Az amerikaifoci világát lázban tartó labdaleeresztési ügy csak nem akar kifújni: Tom Brady négy meccses eltiltását helyben hagyták, a sztori a bíróságon folytatódik majd.

Röviden az előzmények: a rájátszásban az AFC döntője előtt az egyik érdekelt csapat, az Indianapolis Colts egyik vezetője jelezte az NFL-nek, hogy véleményük szerint a New England Patriots szabálytalanul alacsony nyomásra felfújt labdákkal trükközik. A meccs szünetében megmérték a labdák nyomását, és úgy találták, a Patriots labdái túl puhák- felfújták azokat, aztán a mérkőzés ment tovább, és a Patriots a második játékrészben lemosta a Coltsot.

A Super Bowl felvezetése során is rengeteg szó esett a Deflategate nevet kapott botrányról. Rengeteg ilyen-olyan információ szivárgott ki, némelyik utólag teljesen alaptalannak bizonyult (nagy kérdés az is, kinek állt érdekében ilyen pletykákat terjeszteni), és megindult egy hivatalos vizsgálat. Ted Wells hosszú, több millió dollárba kerülő feltárásának a végén azt a megállapítást tette, hogy "inkább valószínű, mint hogy nem" az, hogy a Patriots irányítója, Tom Brady legalább általánosságban tudott a labdák manipulálásáról. Konkrét, egyértelmű bizonyítékot viszont nem találtak sem akkor, sem azóta, és minden érintett tagadta a leeresztést.

A liga úgy döntött, a Patriots súlyos pénzbüntetést kap, míg Tom Brady-t eltiltják a következő szezon első négy meccséről. A játékos ezt elfogadhatatlannak tartotta és fellebezett, és a játékosszakszervezet is mellé állt. A liga első embere, Roger Goodell vezette a meghallgatást, majd hosszú tanakodás után meghozták a döntést: az eltiltás érvényben marad. És újból jött egy kiszivárogtatott részlet, miszerint Brady szándékosan megsemmisítette a telefonját, hogy a vizsgálók ne férhessenek hozzá üzeneteihez.

Ezek után jöttek sorban a közlemények. A Wells-féle jelentést már korábban ízekre szedték, annak megállapításait is többen vitatják. A játékosszakszervezet rámutatott, hogy Brady olyan szabály alapján tiltották el, aminek játékosra nézve nincs szankciója, és olyan ellenőrzése volt a labdáknak, ami nem kellően alapos. A Patriots tulajdonosa, Robert Kraft durva hangú nyilatkozatban ítéli el a ligát, és azon sajnálkozik, hogy elfogadták annak idején a csapatra mért büntetést, pedig már akkor harcolni kellett volna. Tom Brady közleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a telefonos sztori kiszivárogtatásával utólag próbálják hitelteleníteni, noha őt a vizsgálat során biztosították arról, a telefonján levő adatokra nem lesz szükség, a későbbiekben minden elérhető elekronikus információt átadtak a vizsgálódóknak, és ezért az ügyet bíróságra fogja vinni.

A háttérben állítólag volt alkudozás, a liga pletykák szerint azt ajánlotta, hogy csökkenti az eltiltást, ha Brady bocsánatot kér és elismeri felelősségét, de a játékos ezt visszautasította. A döntés pedig talán azért húzódott el, mert a ligánál mérlegelték, az eltiltás indoklásához talán elég az "inkább valószínű, mint nem" következtetés, de egy bíróságon, ahol bizonyítani kell, elég keskenynek tűnik.

Tehát jelen állás szerint az ügynek még messze nincs vége, de ha a bíróság fel nem függeszti az eltiltást, a New England Patriots Super Bowl-győztes csapata a sztárirányító nélkül kell lejátssza első négy meccsét. Helyettese, Jimmy Garoppolo még csak másodéves, minimális NFL-tapasztalattal- bármennyire bíznak a képességeiben, mindenki tudja, Brady tudása, rutinja egészen más szintet képvisel. Akár a szezon is elmehetne rajta, ha a fiatal játékos csődöt mond, de erre most még senki nem akar gondolni. A Patriots szakmai stábja szabhatja rá a támadójátékot, és Belichikék képesek arra, hogy kihozzák így is a legtöbbet a csapatból.

Brady pedig az ötödik Patriots-meccsen térhet vissza az eltiltásából, ami igazán pikáns lenne: ellenfelük akkor az Indianapolis Colts lesz. Alighanem nagyon parázs összecsapás lesz belőle az előzmények után, bármi is történik addig. Az edzőtáborok minden csapatnál a napokban kezdődnek, a Patriots esetében viszont marad a bizonytalanság, mert nekik készülni kell a Brady nélküli életre is, és arra is, hogy a bíróság esetleg mégiscsak felfüggeszti az eliltást, és pályára léphet. 

Az biztos, hogy az NFL világában jó ideig beszédtéma lesz még a Deflategate. Ami azért röhej, mert egy jelentőségéhez képest abszolút felfújt balhéról volt szó, hiszen a biztosan kellően keményre pumpált labdákkal múlta felül igazán a Coltsot is a Patriots, majd a Super Bowlban a Seahawks csapatát. Szóval nem ezért nyernek- már ha egyáltalán volt valóban trükközés. És amíg ez be nem bizonyosodik, főleg nehezen érthető ez a kutyakomédia...