyot durranó sztorija volt a későbbi bajnok New England Patriots Indianapolis Colts elleni meccse, ahol a Patriots állítólag szándékosan némileg leeresztett, így szabálytalan labdákkal játszott. 

Sokan vélték úgy, hogy ha szabálytalanság történt, annak kapcsán már a Super Bowl előtt fegyelmi döntésnek kellett volna születnie, vagy legkésőbb a draft előtt. Ám a független vizsgálat annyira elhúzódott, hogy csak a múlt héten jelent meg a Wells-report, a bizottság megállapításait összegző 243 oldalas jelentés. 

Ami ténynek látszik: a félidőben megmért labdák nyomása valamivel a megengedett határérték alatt volt. Ami szintén tény: konkrét képi vagy egyéb bizonyíték nincs a csalásról. Ám begyűjtött információkat összegezve mégis az a konklúzió született, hogy inkább az a valószínű, hogy szándékosan trükköztek a labdával, és szintén nagyobb a valószínűsége annak, hogy a sztárirányító, Tom Brady is tudatában volt ennek, mint hogy nem. A jelentés egészen pontosan a  "more probable than not" kifejezést használja.

A nagyobb valószínűség pedig el volt ahhoz, hogy szigorú fegyelmi döntés szülessen: Brady-t eltiltották négy fordulóra, a csapat pedig fizet egy millió dollárt, elveszít egy 2016-os első körös illetve egy 2017-es negyedik körös draftjogot is. 

A jelentést már nagyon sokan elemezgették az elmúlt napokban. Gyanús SMS-üzenetváltások, a Patriots labdacipelőjének eltűnése másfél percre a mellékhelyiségben a labdákkal- ezek voltak a fő bizonyítékok, illetve természetesen a nyomáskülönbség. Pár dologra persze nincs magyarázat, például azt is tudni lehet, a Colts részéről meccs előtt jelezték a lehetséges csalást, de ehhez képest nem a sípszó előtt ellenőrizték a labdákat, csak a félidőben, tehát az NFL illetékeseinek belefért a csapda kedvéért, hogy két negyeden át szabálytalan labdákat használjon a Patriots. A meccs előtti nyomásmérésről pedig nem készült jegyzőkönyv. 

Mindenesetre nem lehet azt mondani, ne járták volna a témát alaposan körbe a bizottság emberei. És a fegyelmi döntéseket már nem ők hozták meg, szóval most mások is kapnak majd kritikát azért, hogy jó ítélet született-e, nem csak a jelentést szdik ízekre. Erre nehéz mit mondani, az NFL-ben az ilyesmiben nincs automatizmus, hasonló szabályszegésekért járhat keményebb és enyhébb büntetés is. A Patriots csapata nem örvend túl nagy népszerűségnek, tehát nem nevezhető meglepetésnek, hogy lesújtottak rájuk. Állítólag a négy meccses eltiltásban szerepet játszott az, hogy Brady nem működött maradéktalanul együtt mindenben a vizsgálat során.

Hogy mi lesz most? Fellebbezés következik, vagy a bajnok első négy meccsén a fiatal Jimmy Garoppolo vállán lesz-e a teher, és neki kell megpróbálnia életben tartani a reményt a rájátszásra? És ha netán a fiatal irányító parádézik a szezon elején, visszatérhet-e posztjára Brady? Mennyi kárt okoz vajon az NFL-nek ez a valójában súlyát tekintve jelentéktelen, de óriásira dagadt ügy, aminek köszönhetően a bajnok fordulókon át legnagyobb sztárja nélkül lép párjára? Vagy pont hogy jót tesz, mert a döntés azt üzeni, mindenkinek be kell tartania a szabályokat, még ha egyértelmű bizonyíték nincs is a csalási szándékra? 

Ezekre a kérdésekre e pillanatban nincs válasz. Furcsa felkészülés elé nézünk, hiszen Brady nélkül azért a jelenlegi NFL nem ugyanaz. A Patriots pedig főleg nem az lesz, mint ami tavaly volt... 

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />