Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sayers és Piccolo

Az amerikaifoci egyik legendás barátságát több filmben is feldolgozták- a történet szomorú, mégis van benne valami felemelő.

A hatvanas években már a televízióban is nézhették az amerikaifoci-bajnokság, az NFL meccseit a nézők. A profiliga legnagyobb sztárjait mindenki ismerte, óriási üzlet volt ez a sportág, még egy ellenliga, az AFL is indult (később a két liga egyesült, így alakult ki az NFC-AFC főcsoport az NFL-en belül). Az NFL egyik alapító csapata volt a legendás Chicago Bears, akik 1965-ben draftoltak egy ügyes futót: az afroamerikai Gale Sayers Kansasból érkezett, és hamarosan meg is kapta a "Kansas Comet" becenevet.

A szélvészgyors játékos kiismerhetetlen irányváltoztatásaival őrületbe kergette a védőket. Már újoncévében rekordokat döntött, nem csak futóként jeleskedett, de elkapóként is több touchdownt szerzett, és nagyon eredményes volt a kirúgások és puntok visszahordásában is. Több akkortájt felállított csúcsát csak évekkel később sikerült megdönteni, amikor már több meccset játszottak az alapszakaszban a csapatok.

Vele egy időben került a Bears-hez egy másik futó, Brian Piccolo. Ő teljesen más utat járt be, nem draftolták, hanem újonc szabadügynökként igazolt Chicagóba, és jó ideig csak a gyakorlócsapat tagja lehetett. Ám amikor Sayers 1968-ban súlyos sérülést szenvedett, akkor Piccolo is több játéklehetőséghez jutott.

Ekkor ők már barátok voltak, amihez hozzájárult egy csapatvezetői döntés is. Még ebben az időben is létezett afroamerikai és fehér játékosok közötti megkülönböztetés, idegenbe utazva a szállodában a szobákba is ez alapján kerültek. Ám a vezetők úgy döntötték, posztonként osztják el a szobákat a jövőben- az egyetlen "vegyes" szobába a két futó, Sayers és Piccolo került.

Amikor Sayers térdszalagjai elszakadtak, hosszú rehabilitáció várt rá. És barátja, Piccolo végig mellette volt, segítette csapattársát az edzésben, felkészülésben, noha tudta jól, a felépülés után riválisa lesz a csapatba kerülésért. Sayers végül újból pályára léphetett- bár veszített robbanékonyságából, még mindig képes volt megvillanásokra.

Piccolo szintén gyakran játszott ekkoriban a Bearsben. Ám 1969 novemberében, egy Atlanta elleni meccs során maga kérte, hogy cseréljék le, nem bír játszani, alig kap levegőt. Mindenki meglepődött, és azonnal kivizsgálásra küldték a fiatal futót. Kiderült, rák támadta meg szervezetét. Több műtétre is sor került, de nem sikerült megmenteni az életét. Brian Piccolo alig 26 évesen, 1970 júniusában elhunyt. Fiatalon nősült, három kislánya gyászolta.

Gale Sayers próbált segíteni amiben tudott, de barátja elvesztése nagyon megviselte. Ebben az évben újra megsérült, majd nem sokkal később vissza is vonult, lába nem bírta a terhelést. Sikeres számítógépes céget alapított, ma is aktív életet él. A futballban töltött évekről, a Piccolóhoz fűződő barátságáról könyvet is írt.

Kettejük történetét már 1971-ben feldolgozták, Billy Dee Williams és James Caan kapta a két főszerepet. Az Emmy-díjjal is kitüntetett Brian's Song című tévéfilmben látható jelenetek közül több hasonlóan zajlott le a valóságban is. Amikor Sayers 1970-ben csapatától megkapta George S. Halas Most Courageous Player Award elismerést, ő nem magáról beszélt a díj átvételekor, hanem arra kért mindenkit, barátjáért imádkozzon. A megrendítő erejű beszéd természetesen a filmbe is bekerült.

A történetet 2001-ben újra filmre vitték, Mekhi Phifer és Sean Maher főszereplésével. Nem csoda, hogy ismét feldolgozták, mert a két kőkemény focista barátságának megható történetének üzenete mélyebb. A hatvanas évek polgárjogi harcainak viharában egy fehér és egy afroamerikai játékos kiállása egymásért még egészen mást jelentett. Ha valaki véletlenül belefut a Brian's Song (Brian élete) című filmbe, ne hagyja ki- nem csak sportrajongóknak ajánlott, hanem mindenkinek, aki kíváncsi két ember őszinte barátságának történetére.

0 Tovább

Az új csapattagok

Az NFL-ben alakulnak a játékoskeretek, de a rajongók egy részét nem a focisták szerződtetése tartja lázban. Mostanában zajlanak a meghallgatások a pomponlány-csapatokba is. Sokak szerint ennek is megvan a maga varázsa, nem csak a meccseknek...

Mellesleg kemény feltételeket szabnak a lányoknak, hiszen nem csak csinosnak kell lenniük, de jól is kell mozogniuk, van, ahol elvárás az állandó munkahely vagy a folyamatban levő egyetemi tanulmányok is. A szurkolócsapat tagjai azért a gárdát is képviselik mindenféle eseményeken, nem elég az, hogy valakin jól álljon a feszes ruha...

Ráadásul ez kiugrási lehetőség is, vannak sztárok, akik pomponlányként kezdték. Másoknak azért jó, mert az egész világot bejáró videóban szerepelhetnek, vagy különleges helyekre juthatnak el, például a Karib-tengerben merülés is része a feladataiknak...

0 Tovább

Különös bérigény

Speciális feltételt szabott csapatváltása előtt Peyton Manning. Az Indianapolis Colts által 2012-ben elengedett sztárirányító azt mondta ügynökének, fizetési igényét Tom Brady bérezéséhez akarja igazítani. Megkérdezte, mennyit keres Brady a Patriots irányítójaként: a válasz 18 millió dollár volt. Manning ekkor kijelentette, hogy olyan fizetést akar, ami nem(!) magasabb, mint nagy riválisáé.

Az ügynök, Tom Condon szerint a 25 millió dolláros fizetés kiharcolása sem lett volna elképzelhetetlen, de hát ha így rendelkezik az ügyfél, ehhez kell igazodni. Végül Manning a Denver Broncos csapatával egyezett meg, ám megtörtént a baj: a denveriek 19,4 millió dolláros fizetést kínáltak a veterán sztárnak.

Manning viszont azt mondta, tartja magát az eredeti elképzeléshez, nem akar többet keresni Brady-nél. Condon hirtelen nem tudta, mit tegyen, de elég dörzsölt volt ahhoz, hogy rájöjjön a megfelelő megoldásra: felhívta Manning feleségét. Ő pedig vállalta a meggyőzés nehéz feladatát, sikerrel is járt, és megköttetett a megegyezés...

0 Tovább

Az igazi hősök

Tűz ütött ki tegnap Bostonban, és a lángokkal harcolók közül ketten egy épület alagsorában rekedtek és életüket vesztették. Az erős szél és a gyorsan terjedő tűz miatt a környék többi háza is veszélybe került, ám sikerült meggátolni a lángok továbbterjedését.

A hír kapcsán megszólalt a New England Patriots sztárja, az irányító Tom Brady. Ezúttal nem csak egy celeb "én is hadd okoskodjak bele más dolgába" jellegű nyilatkozatról volt szó: Brady otthona a tűz közvetlen közelében van, így aztán első kézből tudott beszámolni a tapasztalatairól.

Először is köszönetet mondott azoknak az embereknek, akik a testi épségüket veszélyeztetve, életüket áldozva mindent megtettek azért, hogy eloltsák a tüzet. Természetesen részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak is.

Utána Brady arra tért ki, hogy sportolóként sokszor gondolnak magukra egyfajta hősökként, de ilyenkor testközelből tapasztalhatja meg, kik az igazi hősök: azok az emberek, akik más életéért teszik kockára a sajátjukat. Ilyenkor ő sem egy sztár, hanem egy ember, aki először kimenekítette a saját családját, és aztán figyelte, ahogy a villámgyorsan elharapózó tüzet miként fékezték meg. A tűzoltók nélkül sokak számára lett volna tragikus ez a nap...

0 Tovább

Egy sztársportoló sanyarú élete

A New England Patriots irányítója, Tom Brady kétségkívül az NFL egyik legnagyobb sztárja. Ám nem örvend osztatlan népszerűségnek minden körben. Ennek ezer és egy oka lehet, de személy szerint arra tippelek, van némi köze hozzá annak is, hogy mint igazi sztársportoló, mindig jó csajok oldalán bukkan fel.

Első gyermekének édesanyja egy színésznő, Bridget Moynahan volt, aki igen dekoratív jelenség. Ám a kapcsolat nem tartott sokáig, alig két év után szakítottak.

Brady viszont nem sokat bánkódott, már akkor randizni kezdett új párjával, amikor előző kapcsolatából származó fia még meg sem született. Egy vakrandin hozták össze a hozzáillő kedves, rendes lánnyal, aki mit ad isten, még világhírű szupermodell is. Gisele Bündchen és a sztárfocista 2009-ben házasodott össze, és most kétgyermekes, boldog családként szereznek megannyi örömteli pillanatot a bulvárlapok olvasóinak...

A képeket elnézve kétség sem fér hozzá, érdemes komolyan venni a sportot, mert sok örömet okozhat az ember életében. A győzelmek is, a körítés is...

1 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />