Az amerikaifoci világát lázban tartó Deflategate új fordulata: Tom Brady négy meccses eltiltása nem marad érvényben egy bíró döntése szerint.

Az előzmények rövidben: a rájátszásban az AFC-döntőben a New England Patriots csapatának labdái állítólag jóval kevésbé voltak felfújva, mint azt a szabály előírja. A félidőben mérték le azokat, a puhábbnak bizonyult labdákat felfújták, aztán megindult a vizsgálat. Ez a sztori rányomta a bélyegét a Super Bowl-ra is, ahol a Patriots győzött.

Aztán a liga által megbízott nyomozó szerint inkább valószínű volt a csalás, mint nem, és mivel úgy vélték, erről tudnia kellett a sztárirányítónak is, Tom Brady-t négy meccsre elmeszelték. Ő fellebezett, az eltiltást érvényben hagyták, ezek után jött a bírósági szakasz, mert ő természetesen nem nyugodott bele, és mellé állt a játékosszakszervezet (NFLPA) is. 

Fontos tudni, hogy a bíró nem azt vizsgálta, Tom Brady csalt-e! Ezt már csak azért se nagyon lehetett volna vizsgálni, mert azt a liga jelentése is leszögezte, semmiféle közvetlen bizonyítékuk nincs semmilyen visszaélésre. A bírónak azt kellett eldöntenie, a vizsgálat majd az azt követő fellebezési eljárás jogszerűen zajlott-e, tehát Tom Brady megkapta-e a lehetőséget arra, hogy megvédje magát. Berman bíró döntése éppen ezért az NFL kommiszárjának, Roger Goodellnek a fegyelmezési eljárásáról mond ítéletet, arra értelemszerűen nem tér ki, hogy Brady ártatlan-e. 

A döntés előtti napokban a médiát kerülő irányító azzal viccelődött, hogy nagyon kellemesen telt a számára a holtszezon- most nyilván kicsit jobb a hangulata. De az edző, Bill Belichick is boldog lehet, hiszen úgy készül a csapattal az idényre hetek óta, hogy nem tudja, az első meccseken ki lesz a csapat esze, ki fogja irányítóként mozgatni a támadókat. 

A helyzet egyelőre tiszta, az idényt nyitó jövő csütörtöki Patriots-Steelers meccsen Brady lép pályára, ami nagyban növeli a New England győzelmi esélyeit. Ettől függetlenül a történetnek még nincs vége, mert az NFL fellebez, és újabb bírói fórumhoz fordult. Sokakat fáraszt már a Deflategate, ami messze az utóbbi idők legfelfújtabb balhéjának tartanak. Jó ideig címlapokon tartotta a ligát, de most már fárasztó a jogi huzavona. Pláne így, hogy jönnek a meccsek, és kutyát nem érdekelnek a fegyelmi eljárások.

A liga, pontosabban a kommiszár, Roger Goodell viszont semmiképpen nem hátrálhat már meg. Eddig is több komoly presztízsveszteséget jelentő ügye volt a liga élén, több döntését is megváltoztatták a bíróságok, és most, amikor a játékosikonnak számító, négyszeres Super Bowl-győztes Tom Brady ellen is elbukott, úgy fest, hogy végképp megingott a tekintélye. Innentől kezdve ez már nem csak liga-ügy, bizony személyes ügyévé is válta Deflategate.

Pedig akárhogy végződik is majd a sok-sok jogi eljárás, ebből már nem lehet jól kijönnie. Egy alapvetően súlytalan ügyre tesz fel mindent, ami rosszt fényt vet a sportágra, a legnagyobb sztárra, a legutóbbi szezont megnyerő csapatra egyaránt, miközben az esetleges fegyelmezés igazán senkinek sem jó. Reméljük, jó darabig nem kell ezzel a kutyakomédiával foglalkoznunk, mert a pályán történteké lesz a főszerep!