Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dübörög az NFL

Végre útjára indult a labda a 2015-ös szezonban! Voltak meglepetések, nagy pillanatok és szenzációs egyéni teljesítmények is az első héten, ezekből válogatok.

Értelemszerűen a nyitómeccsel érdemes kezdeni. A New England Patriots 28-21 arányban győzte le a Pittsburgh Steelerst. A mérkőzés a két védelem "dadogása" miatt elsősorban a támadókról szólt. A kit többszörös Super Bowl-győztes sztárirányító közül az egész nyáron eltiltással fenyegetett Tom Brady mutatott többet: négy touchdown passza volt, és egyszer sem adta el a labdát. Az is kiderült, az előszezonból bármi okosra következtetni értelmetlen. Akkor Edelman és Gronkowski nélkül kellett volna mozgatnia a Patriotsot, és ez bizony alig sikerült. Most viszont már ők is ott voltak a pályán, és előbbi 11 elkapással zárt, míg utóbbi három TD-t szerzett. Az majd a héten kiderül, a jóval keményebb védelmű Buffalo Bills ellen is ennyire tudnak-e fickándozni.

Apropó, Bills. Ők szolgáltatták a nyitóforduló egyik meglepetését azzal, hogy magabiztosan győzték le az Indianapolis Coltsot. Sőt, a Colts nagyszerű fiatal irányítója, Andrew Luck is rosszabb teljesítményt nyújtott Tyrod Taylornál, és ez volt az igazán váratlan. Sokan várták, hogy az Indianapolis az idén a csúcsra ér, de ha a Bills is túl nagy feladat, akkor azért át kell gondolni, milyen célokat tűznek ki maguk elé.

A Colts szerencséjére az utóbbi években csoportjuk, az AFC South meglehetősen gyengécske volt. Őszintén szólva az egyaránt vereséggel kezdő Houston Texans és Jacksonville Jaguars se látszik komoly riválisnak. Az előbbi esetében egész nyáron át húzódott a szappanopera, hogy ki legyen a kezdő irányító. Brian Hoyer nyerte el a posztot, aztán az első tétmeccs alatt le kellett cserélni, csapnivaló teljesítménye miatt. A Jaguarsba pedig csak a legelvakultabb rajongók látják bele a playoff-csapatot.

Na de mi van a Tennessee Titans csapatával? A hétvégén ők a Tampa Bay Buccaneers vendégei volt egy pikáns összecsapáson: a két kezdő irányító az idei draft első és második választottja volt. Míg a Titanst mozgató Marcus Mariota hibátlan teljesítményt nyújtott és négy TD-passzt szórt, Jameis Winston első labdáját eladta, és az ellenfél szerzett belőle pontokat. Természetesen nem egy meccs az élet, de máris beindult az okoskodás, ki választott jobban. Én azt mondom: várjuk meg az értékeléssel az idény végét. 

Mint ahogy az sem jelent túl sokat, hogy a tavalyi döntőt elvesztő Seattle Seahawks elhasalt a St. Louis Rams ellen. Bosszantó hosszabbításban elbukni egy megnyertnek tűnt meccset, de még semmi sincs veszve. A tavalyi bajnok Patriots 2014-ben négy forduló után 2-2 mérleggel állt, és játékuk teljesen kilátástalannak tűnt- a végeredményt ismerjük. Így aztán ahogy a Colts esetében, úgy a Seahawksnál se most kellene elkezdeni temetni a csapatot.

Az NFC többi meghatározó csapata közül a Dallas Cowboys az utolsó pillanatokban csikarta ki a győzelmet a New York Giants ellen, akik néhány egészen különös játékhívással könnyítették meg Tony Romóék dolgát. A győzelem végül összejött, ám komoly áron: Dez Bryant, a sztárelkapó több hetet ki fog hagyni, így Romo elvesztette egy időre kedvenc célpontját. 

Az NFC-ben maradva, a Green Bay Packers legyőzte a Chicago Bearst. Előbbinél már kiesett egy sztárjátékos, Jordi Nelson, de úgy fest, a visszatérő James Jones gyorsan felvette a ritmust, Aaron Rodgers két átadását is TD-re váltotta. Ugyanebben a csoportban a Minnesota Vikings kilátástalan játékkal bukott el az előzetesen nem túl sokra taksált San Francisco 49ers ellen. Ismét jó példa arra, hogy a bajnokságot nem az előszezonban lehet megnyerni. A pályára visszatérő Adrian Peterson szinte észrevétlen maradt, tőle mindenki sokkal többet vár.

A holtidőben váratlan tranzakciókat bemutató Philadelphia Eagles furcsa meccsen kapott ki az Atlanta Falconstól. Az első félidei gyenge játék után felpörögtek, a vezetést is átvették, aztán egy kapkodva elvégzett és kihagyott mezőnygóllal megadták az esélyt az ellenfélnek a győzelemre. Bár izgalmas meccs volt, mégsem mondanám a legmagasabb színvonalúnak- kiderül, ez csak kisiklás volt-e az Eagles részéről.

Mint ahogy a győzelem ellenére van min javítania a Denver Broncos támadóinak is. Döcögő passzjátékuk sokakat meglepett, és természetesen máris mindenki azt latolgatja, eljött-e az idő arra, hogy Peyton Manning visszavonuljon. Tény, hogy pontatlan passzai nem néztek ki túl jól, lesz min dolgoznia az edzéseken. A csoportbeli riválisok, a Kansas City Chiefs és a San Diego Chargers is győzelemmel kezdtek, csütörtök este a Chiefs pedig elkaphatja a Broncost, ami az AFC Westben erősorrend-átrendeződést jelezhetne.

Ezt a meccset mi is láthatjuk, több más összecsapással együtt. Az NFL-rajongók nagy örömére hétvégente akár 4-5 találkozót is közvetítenek idehaza, csak bírjuk a sok éjszakázást. Az idény első hete máris biztató volt, jelezte, hogy sok izgalom vár ránk 2015-ben is...

0 Tovább

Eltiltás eltörölve

Az amerikaifoci világát lázban tartó Deflategate új fordulata: Tom Brady négy meccses eltiltása nem marad érvényben egy bíró döntése szerint.

Az előzmények rövidben: a rájátszásban az AFC-döntőben a New England Patriots csapatának labdái állítólag jóval kevésbé voltak felfújva, mint azt a szabály előírja. A félidőben mérték le azokat, a puhábbnak bizonyult labdákat felfújták, aztán megindult a vizsgálat. Ez a sztori rányomta a bélyegét a Super Bowl-ra is, ahol a Patriots győzött.

Aztán a liga által megbízott nyomozó szerint inkább valószínű volt a csalás, mint nem, és mivel úgy vélték, erről tudnia kellett a sztárirányítónak is, Tom Brady-t négy meccsre elmeszelték. Ő fellebezett, az eltiltást érvényben hagyták, ezek után jött a bírósági szakasz, mert ő természetesen nem nyugodott bele, és mellé állt a játékosszakszervezet (NFLPA) is. 

Fontos tudni, hogy a bíró nem azt vizsgálta, Tom Brady csalt-e! Ezt már csak azért se nagyon lehetett volna vizsgálni, mert azt a liga jelentése is leszögezte, semmiféle közvetlen bizonyítékuk nincs semmilyen visszaélésre. A bírónak azt kellett eldöntenie, a vizsgálat majd az azt követő fellebezési eljárás jogszerűen zajlott-e, tehát Tom Brady megkapta-e a lehetőséget arra, hogy megvédje magát. Berman bíró döntése éppen ezért az NFL kommiszárjának, Roger Goodellnek a fegyelmezési eljárásáról mond ítéletet, arra értelemszerűen nem tér ki, hogy Brady ártatlan-e. 

A döntés előtti napokban a médiát kerülő irányító azzal viccelődött, hogy nagyon kellemesen telt a számára a holtszezon- most nyilván kicsit jobb a hangulata. De az edző, Bill Belichick is boldog lehet, hiszen úgy készül a csapattal az idényre hetek óta, hogy nem tudja, az első meccseken ki lesz a csapat esze, ki fogja irányítóként mozgatni a támadókat. 

A helyzet egyelőre tiszta, az idényt nyitó jövő csütörtöki Patriots-Steelers meccsen Brady lép pályára, ami nagyban növeli a New England győzelmi esélyeit. Ettől függetlenül a történetnek még nincs vége, mert az NFL fellebez, és újabb bírói fórumhoz fordult. Sokakat fáraszt már a Deflategate, ami messze az utóbbi idők legfelfújtabb balhéjának tartanak. Jó ideig címlapokon tartotta a ligát, de most már fárasztó a jogi huzavona. Pláne így, hogy jönnek a meccsek, és kutyát nem érdekelnek a fegyelmi eljárások.

A liga, pontosabban a kommiszár, Roger Goodell viszont semmiképpen nem hátrálhat már meg. Eddig is több komoly presztízsveszteséget jelentő ügye volt a liga élén, több döntését is megváltoztatták a bíróságok, és most, amikor a játékosikonnak számító, négyszeres Super Bowl-győztes Tom Brady ellen is elbukott, úgy fest, hogy végképp megingott a tekintélye. Innentől kezdve ez már nem csak liga-ügy, bizony személyes ügyévé is válta Deflategate.

Pedig akárhogy végződik is majd a sok-sok jogi eljárás, ebből már nem lehet jól kijönnie. Egy alapvetően súlytalan ügyre tesz fel mindent, ami rosszt fényt vet a sportágra, a legnagyobb sztárra, a legutóbbi szezont megnyerő csapatra egyaránt, miközben az esetleges fegyelmezés igazán senkinek sem jó. Reméljük, jó darabig nem kell ezzel a kutyakomédiával foglalkoznunk, mert a pályán történteké lesz a főszerep!

0 Tovább

Lenyomott Liechtenstein

Még egy kicsit mélyebbre süllyedt a magyar foci az európai rangsorban.

Le kell szögezzem: én azok közé a sportbloggerek közé tartozok, akik nem járnak örömtáncot, ha megint pofára esik pár magyar focicsapat. Én elsősorban szurkolói szemszögből okoskodok. Igen, van kedvenc csapatom, tudok örülni a sikereknek, ha épp vannak, de az nagyon-nagyon fáj, hogy a gyenge csapatok is nagy falatot jelentenek néha, a középszerű riválisok pedig szinte mindig megoldhatatlan feladat elé állítják az enyéimet.

Ilyenkor az ember kínjában ironizál, pedig belül mindig picit meghalunk, amikor valami nevesincs macedón, moldáv, grúz vagy hasonló kaliberű csapat jelenti a végállomást a nemzetközi kupákban. Hosszú évek óta nincs magyar csapat a csoportkörökben, a tavaszt pedig utoljára a Debrecen élte meg- az idejét se tudom, mikor volt az, érzésre nagyjából egy évezrede. Mostanra a nemzetközi rangsorban már nem csak a kazahok meg az azeriak hátát is bámulhatjuk, hanem a Liechtensteint képviselő klubcsapatokat is. 

Szánalmas, hogy augusztus végére az összes nagyarcú csapatunk kipottyan. És még szánalmasabb az, hogy nem kemény küzdelemben, oroszlánként harcolva egy jegyzett ellenféllel szemben, ó nem! Kettős vereségekkel. Nem túrom fel az eredménysort, de emlékeim szerint idén így búcsúzott a Fradi, a Debrecen és a Videoton is. És nem a Barcelona, a Chelsea meg a Juventus ellen... Az MTK-t meg hagyjuk, nekik az első kör is túl erős volt.

Szomorúan idézhetném magam, hogy két hónapja megmondtam, a szurkolói kártya meg a közvetítési jogok kérdése augusztus végére teljesen érdektelen téma lesz, amikor megkapjuk a soros pofont Európában. Hiába a fogadkozások, az MLSZ tervei, a realitás az, hogy nálunk vége a mókának, amikor máshol még el se kezdődött.

És lehet azt mondani, az ironizáló blogger csak kifiguráz mindent, és lefitymálja mások munkáját, de nem én vagyok az, akinek a szavait nem lehet komolyan venni. A szövetség beleírta a Csányi-féle programba, hogy hány csapatunk lesz ott a csoportkörben- vajon minek ilyen röhejes vállalást tenni, amire nincs ráhatás, és ami nem is szövetségi téma? Az elnökségből valaki beszáll csatárnak, ha nem megy a csapatnak?

Aztán jön a többi nagyeszű, akin csak röhögni lehet. A Videotonnál például történelmi sikert emlegettek, amikor kínkeservesen, hosszabbítás után kiverték egy sehol sem jegyzett csapatot. Hát, utána rövid ideig tartott a nagy menetelés, ami bekerülhet a klub történelmének aranykönyvébe... A Fradinál meg? Kijelentik, hogy tízből nyolcszor a Fradi nyert volna, de most sajnos pont az a kettő vesztes meccs jött össze. Azt hiszem, nyilatkozatban máris verhetetlenek a magyarok, tízből tízszer a mieinké a pálma. 

Szóval a cikkíróknak nincs dolguk azzal, hogy nevetségessé tegyék a magyar foci szereplőit- megteszik ezt ők magukkal, kérés nélkül. És őszintén szólva, miért ne mulatnánk rajtuk? A focink maga oly kevéssé szórakoztató...

0 Tovább

Bunyó az öltözőben

Ritka hülye módon sérült meg súlyosan a New York Jets irányítója: saját csapattársa ütötte le az öltözőben.

Az idei szezonban is hallani kisebb-nagyobb csetepatékról, odamondogatásokról az amerikaifoci-csapatok edzőtábora kapcsán. Mivel a 90 fős keretbe kerülésért piszok nagy a harc, könnyen elszabadulnak az indulatok. Egy-egy túl kemény szerelés után is lehet lökdösődés, a Houston Texans és a Washington Redskins közös edzésén is ilyesmi volt a kiváltó oka a balhénak. De még csapaton is belül is nagy a rivalizálás, olvashatunk beszámolókat arról, hogy cukkolják a védők a támadókat vagy fordítva egy sikeres játék után.

A csapatok legfontosabb láncszeme, az irányító viszont normál esetben inkább lép kettőt elfele mint egyet oda ha egymásnak a játékosok. Nagyon gyakran egy csapat egész szezonja elmehet, ha kiesik egy sztárjátékos, és ezzel nekik maguknak kell a legjobban tisztában lenni. Ehhez képest fura volt azt olvasni, hogy a Carolina Panthers mostanában nagy pénzért szerződést hosszabbító irányítója, Cam Newton állt le verekedni saját csapattársával.

Ám az semmi volt ahhoz képest, ami a Jetsnél zajlott le. Geno Smith, a csapat első számú irányítója állítólag valami pár száz dolláros pénzügyi vitába keveredett az egyik linebackerrel, aki lecsapta mint Hanzi a makk alsót, ahogy mifelénk mondani szokás. Smith álla két helyen tört el, természetesen hosszú hetek, akár hónapok telhetnek el amíg visszatérhet a pályára. A vétkest, Ik Enemkpalit persze egyből kirúgták, de ez most már nem sokat számít.

A Jets edzője, Todd Bowles agya persze eldurrant, hiszen elmondása szerint középiskolás diákok normálisabban rendezni tudtak volna ilyen ügyet, mint a két úgynevezett profi. Persze ők máris megfizetik az árát a hülyeségüknek, és kiderül, a Jets szempontjából mi lesz a következmény.

Az a helyzet ugyanis, hogy Geno Smith sokmindennek nevezhető, csak épp kiforrott, megbízható irányítónak nem. A tartalékként igazolt Ryan Fitzpatrick lép előre a helyére, és ez több szakértő szerint sem jelenti azt, hogy jelentősen gyengülne a Jets támadójátéka. Érdekes fordulat lenne, ha az ő vezetésével kezdene magára találni a mostanában a rájátszásokról lemaradó New York-i csapat. Ha így történne, akkor Geno Smith még egészségesen is csak a kispadon ücsöröghetne, ami fájdalmasabb pofon lenne a számára, mint amit a feldühödött csapattársa kiosztott neki...

0 Tovább

Tovább dagad a labdabotrány

Az amerikaifoci világát lázban tartó labdaleeresztési ügy csak nem akar kifújni: Tom Brady négy meccses eltiltását helyben hagyták, a sztori a bíróságon folytatódik majd.

Röviden az előzmények: a rájátszásban az AFC döntője előtt az egyik érdekelt csapat, az Indianapolis Colts egyik vezetője jelezte az NFL-nek, hogy véleményük szerint a New England Patriots szabálytalanul alacsony nyomásra felfújt labdákkal trükközik. A meccs szünetében megmérték a labdák nyomását, és úgy találták, a Patriots labdái túl puhák- felfújták azokat, aztán a mérkőzés ment tovább, és a Patriots a második játékrészben lemosta a Coltsot.

A Super Bowl felvezetése során is rengeteg szó esett a Deflategate nevet kapott botrányról. Rengeteg ilyen-olyan információ szivárgott ki, némelyik utólag teljesen alaptalannak bizonyult (nagy kérdés az is, kinek állt érdekében ilyen pletykákat terjeszteni), és megindult egy hivatalos vizsgálat. Ted Wells hosszú, több millió dollárba kerülő feltárásának a végén azt a megállapítást tette, hogy "inkább valószínű, mint hogy nem" az, hogy a Patriots irányítója, Tom Brady legalább általánosságban tudott a labdák manipulálásáról. Konkrét, egyértelmű bizonyítékot viszont nem találtak sem akkor, sem azóta, és minden érintett tagadta a leeresztést.

A liga úgy döntött, a Patriots súlyos pénzbüntetést kap, míg Tom Brady-t eltiltják a következő szezon első négy meccséről. A játékos ezt elfogadhatatlannak tartotta és fellebezett, és a játékosszakszervezet is mellé állt. A liga első embere, Roger Goodell vezette a meghallgatást, majd hosszú tanakodás után meghozták a döntést: az eltiltás érvényben marad. És újból jött egy kiszivárogtatott részlet, miszerint Brady szándékosan megsemmisítette a telefonját, hogy a vizsgálók ne férhessenek hozzá üzeneteihez.

Ezek után jöttek sorban a közlemények. A Wells-féle jelentést már korábban ízekre szedték, annak megállapításait is többen vitatják. A játékosszakszervezet rámutatott, hogy Brady olyan szabály alapján tiltották el, aminek játékosra nézve nincs szankciója, és olyan ellenőrzése volt a labdáknak, ami nem kellően alapos. A Patriots tulajdonosa, Robert Kraft durva hangú nyilatkozatban ítéli el a ligát, és azon sajnálkozik, hogy elfogadták annak idején a csapatra mért büntetést, pedig már akkor harcolni kellett volna. Tom Brady közleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a telefonos sztori kiszivárogtatásával utólag próbálják hitelteleníteni, noha őt a vizsgálat során biztosították arról, a telefonján levő adatokra nem lesz szükség, a későbbiekben minden elérhető elekronikus információt átadtak a vizsgálódóknak, és ezért az ügyet bíróságra fogja vinni.

A háttérben állítólag volt alkudozás, a liga pletykák szerint azt ajánlotta, hogy csökkenti az eltiltást, ha Brady bocsánatot kér és elismeri felelősségét, de a játékos ezt visszautasította. A döntés pedig talán azért húzódott el, mert a ligánál mérlegelték, az eltiltás indoklásához talán elég az "inkább valószínű, mint nem" következtetés, de egy bíróságon, ahol bizonyítani kell, elég keskenynek tűnik.

Tehát jelen állás szerint az ügynek még messze nincs vége, de ha a bíróság fel nem függeszti az eltiltást, a New England Patriots Super Bowl-győztes csapata a sztárirányító nélkül kell lejátssza első négy meccsét. Helyettese, Jimmy Garoppolo még csak másodéves, minimális NFL-tapasztalattal- bármennyire bíznak a képességeiben, mindenki tudja, Brady tudása, rutinja egészen más szintet képvisel. Akár a szezon is elmehetne rajta, ha a fiatal játékos csődöt mond, de erre most még senki nem akar gondolni. A Patriots szakmai stábja szabhatja rá a támadójátékot, és Belichikék képesek arra, hogy kihozzák így is a legtöbbet a csapatból.

Brady pedig az ötödik Patriots-meccsen térhet vissza az eltiltásából, ami igazán pikáns lenne: ellenfelük akkor az Indianapolis Colts lesz. Alighanem nagyon parázs összecsapás lesz belőle az előzmények után, bármi is történik addig. Az edzőtáborok minden csapatnál a napokban kezdődnek, a Patriots esetében viszont marad a bizonytalanság, mert nekik készülni kell a Brady nélküli életre is, és arra is, hogy a bíróság esetleg mégiscsak felfüggeszti az eliltást, és pályára léphet. 

Az biztos, hogy az NFL világában jó ideig beszédtéma lesz még a Deflategate. Ami azért röhej, mert egy jelentőségéhez képest abszolút felfújt balhéról volt szó, hiszen a biztosan kellően keményre pumpált labdákkal múlta felül igazán a Coltsot is a Patriots, majd a Super Bowlban a Seahawks csapatát. Szóval nem ezért nyernek- már ha egyáltalán volt valóban trükközés. És amíg ez be nem bizonyosodik, főleg nehezen érthető ez a kutyakomédia...

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />