Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Akcióban a télanyók

Az NFL csapatok cheerleaderei sem maradhatnak ki a nagy karácsonyi felhajtásból. Ám az ilyen alkalomra tervezett speciális egyenruha mindenhol más és más, néhol a csapatok színét viselik a hagyományos vörös helyett- de az szinte mindre igaz, hogy keveset bíznak a fantáziára.

0 Tovább

A Super Bowl Shuffle

Fociretró ezerrep! Az 1985-ös Chicago Bears tagjai előre ittak a medve bőrére, és nem is faragtak rá: ennek állít emléket ez a különleges rapdal.

A Ditka-féle Bears óriási idényt futott abban az évben, a 15-1-es alapszakasz után döbbenetes fölénnyel diadalmaskodott a rájátszásban játszott meccseken is. Ízlelgessük ezt az eredménysort: a Divisional körben 21-0, az NFC-döntőben 24-0, a XX. Super Bowlban 46-10.

Ezek után nyilván senki nem lepődik meg azon, hogy a Super Bowl-győzelemről szóló dalt hoztak tető alá a Bears-játékosok főszereplésével, előfordult már ehhez hasonló a sporttörténelemben, más sportágban is. A Super Bowl Shuffle viszont még akkor született, amikor az alapszakasz zajlott! A Bears az idényben elszenvedett egyetlen vereség után(!) vonult stúdióba, és felvették a dalt, amiben a csapat sztárjai rappeltek. Persze az egész nagyon nyolcvanas évekbeli, ami nem baj, inkább csak megjegyzés a részemről.

Ezek után pedig jöttek a további meccsek és a valóban elnyert bajnoki cím. Na ezt nevezem én egészséges magabiztosságnak! Megjegyezendő, a bevételek nem a játékosokat gazdagították, jótékony célra ment a pénz. Így igazán szép és kerek a történet...

0 Tovább

A pálya ördöge, az FB királya

A hétvége sok izgalmat hozó NFL-meccsein volt egy első ránézésre nem túl látványosnak tűnő momentum: Tom Brady, a New England Patriots irányítója 17 yardos futása. Ám a másfél évtizede a profiligában vitézkedő sztár enyhén szólva sem a villámléptéről híres, ezért a "hosszú futás" kapcsán megkérdezték őt, az edzőjét, a csapattársait.

Utóbbiak pedig nem kímélték a sztárt, jókat élcelődtek a tempóján. Lassított felvételt emlegettek, no meg azt, hogy úgy futott mint egy gazella. Korábbi csapattársa, Drew Bledsoe viccesen megjegyezte, azt hitte, még mindig fut, mert olyan jó sokáig tartott...

Brady, vagyis a személyes oldalának kezelői pedig még egy lapáttal rátettek a dologra: Fast and Furious 12 címmel összevágtak egy kis videót a "vágtáról", a Tűzszekerek zenéjével. Tapintható az önirónia- meg persze a (jogos) büszkeség is. Most aztán ezzel uralja a közösségi médiát az amerikaifoci kedvelőinek körében Tom Brady.

 
0 Tovább

Az első továbbjutók

A hétvégén némileg tisztult a kép, pár csapat sikeresen kiharcolta a rájátszást az NFL-ben. Az idény elején annyira egyértelműnek tűnt, hogy a New England Patriots és az Indianapolis Colts behúzza a csoportját, hogy az ő győzelmüket elkönyvelhetjük papírformának. Ám nem nézett ki minden ilyen simának az idény bizonyos szakaszaiban, szóval volt honnan visszakapaszkodni ezeknek a csapatoknak is.

A Colts esetében a döcögős időszakban is komoly esélyt adott az, hogy meglehetősen gyenge csoportban vannak. A Jacksonville Jaguars és a Tennessee Titans a liga leggyengébb csapatai közé tartoznak, a Houston Texans jó irányító nélkül csak botladozik. A Texans egyébként a Colts elleni rangadó a második kezdő irányítóját vesztette el: Mallett után Fitzpatrick is egész évre kidőlt. Így az Andrew Luck vezette Colts, ha néha küszködve is, de behúzta a csoportot. Ám ez a csapat jelen pillanatban egyszerűen nem tűnik elég jónak ahhoz, hogy nagy dolgokat érjen el a rájátszásban.

A New England Patriots bezzeg nagyon is ütőképesnek látszik. A Green Bay elleni szoros vereség nem törte meg a csapat lendületét, San Diegóban komoly riválist vertek, majd hazai pályán azt a Miami Dolphinst, ami az első fordulóban megtréfálta Brady-éket. Az első félidőben a Patriots támadói nem játszottak igazán jól, aztán szünet után varázsütésre jött a nagy fordulat, és 41-13-ra lelépték a Delfineket. Helyreállt a világ rendje? Mondhatjuk ezt is, de az, hogy a Miami többször villant az idényben, a Buffalo Bills pedig a Green Bay Packerst verte a hétvégén (Aaron Rodgers tragikus számaiban benne van a remek buffalói védőteljesítmény!), a korábban lesajnált AFC East már nem is tűnik olyan gyenge csoportnak. A Bills még a rájátszásba is odaérhet, tehát az utolsó fordulóknak is komoly tétje van.

7

Az Arizona Cardinals továbblépése az NFL talán legerősebb csoportjának tűnő NFC Westből óriási teljesítmény, ráadásul úgy, hogy a komoly pénzért szerződtetett kezdő irányító, Carson Palmer több meccset kihagyott, majd egész idényre kidőlt, a mostani meccsen pedig helyettese, Drew Stanton is megsérült. Ám ők így is ott vannak a legjobbak közt, a bajnok Seahawks-ot és a sorozatban három NFC-döntőt játszó 49ers-t megelőzve- megsüvegelendő! És bizony benne van, hogy a domináns védelemnek köszönhetően a Cardinals a rájátszásban is messzire jut.

Van viszont pár olyan csoport, ahol alig tisztult a kép. A Cincinatti Bengals, a Pittsburgh Steelers és a Baltimore Ravens fej-fej mellett vív késhegyre menő küzdelmet, tippelni sem mernék, ki jut tovább. A hétvége sztorija is ebben a csoportban volt, de a negyedik csapat kapcsán: a Cleveland Browns először nevezte kezdő irányítónak az újonc Johnny Manzielt, azaz Johnny Footballt. Ám a bemutatkozás roppant gyengére sikerült: 30-0-s vereség a Bengals ellen, két eladott labda, szerény 80 passzolt yard és 13 futott- erről annyit, hogy Tom Brady is többet ért el ugyanazon a napon. Egy meccsből nehéz következtetést levonni, de a riválisok győzelme miatt úgy fest, a Browns kiszállt a harcból, nincs esélyük a rájátszásra, szóval Johnny majd jövőre bizonyíthat- ha tud.

Szintén óriási a tülekedés az NFC South csoportban, de ott az egész idényben csapnivaló teljesítményt nyújtó gárdák miatt vesztes mérleggel is tovább lehet jutni. Szinte mindegy ki jut innen a rájátszásba, nehéz elképzelni, hogy akár egyetlen meccset is megnyerjen.

A Green Bay veresége miatt az NFC North is nyitott még, a Detroit Lions is odaérhetm hiszen az esti meccsen nyertek, és az utolsó fordulóban Packers-Lions jön. Szintén a legkisebb különbség dönthet a Philadelphia és a Dallas között. Szomorú helyzet, de az NFC-ben valamelyik remek csapat búcsúzni fog: kieshet a bajnok Seahawks mellett az Eagles, a Cowboys, a Lions, a Packers, a hátralevő meccsek eredményeinek függvényében. Hihetetlen izgalmak várhatók! És persze a szurkolók is megőrülnek egyre inkább...

Az esti meccsen a Denver Broncos gyűrte le a Chargerst, és ezzel a denveriek is csoportgyőztesek és egyben továbbjutók lettek. A San Diego gyakorlatilag minden évben titkos esélyes, de a kiugrás soha nem sikerült Riverséknek. A Broncos védelme aránylag erősnek tűnik, de Manning ebben az évben nem döntöget rekordokat, és úgy általában nem látszik meggyőzőnek a csapat. A csoportban nem volt igazán komoly kihívójuk, de a rájátszásban jön egy olyan wild card-csapat, mint mondjuk egy Ravens, akkor nem borítékolható a rájátszásbeli menetelés. Persze ez még odébb van, most van idő a jövőre koncentrálni- pontosabban még számukra is van tétje a hátralevő meccseknek, mert a pályaelőny kérdése nem dőlt el. Lépéselőnyben a Patriots, de a helyzet még változhat ezen a téren is.

0 Tovább

Őrületes december

Az egész idényben rengeteg NFL-meccset nézek. Nagyon szeretem a magyar közvetítéseket is, a SportTV stábja szerintem szórakoztatóan kommentálja a történéseket. De hát nem kerül képernyőre minden héten az én kedvenc csapatom, így aztán a rendes közvetítések mellett fél szemmel másra is odafigyelek.

Ha az ember sokat bámulja az amerikaifocit, tényleg a rabjává tud válni ennek a sportágnak. És most már azt is tudom, az igazi futball most, decemberben kezdődik. Ez már jó előzetese a rájátszásnak, hiszen a csapatok, amik a továbbjutásban reménykednek, az utolsó leheletükig küzdenek. Mivel a legfontosabb csoporton belüli ki-ki meccsek is ekkor vannak, gyakorlatilag nincs már olyan hétvége, amikor ne lenne valami óriási téttel bíró meccs.

És hozzá kell tenni, a továbbjutásra esélytelenek sem csak asszisztálni akarnak az erősebb csapatok továbbjutásához. Mindenki a maga szintjén harcol, a szívüket-lelküket kiteszik a pályára. A pofozógépnek számító Jacksonville Jaguars vasárnap egy ponttal, nagy hátrányból győzött, és úgy ünnepeltek az öltözőben, mintha a Super Bowl-t nyerték volna meg. A többi meccsen kiélezett küzdelmek vagy erődemonstrációk voltak- megvan az érdekessége ennek is, annak is.

Nyilván azért nézőként az a jó, ha az utolsó percig lehet izgulni. A mostani fordulóban öt olyan meccs volt, ahol a végén egy touchdownnál kevesebb volt a különbség a két csapat között, de egy pontos győzelem is több akadt. Meglepő volt, hogy az eddig nagyon jónak számító AFC North csoport három csapata is kikapott, és csak a Cincinatti tudott egyetlen pontocskával győzni- gyenge teljesítményt nyújtottak ugyan, a győzelem miatt mégis a hétvége győztesei lettek a csoportban. Persze a lépéselőny nagyon is elméleti, ugyanis kétszer játszanak még a szintén rájátszásra hajtó Steelers ellen, utaznak a Brownshoz, és még az AFC első kiemeléséért harcoló Denver Broncost is fogadják. Ebben a csoportban bármi -tényleg bármi!- előfordulhat.

Ha már az AFC első helye került szóba, a Green Bayben kikapó Patriots még előnyben van a Broncos csapatával szemben, hiszen az egymás elleni meccsen a New England győzött. De mind a kettőjükre kemény csaták várnak, még a csoportelsőség kérdése sem dőlt el egyikük esetében sem. A Broncos mögött csak egy győzelemmel van lemaradva a San Diego Chargers, és még játszanak egymás ellen.

A most hétvégén nagy győzelmet arató Green Bay Packers szurkolói sem dőlhetnek hátra. Egy meccs előnyük van csak a Detroit Lionsszal szemben, és az utolsó fordulóban jön egy Packers-Lions ki-ki meccs. Persze addig még mind a kettő megbotolhat, hiszen bármi megtörténhet.

Arra például kevesen számítottak, hogy az idén bénázó NFC South első helyéért küzdő Atlanta Falcons az Arizona Cardinalst, a New Orleans Saints pedig a Pittsburgh Steelerst intézi el. A versenyfutás tehát nyitott, mert még ez a két rivális is találkozik. Minden meccsnek óriási tétje van, mert ebből a csoportból csak az első fog továbbmenni a rájátszásba, a wild card helyre nincs esély a szerény mérlegük miatt.

A roppant erős NFC West csoportban botladozni kezdett az irányítóját elvesztett Arizona Cardinals, miközben a Seattle Seahawks pont jó ütemben, a szezon végén kezd belelendülni. A Hálaadás napján aratott fölényes győzelem a San Francisco 49ers ellen komoly erődemonstráció volt, de a lépéselőny ellenére se garantált a továbbjutásuk: vár még rájuk egy meccs a 49ers, a Cardinals és a mostanában több meglepetést okozó Rams ellen, most hétvégén pedig a csoportgyőzelemért harcoló Philadelphia Eagles csapatával nézhetnek szembe.

A hosszú helyzetelemzés után nem csoda, hogy igazi csemegéket ajánlhatok az amerikaifoci iránt érdeklődők figyelmébe. Aki szereti, az már tudja magától is, mit szeretne nézni, most inkább azoknak vannak tippjeim, akik még csak ismerkednek ezzel a sporttal. Most, decemberben lehet igazán beleszeretni az amerikaifociba- ha egy kicsit is érdekel valakit az NFL világa, ne hagyja ki a meccseket, ráadásul a magyar közvetítésben mindig gondolnak az új nézőkre is, magyarázatokat fűznek a történésekhez.

Szóval mi az, ami most engem lázba hoz? A Steelers-Bengals az egyik kiélezett csoportrangadó, amit kár lenne kihagyni. A Ravens és a Dolphins egyaránt a rájátszásért küzd, aki veszít, annak már mázli is kellene a továbblépéshez. Hasonlóan két rájátszásra esélyes csapat találkozik az idén meglepően ütőképes Bufallo Bills és a bombaerős Denver Broncos közt, utolsó esélyét próbálja megragadni a Kansas City Chiefs a jó pozíciója megtartásáért harcoló Arizona Cardinals ellen, a Seahawks és az Eagles meccse a hétvége egyik legnagyobb csemegéjének ígérkezik, a vasárnap éjszakai Patriots-Chargers találkozón pedig az AFC két élcsapata néz egymással szembe.

Sok órát el lehet tölteni a meccsnézéssel, ha az ember mindezt meg szeretné nézni! És ez még mindig csak az alapszakasz, az amerikaifoci-helyzet innentől már csak fokozódik, egészen a február elsejei Super Bowlig. Remélhetően akkor még sok új rajongója lesz ennek a remek sportnak idehaza is.

0 Tovább

Hirdetés

Sportfoglalkozás

blogavatar

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztorik, klasszikus videók és minden más a sport színes világából. Bekapcsolódni ér, akár olvasóként, akár hozzászólóként. Felmentést az kaphat, aki úgy dönt, ideiglenesen feláll a monitor elől és maga is belevág a rendszeres testmozgásba...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />