Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Super Bowl XLVIII

Eljött a nagy nap, ma éjszaka eldől, kié lesz a Vince Lombardi-trófea. Az amerikai főcsoportból a Denver Broncos, a nemzetiből a Seattle Seahawks jutott el a nagydöntőbe, közülük kerül majd ki a bajnok.

Az idényben voltak nagy meglepetések pozitív és negatív értelemben egyaránt. Ám a Denver és a Seattle eljutása a döntőig nem számít szenzációnak, mind a két csapat ott volt már tavaly is a rájátszásban, és az idén az alapszakaszban is magabiztosan meneteltek. Az NFL-ben ritkán fordult elő mostanában, hogy a két főcsoport első kiemeltje játszotta az utolsó meccset, ám ebben az évben így alakult. Nem voltak a rájátszásra feltámadó csapatok, és így a hazai pálya előnyét ki tudták használni a legjobbak.

A Denver két meccse hasonlóan alakult, előnyt szereztek a San Diego Chargers és a New England Patriots ellen is, akik mind a ketten végén próbáltak futni az eredmény után- a meglepően stabilan védekező Broncos viszont állta a sarat. Peyton Manning jól játszott, de roppant sokat köszönhet a támadófalnak, ami mind a két meccsen kiválóan védte meg a pontos, ám nem túl mobilis irányítót. Remek elkapói vannak, Decker, a két Thomas vagy Welker a döntőben is komoly szerepet kaphat. A futók is jól teljesítettek az idény második felében, a támadóegység tehát biztosan feltesz majd pár pontot a táblára.

Ám kérdés, hogy mennyit enged a Seahawks. Míg a denveriek támadói minden korábbi rekordot megdöntöttek, ellenfelük elsősorban stabil védekezéséről ismert. Az irányítót képes nyomás alatt tartani a Seattle, de elsősorban a secondary az, amiről mindenki szuperlatívuszokban beszél. A nagyszájú, de kétségkívül remekül játszó Richard Sherman sokat tehet azért, hogy Peyton Manning passzai ne érjenek célt. Ha a Seahwaks a passzjátékot sikerrel akadályozza, a futás elleni védelmük elég lehet akár ahhoz is, hogy a meccset saját szájuk íze szerint alakítsák és végig kézben tartsák. A támadóknak a szükséges minimumot kell ehhez hozzátenni, de ők igazság szerint nem brillíroztak a rájátszásban. A fiatal irányító, Russell Wilson a két meccsen összesen egy touchdown-passzt osztott ki, a zseniális futó, Marshawn Lynch viszont háromszor is touchdownt ért el, pedig mindenki tudta, hogy rá kell készülni. Ha ilyen formában játszik a Denver ellen is, nehéz lesz megállítani- ha sikerül, a Seahawks bajban lesz.

A helyszín, New York kiválasztása sok vitát generált annak idején, mert benne volt a kalapban az, hogy borzalmas időben lesz a Super Bowl. Az előrejelzések szerint hideg, téli este vár a csapatokra, de nem várható a játékot alapvetően befolyásoló zimankó vagy csapadék. A denveriek számára a hideg valószínűleg inkább hátrány, de azért szokatlannak nem mondható a Coloradóból érkező csapat számára. Inkább irányítójuk kapcsán szokták emlegetni, hogy gyakran megáll a tudománya nagy hidegben. A sokat futó, roppant erőteljes, keményen védekező Seahawks bizonyára nem bánná, ha rossz lenne az idő, az ilyen csapatoknak szinte mindig ez kedvez.

Valószínűleg ezen az estén nem a hó és a fagy dönt majd. Két teljesen eltérő stílusú csapat lép pályára, a Broncos egy nagyon rutinos, már most legendává vált irányítóval és fantasztikus támadóegységgel, a Seahawks pedig hatékony védelméről ismert, remekül összerakott gárdával. Mind a két csapat keveset botlott az idén, és ha most is legjobbjukat nyújtják, parádés meccs vár ránk.

Esélyek? Ami szinte garantálható, az a magas színvonal. Nem várható igazán sok pont, és esélyes, hogy nem lesz nagy különbség a végén. Mind a két csapat nagyon jó, a pillanatnyi forma dönt majd, illetve egy-egy nagy játék vagy nagy hiba jelenthet fordulópontot. Ezeket pedig előre megjósolni lehetetlen...

0 Tovább

Ráhangolódás a Super Bowlra

Az NFL döntője előtt a tengerentúlon minden az amerikaifoci legnagyobb eseményéről szól. Elemzések, jóslások, esélylatolgatások mellett bőven kapnak teret furcsaságok is. Lássunk néhány emlékezetes pillanatot!

A Seattle Seahawks futója, Marshawn Lynch nem a szavak embere. Bár sokan lennének kíváncsiak a szavaira, még a kötelező sajtótájékoztatókra sem szívesen megy el, ezért már pénzbüntetést is kapott. Most viszont a kérdezők rendelkezésére állt, egy-két szavas "nyilatkozataival" viszont senki nem ment sokra. A legtényszerűbb megjegyzése az volt, hogy mivel ezúttal a sajtó rendelkezésére állt, már nem büntethetik meg...

Richard Sherman azt mondta, hogy Peyton Manning bénán dob, azaz "throw ducks". Amire a denveriek irányítója annyit válaszolt, hogy igen, elismeri, és büszke rá, hogy ebben az évben mit ért el: "I do throw 'ducks.' I've thrown a lot of yards and touchdowns 'ducks.'" A szócsata folytatása majd a pályán.

A számtalan záporozó kérdés közül kiemelkedik a gyakran elhangzott "meg akarjátok-e nyerni a Super Bowlt?" Ennél nehéz lenne nagyobb hülyeséget kérdezni, de a "kötelező-e a győzelem?" is erős jelölt. Bravúros riporteri felkészültségre vall, ha valakinek ebben a helyzetben nem egyértelmű, nyerni akarnak-e a játékosok életük meccsén vagy sem.

Sőt, amikor odakinn már nagyon unatkoznak, akkor a végeláthatatlan közvetítésekben direkt idióta kérdéseket tesznek fel. A csúcs valószínűleg az volt, hogy ki nyerne meg egy verekedést: Justin Bieber vagy Miley Cyrus?

A szakértők véleménye némileg megosztott arról, kié lehet a végső siker. Érdekes, de valamivel többen számítanak a Seahawks sikerére, bármennyire emlegetik, hogy Peyton Manning már most legenda, és talán minden idők legjobb irányítója, egyszerűen úgy érzik, kritikus helyzetben, nagy nyomás alatt megremeg a keze. És ez a bizonyos nagyobb nyomás ott lesz rajta, a Seahawks parádés védelme miatt. Azért vannak, akik szerint most majd bizonyít a nagy öreg. A mérkőzés legértékesebb játékosára tippelők körében általában egyértelmű a kép: akik szerint a Denver nyer, azok Manninget várják MVP-nek, a Seattle sikerre számítók leginkább Marshawn Lynchet.

A hangulat felfokozásába mindenki beszállt. A Seattle híres "tizenkettedik embere" a lelkes és nagyon hangos közönség. Ezúttal a Boeing tisztelgett a csapat és szurkolói előtt, ugyanis egyik gépük olyan útvonalat repült, amivel a 12-es számot rajzolta le. 

0 Tovább

Irány a Super Bowl

Az AFC döntőjének felvezetése minden szinten a két sztárirányítóról szólt, de végül nem Brady és Manning volt a két magányos főszereplő. Manning passzai jobban ültek, de Brady is touchdown passzt adott, sőt futott is egyet- nem ezen múlt a végeredmény, hanem a csapatok többi tagjának munkájában. Összességében a denveriek minden szempontból uralták a meccset, a Patriots futójátékát megölték, hosszú passzt alig engedtek és a rövid játékokat is jól akadályozták. A Peyton Manning vezette támadóegység pedig szorgalmasan gyűjtötte a pontokat, még ha nem is voltak ellenállhatatlanok. A negyedik negyedben a Patriots fellángolása már nem volt eredményes, a meccs elvesztegetett első részében összeszedett hátrányt nem sikerült ledolgozniuk.

Nehéz eldönteni, a Broncos volt-e ennyivel jobb, vagy Bradyék játszottak magukhoz képest rosszul, de azt hiszem, úgy illik, ha elismerjük: a denveriek egész éves teljesítménye alapján megérdemelt a Super Bowlba jutásuk. A Patriots ugyan kilátástalanul játszott, de annyi sérülést szenvedtek el egész évben, hogy az AFC-döntő is komoly fegyvertény volt tőlük. A két korosodó irányítóval mind a két csapat jövője kérdéses. Ha Manning elnyeri második gyűrűjét, ki tudja, mit vállal be jövő évben. Ha a Patriots sérültjei felépülnek, Brady kaphat még egy esélyt - de ez lesz számára az egyik utolsó dobás.

Az NFC-ben két ifjú titán vezette gárda feszült egymásnak. A Seattle Seahawks irányítója, Russell Wilson rögtön az elején elvesztette a labdát, ami megadta az alaphangot. Az ellenfél, a San Francisco 49ers is kőkemény védőjátékáról híres, ezért kevés pontos, nagyon küzdelmes meccset várhattunk. A félidei 10-3-as 49ers vezetés alig tért el a Broncos meccs félidejétől (13-3), de míg Manning passzolt, Kaepernick sokat és hatékonyan futott. Aki szereti a kemény védőjátékot, nem csalódhatott a látottakban.

A Seahawks csapatát a folytatásban a remek futó, Marshawn Lynch tartotta meccsben, majd a hazai közönség által űzött csapat a vezetést is átvette. Ekkortól pedig igazi rájátszás-hangulatú mérkőzés kerekedett ki az összecsapásból: volt több labdaeladás, sérülés, nagy passz. Ezúttal Kaepernick keze remegett meg többször, a végjátékban kétszer is a Seahwaks védőinek kezében landoltak a passzai, ezt pedig a 49ers már nem bírta el. Bár sokan várták őket döntőbe, a San Franciscó-i csapat gépezete a mérkőzés második felében akadozott, és a masszív védelméről híres Seahawks élt a lehetőséggel.

Seattle tehát ünnepel, csapatuk második alkalommal jutott be a Super Bowl-ba, és ott sem lesznek esélytelenek. Mert mostantól természetesen már mindenkit csak az érdekel, kié lehet a végső siker. Peyton Manning és remek elkapói szét tudják szedni a Richard Sherman neve által fémjelzett secondary-t? Képesek lesznek-e az újabban remekül muzsikáló denveri védők megállítani Lynch futásait? A Patriots és a Chargers védői hozzá sem értek Manninghez, de a jóval masszívabb Seahwaks védelemmel szemben is meg tudja védeni a támadófal?

Még csak tippelni se nagyon lehet. És van még egy ismeretlen tényező, ami alapjaiban befolyásolhatja az erőviszonyokat: az időjárás. Mi van, ha New Yorkban azon a napon rettentően hideg lesz, netán még a hó is esik? A Metlife Stadium nem fedett, és ha van, ami közhelyesen gyakran elhangzik, az Peyton Manning "lefagyása" ha zord az idő.

Szóval a képlet összetett. De szerencsére nem is kell, hogy előre ki tudjuk számolni az eredményt: úgy a jó, ha a Super Bowl-t végigizgulhatjuk. Magyar idő szerint február 3-án hajnali fél egykor kezdődik a nagy meccs, ahol a Denver Broncos és a Seattle Seahawks csapatai találkoznak. Vétek lenne kihagyni!

0 Tovább

Jönnek a döntők

Az AFC és az NFC döntői előtt egy kis hangulatalapozásként jöjjön néhány beharangozó videó a csapatoktól.

New England Patriots - #NextGameUp

Denver Broncos - It's Time

San Francisco 49ers - NFC Championship Battle in Seattle

Seattle Seahawks - What's Next?

 
0 Tovább

Holder sztárgázsival

Amikor az NFL egyik legnagyobb csillaga, a háromszoros Super Bowl-győztes irányító, Tom Brady térdel le a rúgásoknál hogy megtartsa a labdát- nos, ez nem akármilyen sztori.

A 12-es elmondta a meccs után, hogy talán még egyetemi évei alatt lépett pályára ilyen szerepkörben. A holder feladata összesen annyi, hogy a hátradobott labdát elkapja és lekészítse a rúgónak a lehető legjobb pozícióba. Általában a csapat valamelyik kevéssé ismert játékosáé ez a feladat, a New England Patriotsban a punterek szoktak holderkedni, általában ez a jellemző felállás.

A puntereknek viszont soha nincs tartalékja a csapat keretében, így amikor Ryan Allen megsérült, kellett egy ember a puntoláshoz (ezt a rúgó, Gostkowski oldotta meg remekül), és kellett egy beugró holder. Érdekes pillanat lehetett, amikor odaszóltak a csapat elsőszámú sztárjának, hogy "Tom, szaladj be, te tartod a labdát!"

Ám sztár vagy sem, amikor valaki ilyen feladatot kap, meg kell oldania és kész. Ez csapatérdek, a pályán abszolút nem számít, ki mennyi pénzért írt alá. Ám a folytatás már más kérdés, és Tom Brady a meccs utáni sajtótájékoztatón már azzal viccelődött, hogy újratárgyalja a szerződését, hiszen új feladatot kapott pluszban.

Persze nyilván a csapat honorálni is fogja a beugró holder remek munkáját, és évi 14-15 millió dolláros fizetésére rádob még pár ezrest... És ha az idény végén behúzzák a Super Bowl-t, akkor még egy kicsit többet is.

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />